Ilkbahar ve yaz mevsimlerinden sonra büyük bir umutla beklenen sonbahar aylarinda alerjik hastaligi olanlari ilgilendiren bazi degisikliklerin meydana geldigini ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Gülay Kaplan, “Havalarin serinlemesiyle birlikte rüzgâr ve rutubet bu dönemde yasanan iklim degisikliginin önemli özelliklerindendir. Atmosferik hareketler ve yagislar ile çok uzak bölgelerden tasinan alerjenler yani polenler ve mantar sporlarina bagli alerjiler de bu mevsimin sürprizlerindendir. Polenler, rüzgârlar ile çok uzak bölgelerden tasinabilir. Yaz sonu ve sonbaharda bazi yabani Ot polenleri atmosferde yogundur. Yagmurlarla topraga düsen polenler kuru yapraklar altinda uzun süre kalabilirler. Yürüyüsler ve rüzgârlar ile bu polenler havaya karisip solunum yolu ile alindiginda bazi hastaliklara sebep olabilir” dedi.
Rutubetin küf mantarlarinin üremesi için de uygun ortam saglamakta olduguna dikkat çeken Kaplan, “Yine dogada toprakta, çürümüs bitki artiklari üzerinde büyüyen mantar sporlarina bahçe isleri ile ugrasirken, bu alanlarda yürüyüs yaparken maruz kalabilirsiniz. Bu mantar sporlari yine rüzgâr ile uzak bölgelere tasinabilir. Rutubetin artmasi sadece dogada degil, ayni zamanda iç ortamlarda, yasam alanlarimizda da akar (mite) ve küf olusumu için de uygun sartlar olusturmaktadir. Evimizde, okullarda ya da is yerlerimizde akar ve küf olusumuna bagli olarak yaz aylarindan sonra bu alerjenlere bagli olarak sorunlarimiz ortaya çikmaya baslayacaktir. Bunlarin sonucunda duyarli kisiler alerjik rinit ve astim hastaliklarinda alevlenme yasayabilirler” seklinde konustu.
Polen ya da küf mantarlarina karsi alerjisi olan hastalarin dis ortamda yapacaklari aktiviteler konusunda iyi planlama yapmasi gerektigini belirten Kaplan, “Özellikle sabah saatlerinde, rüzgarli havalarda zorunlu degilse disari çikmamasi, sportif faaliyetler için kapali alanlari tercih etmeleri alerjenlerden korunma için önemlidir. Yasanilan ortamlarda polen ya da mantar sporlarinin içeri girmesini önlemek için pencerelerin kapali olmasi ve eve gelindiginde giysilerin degistirilerek dus alinmasi üzerimize yapisan alerjenlerden temizlenmek amaciyla yapilmasi iyi olabilir. Özellikle ormanlik alanlarda bitkisel artiklarda mantar sporlari bulundugundan buralardaki aktivitelerden kaçinilmasi gerekir. Iç ortam alerjenlerinden olan akarlar (mite) ve mantar sporlari (küf), sonbahar aylarinda rutubetin artmasi ile tekrar sorun olmaya baslayacaktir. Ev ortaminin akarlarin yasayamayacagi sekilde düzenlenerek, banyo ve mutfak gibi alanlarda daha sik görülen küf mantarlari özenle yok edilmelidir. Bu önlemlerin etkili olmasi için rutubetin azaltilmasi da son derece önemlidir. Havalandirma sistemlerinin de bu açidan büyük risk olusturdugu unutulmamali ve bu cihazlarin bakimlari düzenli olarak yapilmalidir. Bahar alerjisine bagli yakinmalar kisiden kisiye farkliliklar gösterebilir. Birçok kiside burun akintisi ve tikanikligi, burun içinde kasinti, arka arkaya hapsiriklar, geniz akintisi, gözlerde kasinma, kizarma, batma, göz altlarinda torbalanma ve morarma, bogazda agri, kasinti ve ses kisikligi, kulaklarda doluluk ve kasinti olabilir” dedi.
Sonbahar Alerjilerine Dikkat
Sonbahar mevsimi güzelliklerinin yaninda, bazi kisiler için sorun olabilecek alerjileri de beraberinde getiriyor.