Konferansta SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam kayıt dışı istihdamla mücadele ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yansımaları adlı bir sunum gerçekleştirdi. Sağlam konuşmasında “Çocuklarımız ve torunlarımıza daha iyi bir gelecek için sosyal reformlar gerçekleştirildi” dedi.
Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç ise yapılan teşvik uygulamalarından bahsederek “Bizim bugüne kadar tüm sosyal güvenlik sistemin gerek tüm kamu ve özel sektör ekonomisini ilgilendiren teşviklerdeki uygulama amaçlarına baktığımız zaman özellikle istihdamı artırması, dezavantajlı grupların istihdama katılım oranlarını yükseltmesi, yatırımların teşvik edilmesi ve kayıtlı istihdamı teşvik etmesi çerçevesinde bir temel amaç olduğunu görüyoruz” dedi.
Olgaç konuşmasının devamında “Özellikle dezavantaj grubundaki kadınlar ve gençlerin istihdama katılım oranının artmasının gayesinin hayata geçirilmesinin temel prensibi olduğunu vurgulamak istiyorum. Birde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemesi temel hareket noktalarından bir tanesidir “ diye konuştu.
Olgaç teşvik uygulamalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirerek 6 bölgede değerlendirilmek üzere bölgesel teşviklerle ilgili bilgiler verdi.
SGK Sivas İl Müdürü Saffet Dinç ise Sosyal Güvenlik Kurumu hakkında bilgiler vererek “İş kazası, meslek hastalıkları, analık sigortalıkları, diğer hastalıklar, maluliyet, ölüm ve işsizlik sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı sigorta kollarının kapsamını oluşturmaktadır. Sosyal devletin bir gereği olan sosyal güvence vurgusu dünyada 20. yüzyıl başından itibaren gelişmeye başlamış olup 1948 yılında kabul edilen “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”nde içinde bulunduğu çeşitli uluslar arası belgelerle sistem bu hale getirilmiştir. Anayasamızın 60. maddesine göre herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli önlemleri alır ve teşkilatı kurar. Buna istinaden sosyal devlet ilkesinin gereği olarak sosyal güvece olgusunun devlet eliyle vatandaşını hizmetine sunulmasını sağlayarak tüm ülke insanının sosyal dayanışmasını gerçekleştiren teşkilat olarak ülke çapında 26 bin çalışanı ile 74 milyon insanımıza hizmet vermektedir. Kurumumuzun hizmet alanı vatandaşımızın doğumunda başlayan ölümü de dahil son bulmayan bir alanı kapsamakta olup hastalığında tedavi giderlerinin karşılaması, işsiz kaldığında işsizlik ödeneğinin verilmesi, yaşlılıkta emekli aylığının bağlanması ve ölümü halinde hak sahiplerine aylık bağlanması gibi çok önemli görevlerini yerine getirmek gibi adeta kara gün dostu olarak vatandaşımızın yanında yer almaktadır'' dedi.
Konferansa Vali Yardımcıları Veysel Çiftçi ve Vefa Kaya, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, SGK Sivas İl Müdürü Saffet Dinç, İlçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları
Sivas’ta Ticaret ve Sanayi Odası’nın konferans salonunda sosyal güvenlik reformunun yansımalar ve sosyal güvenlikte teşvik uygulamaları adlı konferans düzenlendi.