Sonbahar Hasta Olmadan Atlatilabilir

Sonbahar Hasta Olmadan Atlatilabilir

Uzmanlar hava sicakligindaki sert dalgalanmalarin insanlardaki bagisiklik sisteminde meydana getirdigi kirilganligi firsat bilen virüslerin birçok kisiyi yataga düsürdügünü söyledi.

Sonbaharda pek çok kisinin grip, yüksek ates, bogazda yanma hissi, öksürük, bronsit, ishal ve alerji ile mücadele etmek zorunda kaldigini söyleyen uzmanlar vücudun bagisiklik sisteminin zayifladigi su günlerde basit ama etkili önlemler alarak mevsim geçislerini hasta olmadan atlatilabilecegini belirterek sonbaharda en sik görülen hastaliklardan korunmak için önerilerde bulundu.

En çabuk üst solunum yollari etkileniyor

Mevsim geçislerinde yasanan isi degisimlerinin üst solunum yolu enfeksiyonlarina zemin hazirladigini belirten uzmanlar, “Vücudun bagisiklik sisteminin zayiflamasiyla beraber burun, sinüsler, farenks, larenks veya bronslar gibi üst solunum yollarini ilgilendiren akut enfeksiyonlar yaygin hale geliyor. Bu enfeksiyonlar hafif ates, öksürük, hapsirma, yorgunluk ve burun tikanikligi gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu enfeksiyonlar genellikle bulasici oldugundan etkilesimin fazla oldugu ortamlarda yakin temastan kaçinmak, el hijyenine dikkat etmek, öksürürken agzi kapatmak, bulunulan ortami sik havalandirmak, C vitamini yönünden iyi beslenmek ve hava sicakliginin degiskenligini göz önünde bulunduracak sekilde giyinmek gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Alerjisi olanlar tedbir almali

Alerjik rinit, diger adiyla bahar ya da saman nezlesinin en sik görülen alerjik hastaliklardan biri oldugunu vurgulayan doktorlar bu hastaligin belirtilerini; hapsirma, gözde ve burunda kasinti, burun tikanikligi ve akintisi, bazen de bas agrisi olarak siraliyor. Bu gibi durumlarda alinabilecek tedbirler ilaç ve asi tedavisi olarak siralanabilir. Ancak ilk ve en önemli asama alerjiye neden olan etkenlerden mümkün oldugunca uzak durmaya çalismak oldugu belirtildi.

Depresyon kapinizi çalabilir

Havalarin kötülesmesiyle beraber açik alanlardan kapali alanlara geçilmesi, yogun is hayati, gün geçtikçe artan trafik karmasasi insanlarda birtakim ruhsal degisimlere de neden olabildigini söyleyerek bu gibi degisimlerin ardindan yasanmasi muhtemel bir depresyondan korunmak için mümkün oldugunca dogayla bas basa olacak sekilde açik havada vakit geçirmeyi, düzenli spor yapmayi, saglikli beslenmeyi ve uyku saatlerine dikkat ederek gereginden fazla uyumamak öneriliyor.

Sindirim sistemi hassaslasiyor

Mevsim geçislerinde mide rahatsizliklarinda da bir artis gözlendigini, nedeninin ise bu süreçte nem oranindaki farkliliklar, gün isigindan yararlanilan sürenin azalmasi ve degisen hava sartlarina vücudun tepki göstermesi oldugu vurgulandi. Bunun sonucunda vücutta olusan strese bagli birtakim hormonal degisikliklerin asit saliniminda artisa neden olmasi. Bu sorundan korunmak için saglikli ve dengeli beslenmek, düzenli uyumak, stres olusturan ortamlardan kaçinmak ve gün isigindan mümkün oldugunca çok faydalanmak yararli olacagi vatandaslara aktarildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile