SGK’nın gelirlerinin 2007-2011 yıllarında yüzde 118, giderlerinin ise yüzde 71 oranında arttığını kaydeden Acar, sigortalı sayısının da 15 milyondan 18 milyona yükseldiğini aktardı. Reform Sonrası sosyal güvenlik açıklarının her yıl azalarak devam ettiğine dikkat çeken Acar, “En önemli gelirimiz işverenlerden aldığımız primler. Bunu kayıt dışı ile mücadele ile yükseltebiliriz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 2008-2012 yılları arasında 1,2 milyon kişiyi kayıt altına aldık.” diye konuştu.
İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen ‘Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları’ konulu toplantıda konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, SGK reformunun üzerinden üç yıl geçtiğini ve bu süreç içinde neler değiştiğini ticaret odası üyeleriyle paylaştı. Türkiye’de 74 milyona hizmet eden başka kurum olmadığını savunan Acar, SGK reformuyla tek bir emeklilik sigortası sisteminin kurulduğunu kaydetti.
Reform döneminde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Acar, “Reform kanunu başlı başına en önemli reformdur. 5 puanlık reform indirimi iş adamlarını rahatlattı. Biz 5 puan indirdik. Türkiye’deki vergi ve prim yükü OECD ülkelerindeki rakama indi. Türkiye’de sorun kayıtdışı. İmkanlarımız artarsa 5 puanlık prim haricinde daha fazla indirime de gidilebilir. Artık 10,4 milyon emekliye maaşlarını evlerinde ödeyebileceğimiz bir SGK var. Binlerce sorunu e-devlet üzerinden çözen bir SGK var. Bürokrasiyi ortadan kaldıran binlerce düzenleme hayata geçirilmiş oldu. 25 bin yeni bilgisayar alarak altyapımızı yeniledik. Sağlık alanında yüzlerce proje devreye girdi.” diye konuştu.
SGK’nın memnuniyet oranının yüzde 74’e çıktığı bilgisini de veren Acar, şunları kaydetti: “Toplam gelirlerimiz yüzde 58 toplam giderimiz yüzde 24 artmış. Son 3,5 yıl içinde 3 milyon 500 bin aktif sigortalı sayısına ulaştık. Bu 25 bin çalışanımızın sayesinde oldu. 2009 krizine rağmen bu önemli bir başarıdır. Açık 2007 yılında yüzde 3, 2011 yılında yüzde 1,3 olmuş seyir bu şekilde devam edecek. 2030’dan Sonra SGK açıkları yüzde 1’in altına düşecek.
”MESLEK KODLARIYLA ÜCRETTE KAYIT DIŞILIĞI AŞILACAK
Uzun zamandır gündemi meşgul eden meslek kodlarına da değinen SGK Başkanı Acar, “Meslek kodları geliştirilerek ücret yönünden kayıt dışılığın önüne geçilecek. Bir sektörde çalışan tüm işçilerin aylık kod ile izlenmesidir. Aşçı ile aşçı başı aynı ücreti alıyorsa bunu kabul etmeyeceğiz.” ifadesini kullandı.
DEMİRTAŞ: PRİM YÜKLERİMİZİ İNDİRİN
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, kayıt dışının mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, işverenin prim yüklerinin indirilmesini istedi. Demirtaş, “İşverenlerimizin bazen prim ödemekte zorlanıyor. İşletmede çalışan sayısı arttıkça o işletmenin perSonel başına ödediği SGK primi indirilmesi. Bu sayede hem istihdam edilen çalışan sayısı artar, işsizlik azalır.” diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Açıkları Azalıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sosyal güvenlik açıklarının her yıl azaldığını söyledi.