Sonbahar Hastaliklarindan Koruyacak Beslenme Tüyolari

Sonbahar Hastaliklarindan Koruyacak Beslenme Tüyolari

Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Insanlar soguk havalar baslamadan önce vücudumuzun immun sistemini güçlendirmeliyiz” dedi.

Artik yaz bitiyor ve günes yüzünü bizlere daha az göstermeye basladi.

Bununla birlikte gün içerisinde yasanan ani isi degisiklikleri buna hazir olmayan metabolizmamizi olumsuz bir sekilde etkilerken hastaliklara yakalanma ihtimalimizi de artiriyor.

Doganin kendini kisa hazirlamak için yasadigi dönüsüm sürecine bireylerin genellikle hazirliksiz yakalandigini ve hastaliklara karsi savunmasiz kaldigini söyleyen Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, sonbahar hastaliklari kapimizi çalmadan immun sistemimizi güçlendirecek beslenme tüyolari veriyor.

Narenciye

Özellikle soguk alginligi ve gribe karsi immun sistemini güçlendirmek en temel kural kabul ediliyor. Bunun için de dogal destekçi besinlerden yararlanmak önem kazaniyor. C vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek, ayni zamanda antioksidan deposu da olduklarindan vücuttan toksik maddelerin atilmasini da sagliyor. Narenciye ürünlerinin yani sira, biber türleri, kivi, brokoli ve maydanoz da C vitamini bakimindan zengin besinler olarak öne çikiyor.

Dogul yogurt

Dogal yogurt gibi probiyotik kaynaklari düzenli olarak tüketildiginde bagirsak florasini zenginlestirerek sindirim ve immun sistemini güçlendiriyorlar. Yogurt bunun yani sira içerdigi laktik asit ile mikroplara karsi kalkan etkisi gösteriyor ve savunma sisteminin ayakta kalmasina da katki sunuyor.

Balkabagi

Zengin bir mineral, lif ve kalsiyum kaynagi olan balkabagi ayni zamanda önemli beta karoten kaynaklarinin da basinda geliyor. Böylece immun sisteminin en önemli parçalarindan biri olan beta karoten sayesinde gribe karsi koruyucu etki gösteriyorlar. Balkabagi ayni zamanda sindirim sistemini de hizlandirip rahatlatarak nispeten az su tüketilen soguk havalarda kabizlik sorununa da iyi geliyor.

Nar

Içerigindeki antosiyanin adli bilesen sayesinde dogal bir antioksidan olan nar, gribe karsi korunmada etkili bir besin olarak öne çikiyor. Ancak narin suyunu sikip içmek yerine orta büyüklükte bir nari tüketmek ayni zamanda bagirsak sagligi açisindan da yarar sagliyor.

Balik

Özellikle yasam alanlari soguk su olan baliklar, zengin Omega-3 yag asitleri, fosfor, protein ve ayni zamanda A-B vitamini deposu durumundalar. Immun sitemini destekleyen baligi izgara, firin veya bugulama teknikleri ile pisirerek haftada en az 2 kez sofralarda yer vermek hastaliklara karsi mücadelede önem kazaniyor.

Sogan ve sarimsak

Dogal bir antibiyotik olan sogan ve sarimsak vücudumuza giren mikroplarla mücadele ederek immun sistemini destekliyor, hastaliklari uzak tutuyor. Içerigindeki allicin biyoaktif bileseni, sarimsak çignendiginde, dövüldügünde veya kesilerek tüketildiginde açiga çikarak daha çok fayda sagliyor. Bu nedenle mümkünse çig tüketilmesi gerekiyor.

Brüksel lahanasi

Brüksel lahanasi yüksek besin degeriyle öne çikiyor. Immun sistemini güçlendiren bu besin ayni zamanda bol miktarda demir ve potasyum içeriyor. Kemik sagligi için gerekli olan K vitamini de bünyesinde barindiran bürüksel lahanasi, Omega-3 yag asidinin nebati formunu içeren nadir sebzeler arasinda yer aliyor.

Bitki çaylari

Kusburnu, ihlamur ve adaçayi gibi bitki çaylarinin ölçülü bir sekilde tüketilmesi, içerdikleri antioksidanlar sayesinde immun sisteminin kuvvetlenmesini sagliyor. Bu bitkilerden özellikle adaçayi içerdigi uçucu bilesenler sayesinde grip ve soguk alginliginin yol açtigi bogaz ve agizdaki iltihaplanmanin yani sira enfeksiyonu da önlemeye yardimci oluyor. Ancak hamilelerin ve kronik hastaliklari olanlarin bitki çaylarini tüketmeden önce doktorlarina danismalari gerekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile