'Sordum Sarı Çiçeğe' İlahisinin Şairi Bursalı Aşık Yunus Anılacak

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, 'Sordum sarı çiçeğe' ilahisinin şairi Bursalı Aşık Yunus’u anlatacak.

Prof. Dr. Kemikli, şunları dile getirdi: "Yunus Emre, 'Türkçe'mizin süt dişi' olarak bilinir. Bu toprağı mayalayan büyük bir ruhtur. Bizim dilimizi ve manevi cephemizi besleyen, geliştiren büyük ruh. Bu ruhu anlamaya, modern zamanlarda metinlerini yeniden anlamlandırmaya ihtiyacımız var. Yunus Emre, derken Tabduk'un 'bizim Yunus' dediği o büyük bilge şairi kastediyoruz. Yunus öyle söz söylemiş ki, 'Yunusluk' adeta bir makam olmuş... Daha sonra gelenler de bu ismi kullanarak şiirler söylemişler. Aynı yoldan giderek toplumu aydınlatmışlar. Bu bakımdan pek çok Yunus var. Ama ‘bizim Yunus'tan başka, en çok bilineni Aşık Yunus'tur. Aşık Yunus, Bursalı'dır. Bursa'da Emir Sultan'ın sohbet halkasında bulunmuş, kendini geliştirmiş ve topluma hizmet etmiştir. 'Sordum sarı çiçeğe' ilahisini hepimiz biliriz... İşte o ilahinin şairidir Bursalı Aşık Yunus."Bursalı Aşık Yunus’un, Bursalılar tarafından da pek bilinmediğini söyleyen Kemikli, "Bugün türbesi Karamazak Yokuşu'nda iki binanın arasında. Adeta o iki bina arasına hapsolmuş gibi, mahzun ve kimsesiz. Onu tanımak, tanıtmak icap eder." dedi.

Bursa İlim Kültür Ahlak ve Çevre Derneği (BİKAÇED) tarafından 24 Kasım Cumartesi günü Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenecek konferansta Aşık Yunus'un, tarihte insanlığa önderlik yapan yönlerinin üzerinde durulacak .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile