'Soruşturmanın Gereklilikleri Ve İnsan Hakları Bağlamında Dijital Deliller' Konferansı

TİKA iş birliğinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Filistin Başsavcılığı tarafından ortak düzenlenen konferansa 22 ülkenin temsilcileri katıldı Türk heyetinin de çeşitli sunumlar yaptığı konferansta, siber suçlara ilişkin dijital delillerin elde edilmesi ve mahkemeye sunulması konuları ele alındı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) iş birliğinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Filistin Başsavcılığı tarafından ortak düzenlenen "Soruşturmanın Gereklilikleri ve İnsan Hakları Bağlamında Dijital Deliller" konulu konferansa 22 ülkeden temsilciler katıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından, Ramallah'ta, Filistin Başsavcılığı ile 11-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen konferansa ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, konferansta, Eurojust ve Uluslararası Savcılar Birliğinin (IAP) temsilcilerinin yanı sıra aralarında Arjantin, Azerbaycan, Brezilya, Fransa, Hollanda, İngiltere ile Rusya Federasyonu'nun da bulunduğu 22 ülkeden katılımcı yer aldı.

Konferansa, Türkiye adına Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Yargıtay Genel Sekreteri Yusuf Ziyaattin Cenik, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı Remzi Doğan ile Yargıtay Cumhuriyet Savcıları, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA temsilcileri katıldı.

Türk heyetinin de çeşitli sunumlar yaptığı konferansta, siber suçlara ilişkin dijital delillerin elde edilmesi ve mahkemeye sunulması konuları ele alındı. Konferansta, özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması gibi insan hakları sorunları da değerlendirildi.

Delillerin hukuka uygun yöntemlerle ve uluslararası normlara uygun olarak toplanıp kullanılmasına ilişkin prensiplerin, sahte dijital delillere yaklaşımın tartışıldığı konferansta, dijital delillerin kullanılmasında çocuklar ve ailenin korunması, uluslararası iş birliğinin önemi, dijital delillerin güvenilirliği konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

Konferansta, suçlarla mücadelede etkin soruşturma ve kovuşturma yapmak, sanıkları cezalandırmak ve mağduriyetleri gidermek için dijital delilerin elde edilmesinde uluslararası iş birliğinin önemi vurgulandı.

Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, konferans kapsamında Filistin'de bulunan Türk heyetini kabul etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile