Sosyal Medya Begenisi Için Saniyelik Ihmal Ölümle Sonuçlanabiliyor

Sosyal Medya Begenisi Için Saniyelik Ihmal Ölümle Sonuçlanabiliyor

Motosiklet kazalarinda her yil binlerce kisi hayatini kaybederken, uzmanlar, sosyal medya gönderisi için çekim yapildigi sirada motosiklet üzerinde yapilan akrobasi hareketlerindeki saniyelik ihmallerinin ölümle sonuçlanabilecegine dikkat çekiyor.

Havalarin isinmasiyla motosiklet kullanimi artti. Motosiklet kazalarinda her yil binlerce kisi hayatini kaybediyor. Emniyet Genel Müdürlügünce yayimlanan raporda, Türkiye genelinde 2024 yilinin ilk 3 ayinda 46 bin 889 kaza meydana geldi. Bu kazalara 16 bin 983 motosikletin karistigi, Konya’da 23, Türkiye genelinde ise 200 kisinin hayatini kaybettigi raporlandi. Sosyal medya gönderisi için çekim yapildigi sirada motosiklet üzerinde yapilan akrobasi hareketlerinin çogunun ölüm ile sonuçlandigi uyarisinda bulunan Ileri Sürüs Uzmani Mehmet Erdogan, motosiklet kullaniminda kazaya sebebiyet veren en büyük unsurlardan birinin bilgisiz, tecrübesiz, egitimsiz, motosiklet kullanmaya çalismak oldugunu söyledi.



“Motosiklette kaporta insan vücududur, koruma iskeleti insanin vücududur”

Motosiklet kullaniminda sürücünün eksik yönlerinin kazalara neden oldugunu ifade eden Ileri Sürüs Uzmani Mehmet Erdogan, “Kisi belgelenmeden, ehliyetine sahip olmadan, ehliyet aldigi zamandaki belge egitimini almadan motosiklet kullanmaya çalisiyor. Haliyle tecrübe kazanmasi gereken yerde tecrübe kaybediyor. Trafik kazalari fazlasiyla olusuyor. Ikinci unsur da suradan suraya gidecegiz, kisa mesafe kask taksak ne olur, takmasam ne olur, dizlik taksam ne olur, takmasam ne olur, zirh giysem ne olur, giymesem ne olur, motosiklette kisasi uzunu yoktur. Mutlaka koruyucu unsur takilmasi gerekiyor. Nedeni ise bir araçta kaporta vardir insan onun içerisinde, iskeletin içerisinde, koruyucu unsurlar bunlar. Ama motosiklette böyle bir sey yok. Kaporta insan vücududur, koruma iskeleti insanin vücududur. Haliyle olusabilecek en ufak bir ihmal dahi insan vücudu zarar görmektedir. Bu bahsetmis oldugum kask, zirh, dizlik bunlar sadece kisinin bedenini korumaya yöneliktir. Sürat oldugu zaman bunlar da kifayetsiz kalacaktir” dedi.



"Akrobasi hareketleri motorun dengesine zarar veriyor"

Büyük motor hacmi bulunan motosikletin yüksek hizlara çikabilecegini anlatan Ileri Sürüs Uzmani Erdogan, “Motosikletlerin belli periyotlarda hizlanma sekilleri vardir. Günümüzde 50 cc’den basliyor, bin 200 cc’ye kadar motosikletler çesidi var. 50 cc’den 200 cc’ye kadar motosikletler ölümcül ama daha az tehlikeli gruplardir. Özellikle 500 cc’nin üzerine çiktigimiz zaman insan hayatindan kopma derecesine varan tehlikelerle karsi karsiya kalmaktadir. Yani 500 cc’nin üzerindeki motosiklet asagi yukari 3,5 saniye içerisinde 100 kilometre hiza ulasabilmektedir. Üzeri de açiktir. 250, 300 kilometrelik hiza kadar ulasabilmektedir. Bu da farkli faktörler göstererekten ölümcül kazalara, ölümcül tehlikelere sebebiyet vermekte. Otomobil kullanirken bile muazzam bir sekilde risk altindayiz. Etrafimizda iskelet var, direksiyon elimizde bir korunakli kabinin içerisindeyiz. Bir de motosiklette oldugunu düsünün, motosiklette böyle bir durum söz konusu degil. Kisiler ne yapiyor, 50 kilometre hizda, 100 kilometre hizda, 150 kilometre hizda belli bir kapasiteye ulastiktan sonra iste ’bak ben bu motosikleti sürebiliyorum, senden daha iyi sürüyorum, daha da gösterisli sürüyorum’ deyip elini havaya kaldiriyor, yan tarafindaki arkadasina sakalar yapiyor. Bu halde akrobasi hareketleri motorun dengesine zarar veriyor ve kazaya sebebiyet veriyor” seklinde konustu.



“Motosikletin önünü kaldirmak çok tehlikeli, ölümcüldür”

Sosyal medyada paylasmak için yapilan akrobasi hareketlerinin zararli olduguna deginen Erdogan, “Kisi motosiklet hareket halinde ön koltuktan çikmis, arka koltuga geçmis orada hareketler yapiyor, birileriyle görüsüyor, telefon kaydi yapiyor. Bunun gibi etmenlere dikkat etmemiz gerekiyor. Motosiklette iki tane tekerlek vardir. Ikisi de yere mukavemet göstermektedir. Sürtünmeyi saglayarak motosikleti hareket ettirmektedir. Bazi arkadaslari görüyoruz. 100 kilometre hizdayken tek teker diye hatta kendilerine lakap takmislar bu konuyla alakali çok tehlikeli sonuçlar olusuyor. Belli bir hiza ulastiktan sonra veya baslangiç esnasinda motosikletin önünü kaldirmak çok tehlikeli ölümcüldür. Çünkü denge ortadan kaybolmus oluyor. Sosyal medyada 100 begeni alacagiz diye caninizdan olmayin. Bunun gibi durumlardan kesinlikle uzak durmaliyiz. Güvenli sürüs için tam ekipman ve uygun seyirde hizla motosiklet binmeye devam edilmelidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile