Yani bazen böyle uykularımız kaçıyor. 104 milyar TL`nin sorumluluğu altından kalkılması çok zor olan bir sorumluluktur. Bu kadar ağır bir sorumluluk bizim üzerimizde. O nedenleçok daha iyi çalışmak, iyi projeler üretmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.
Demokraside Birlik Vakfı ve İnsani Haklar Derneği`nin birlikte düzenlediği `İnsani Değerler ve Demokrasi Sohbetleri` isimli konferanslar dizisinin, bugünkü konuğu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar oldu. Acar, DE-VA Konferans salonunda `Sosyal Güvenlik Reformu ve Reformlarla İlgili Genel Değerlendirme` konulu bir konferans verdi. Acar, 2008 yılında Türkiye tarihinin en önemli reformlarından bir tanesi olan Sosyal Güvenlik Reformu`nun gerçekleştiğini belirterek, "Eğer bu reform gerçekleşmeseydi,Türkiye belki kısa, orta vadede altından kalkılamayacak ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalacaktı. Bu reformu Türkiye`nin mutlaka gerçekleştirmesi gerekiyordu" dedi.
Türkiye`de 17.4 milyon kişinin aktif sigortalı, olduğunu 9milyon 923 kişinin de emekli olduğunu belirten Acar, bunların bakmakla yükümlüğü olduğu 35 milyon kişi bulunduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Reformu`nun neden yapıldığına ilişkin de açıklamalarda bulunan Acar, "Bu reformu neden Türkiye yapmak zorunda kaldı? Demografik değişim; şu anda Türkiye`de gelişmiş Batı ülkelerine göre genç bir nüfusumuz var. Ortalama yaşam ömrümüz 71-76. Ama 40-50 yıl sonra 83-84 olacağı ifade ediliyor. Türkiye bugün gençnüfusa sahipse de 50 yıl sonra yaşlı bir nüfusla karşı karşıya kalacağız. Yaşlı nüfusun getireceği finansal yükleri Türkiye`nin şimdiden düşünmesi gerekiyor" dedi.
Norm ve standart birliğinin olmamasının da sigortacılık sisteminin sürdürülebilir olmasını tehlikeye attığını belirten Acar, bu reform ile bu norm ve standart birliğini hayata geçirildiğini söyledi. Nüfusun tamamının koruma kapsamına alınmasının da bir başka neden olduğunu anlatan Acar, "Eskiden genel sağlık sigortası konusunda sorunlar vardı. Şimdi çocuğunuz doğar doğmaz, annesi babası sigortalı mı, borcu var mı yok mu bakılmadan 18 yaşına kadar devlet `biz bu çocukları sağlık güvencesini alıyoruz,sağlık aktivasyonun yapıyoruz ve bu çocuklar bizim devlet olarak güvencemiz altında` diyor. Bu birçok gelişmiş ülkede bile hayata geçmemiş bir uygulama ve 2008`de bizde hayata geçti" diye konuştu.
Erken emeklilik ve prime esas kazançların düşük gösterilmesinin de sorunlardan biri olduğunu kaydeden Avar, kayıt dışı istihdam ve emekli aylığı bağlama oranının yüksek olmasına da dikkat çekti. Acar, emeklilik sistemindeki açıklara da dikkate çekerek, "Bu reform sayesinde sosyal güvenlik açıklarının GSMH`ya oranının daha düşük olacağını düşünüyoruz" dedi.
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası sisteminin tümüyle oluşturulduğunu belirten Acar, "Banka sandıkları da Mayıs 2012`te SGK`ya devredildiğinde sağlık açısından Türkiye`deki tüm sistem buraya aktarılmış olacak" diye konuştu. "ADALETSİZLİKLERİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ" Geçmişte insanların ödedikleri primden daha fazla emekli aylığı aldığını belirten Acar, "İnsanlar ne kadar prim ödüyorsa o kadar emekli aylığı alacağı bir sistemi getirdik. Eskiden ödediği primin çok üzerinde aylık alma uygulaması vardı. O dönemde yapılan yanlışların düzeltmesini biz yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan Sosyal Güvenlik Reformu, bir taraftan İntibak Yasası ile bu haksızlıkları, adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 2008-2011 yılları arasında önemli yasal düzenlemeler yapıldığını da anlatan Acar, 2012 sonuna kadar 81 ilde hizmet binalarını yenilemeyi de hedeflediklerini söyledi
"UYKULARIMIZ KAÇIYOR" Acar, Türkiye`deki toplanan tüm prim gelirlerinin emekli aylığını karşılamadığı bir sistemin mevcut olduğunu ifade ederek, "Ama son reform yapıldıktan sonra bu sürekli azalan bir trend içerisinde gidiyor, çok şükür, Yani düşünebiliyor musunuz bakın, yılda 104 milyar TL emekli aylığı ödüyoruz. Yani bazen böyle uykularımız kaçıyor. 104 milyar TL`nin sorumluluğu altından kalkılması çok zor olan bir sorumluluktur. Bu kadar ağır bir sorumluluk bizim üzerimizde. O nedenle çok daha iyi çalışmak, iyi projelerüretmek mecburiyetindeyiz. Bu ülkenin geleceği Sosyal Güvenlik Kurumu`nda alınacak kararların isabetiyle de yakından ilgilidir. Bu kadar ağır bir bütçe yükümlülüğü çok önemlidir diye düşünüyorum" dedi.
2012 yılı ve sonrasına ilişkin hedefleri de anlatan Acar, "Kayıt dışı ile mücadeleye daha sistemli daha programlı şeklide devam edeceğiz. Yani orada prim gelirlerini artırılmasıyla ilgili hedeflerimizi inşallah kurum olarak gerçekleştirmiş olacağız. İş ve işlemlerin basitleştirilmesi Ben bu kuruma başladığımda beni en çok üzen bir şey; bir vatandaşımız dilekçe veriyor, 3 ay geçmiş emekli aylığı bağlanamamış, hatta 6 ay geçenler vardı. Bu beni çok derinden üzmüştür. 2007`den bahsediyorum. Bu gerçektenteknolojinin ileri olduğu bir düzeyde bu kuruma yakışmayan bir durumdu" ifadelerini kullandı.
Acar, sigortacılıkla ilgili tüm bilgilerin bilgi işlem ortamına aktarılmasını tüm il müdürlüklerine şart koştuklarını anlatarak, bugün 17 il hariç bu bilgi girişlerinin tamamlandığını anlattı. Acar, bu 17 il tamamlandığında en geç 1 hafta içinde bu emekli aylıklarını bağlayabilir hale geleceklerini dile getirdi.
Sosyal Güvenlik Reformu ve Reformla İlgili Genel Değerlendirme Konferansı
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Türkiye`deki toplanan tüm prim gelirlerinin, toplam yıllık emekli aylığını karşılamadığını belirterek, "Ama son reform yapıldıktan sonra bu sürekli azalan bir trend içerisinde gidiyor, çok şükür, Yani düşünebiliyor musunuz bakın, yılda 104 milyar TL emekli aylığı ödüyoruz.