Sorgun’da Aspir Bitkisini Yaygınlaştırmak Amacıyla Çiftçilere Seminer Verildi

Sorgun’da Aspir Bitkisini Yaygınlaştırmak Amacıyla Çiftçilere Seminer Verildi

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden bir yer olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde aspir bitkisi ekimini yaygınlaştırmak amacıyla “Aspir Ekimi Teşvik Toplantısı” yapıldı.


Sorgun İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen toplantıya Sorgun Kaymakam Levent Kılıç, Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı İbrahim Acar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Sorgun’da ürün çeşitliliğini artırmak için yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alındığına dikkat çeken Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser, “Sorgun kurak bir iklime sahip olması nedeniyle aspir ekiminin ideal bir tarım alanıdır. Geçmiş yıllarda aspir bitkisinin ekiminin yapılmaktaydı. Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim alınmasına rağmen, ürünün pazarlamasında yaşanılan sıkıntı nedeniyle çiftçilerimiz bu ürünün ekiminden vazgeçti” dedi.

Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem de yaptığı konuşmada, aspirin yenice, dinçer ve remzibey olarak üç çeşidinin bulunduğunu, üründe çeşitliğinin artması bakımından aspir ekiminin önemli olduğunu söyledi.

Anadolu insanının aspir bitkisini develere, atlara ve eşeklere yem olarak ürettiğini ve bu bitkiye "diken" ismini verdiğini dile getiren Akınerdem, “Yağ kalitesinin yüksek olması nedeniyle ıslah edilen çeşitlerinin 2004 yılından itibaren ticari olarak ekilmeye başlandı” diye konuştu.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yardımcısı İbrahim Acar’da yaptığı konuşmada aspir ekimini yaygınlaştırılacağını vurgulayarak şunları kaydetti; “Aspir, buğdaya alternatif bir ürün değildir. Nadasa bırakılan tarlalara ekilen münavebeli bir bitkidir. Yani bir yıl boş bırakılan tarladan alınan ürünle ekonomiye katkı sağlayan ve kazancı buğdaydan daha yüksek bir bitkidir. Aspirin en önemli avantajlarından biri ise buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Kıraç alanlarda kendiliğinden yetişen aspir pancar ekiminin yapıldığı yörelerde dönüşümlü olarak ekildiğinde ürün çeşitliliği yaşanacak Biyo enerji olarak kullanılacak, samana göre sapları daha kaliteli yem olarak kullanılacak.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile