SOSIAD Dünya Sogutma Günü Çerçevesinde 'Sogutma Degerlidir' Etkinligi Düzenlendi

SOSIAD Dünya Sogutma Günü Çerçevesinde 'Sogutma Degerlidir' Etkinligi Düzenlendi

SOSIAD Dünya Sogutma Günü kapsaminda “Sogutma Degerlidir” temasiyla etkinlik düzenledi. Etkinligin seminer bölümünde iklim degisikligi ve yasama yansiyan yan etkileri, bu süreçte sogutmanin giderek artan önemi ve degeri konulari ele alindi.



SOSIAD (Sogutma Sanayi Is Insanlari Dernegi), 26 Haziran Dünya Sogutma Günü etkinlikleri kapsaminda “Sogutma Degerlidir” temasi ile üyeleri, sektör profesyonelleri, akademisyenler ve basin mensuplariyla bir araya geldi. Yapilan etkinligin seminer bölümünde, SOSIAD Yönetim Kurulu Baskani Hayati Can’in açilis konusmasinin ardindan TEMA Vakfi Uluslararasi Iliskiler ve Iklim Koordinatörü Burcu Genç, Yesil Dönüsüm ve Dis Ticaret Uzmani Dr. Meral Gündüz, Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Prof. Dr. Y. Birol Saygi ve HMSF A.S. Proje Satis ve Gelistirme Direktörü Saniye Starr sunumlarini gerçeklestirdi.

Dr. Kadir Isa moderatörlügünde gerçeklesen seminerde Burcu Genç “Iklim Degisikligi ve Dünya Nereye Gidiyor”, Dr. Meral Gündüz “Iklim Degisikligi ile Mücadele ve Yesil Dönüsüm”, Prof. Dr. Y. Birol Saygi “Gida ve Sogutma” basligi altinda güncel bilgileri izleyenlere aktardi. Saniye Starr, Iklimlendirme Sogutma sektörünün en büyük fuari olan ISK-SODEX’in 25-28 Ekim 2023 tarihinde yapilacak olan organizasyonu için yenilenen mekan ve kapsam bilgilerini paylasti.

“Iklim degisikligine iliskin çalismalarimizi baslattik”

Dünya Sogutma Günü kapsaminda açiklamalarda bulunan Hayati Can, “Bugün iki tane temel mesajimiz olacak. Bir tanesi, iklim degisikligi ve iklim degisikliginin sonuçlari. Türkiye, Paris anlasmasina imza atti. Dolayisiyla yesil dönüsüme dogru ilerlememiz gerekiyor. Diger konu ise iklim degisikliginin yan etkileri. Dünyada gida krizi bekleniyor. En iyi ihtimali yüzde 30 oraninda gida ürünlerinde düsme olacak. Biz su anki gidada durum ne, dünyada nasil gida isleyisi var ve son olarak önümüzdeki dönemde neler yapabiliriz, bugün bunu konusacagiz. Bununla birlikte uzun yillardir soguk zincirin Türkiye’ye yerlesmesi için yillardir emek veriyoruz. Bu mücadelenin birkaç yönü var. Biri egitim yönü digeri ise uluslararasi mevzuati takip ettigimiz bir komisyonumuz var. Iklim degisikligine iliskin çalismalarimizi baslattik. Ilerleyen günlerde yeni adimlarla ilgili çalisacagiz” seklinde konustu.



“Tarladan çatala kadar olan süreçte soguk zincir haklarini tamamlamamiz gerekiyor”

Gida kaybinin çok yüksek oldugunu belirten Can, “Özellikle yas sebze alaninda yüzde 45’lere dayanan bir kayip var. Dolayisiyla gidanin tamamini kapsayan bir soguk zincir uygulamasinin alt yapisini tamamlamamiz gerekiyor. Böylelikle iklim degisikliginin olusturacagi sorunlarla yüzlesecek ve gidadaki maliyetleri düsürecek sisteme dogru ilerlememiz gerekiyor. Bugünün temasini “Sogutma Degerlidir” olarak belirledik. Gida muhafazasini yüzde 80’in üzerinde soguk zincir ile sagliyoruz. Sistemin buraya dogru yönetilmesi lazim. Tarladan çatala kadar olan süreçte soguk zincir haklarini tamamlamamiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde temel beslenme sorununu ancak böyle çözeriz” ifadelerini kullandi.

Can sözlerini söyle tamamladi: “Yas sebze meyve olarak 55 milyon tonun üzerinde üretimimiz var. Bunun yaklasik 5 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Yaklasik 25 milyon tonunu Türkiye olarak tüketiyoruz. Ne yazik ki 25-30 milyon yas sebze meyve kaybinin mücadelesini veriyoruz.”

"Sogutma, evlerimizden kanser tedavisine kadar kullaniliyor"

Dünya Sogutma Günü’nün 2019 yilinda Stephen Gill’in fikri oldugunu belirten SOSIAD Onursal Üyesi Dr.Kadir Isa, “Amaci, sogutmanin sürdürebilirlik ve dünya açisindan her sene düzenlenen etkinlilerle vurgulamakti. Her yilin farkli temasi mevcuttu. Bu seneki temayi, "Sogutma Degerlidir" olarak belirledik. Sogutma çok önemli bir husus. Evlerimizde günlük yasamin her noktasindan kanser tedavisine kadar kullaniliyor. Degisik faaliyetler sürdürüyoruz. Ülkemizde 2019 yilinin Dünya Sogutma Günü olarak ilanindan itibaren SOSIAD, buna sahip çikarak kutlama ve destekleme etkinliklerine devam ediyor” dedi.



Toplantida konusulan ana basliklar

Yapilan açiklamaya göre, sicaklik artisi 2100 yilinda 4, hatta 6 dereceye ulasabilir. Enerji tüketiminden ve sanayiden kaynaklanan emisyon, toplam emisyon hacminin yüzde 35’ini olusturuyor. Insanlar yasami boyunca 200 bin kez yemek yiyor ve bu 30-40 ton gida anlamina geliyor. Gidalarda kalite bozulmasi durdurulamaz, sadece yavaslatilabilir. Sogutma burada kilit oyuncudur.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile