Sosyal medyanin asiri kullanimi ile ortaya çikan ekrana bakma süresinin uzunlugu çocuklarin psikolojik, fiziksel ve sosyal gelisimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Teknolojik gelismeler ile birlikte hayatin bir parçasi haline gelen internet ve sosyal medya, akilli telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar araciligiyla çocuklarin da erisimine açik hale geldi. Bu durumun çocuklarda sosyal medya bagimliligina neden oldugu gözlemlenmektedir.
Sosyal medya kullanimi günümüzde hizla artmaktadir. 2019 yilinda yapilan bir çalismaya göre 4,4 milyar internet kullanicisi 3.5 milyar sosyal medya kullanicisi bulunmaktadir. Muhtemelen bu sayi güncel olarak daha da artmistir. Sosyal medyanin bazi faydalari oldugu gibi zararlari da bulundugunu belirten Istanbul Arel Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelisimi Bölümü Ögr. Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür açiklamalarda bulundu.
“Sosyal medya çocuklarin akademik basarilarini azaltmakta ve arkadaslik iliskilerini de bozmaktadir”
Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Çocuklar üzerinde yapilan bir çalismada, çocuklar internetin sosyal destek bulma, baskalarindan haberdar olma, saglik bilgilerine ulasma gibi faydalari oldugunu ifade ederken, depresyon, yalnizlik, gelismeleri kaçirma korkusu, uyku sorunlari gibi olumsuz etkileri de oldugunu söylemislerdir. Yapilan baska birçok çalismada da sosyal medya kullanimi arttikça uyku düzeninin bozuldugu ve özgüveninin düstügü, depresif belirtilerin arttigi tespit edilmistir. Sosyal medyada geçirilen zaman arttikça bu sorunlar artmaktadir. Ayrica yeme bozukluklarinda da artma gözlenmektedir. Sosyal medya çocuklarin akademik basarilarini azaltmakta ve arkadaslik iliskilerini de bozmaktadir” dedi.
“Vücut imaj bozuklugu ve buna bagli olarak yeme bozukluklari da gelistirmektedirler”
Fenomen olmak ve ilgi çekmek, hep gündemde kalmak için sosyal medyada sürekli görüntü paylasan ergenlerde bu durumun zamanla bagimlilik haline geldigini belirten Mazlum Çöpür, “Sosyal medyada aldiklari olumlu geri bildirimlere bagimli hale gelmektedirler. Olumsuz geri bildirimler negatif duygular yasamalarina ve bunu düzeltmek için daha fazla sosyal medya kullanmaktadirlar. Ayrica vücut imaj bozuklugu ve buna bagli olarak yeme bozukluklari da gelistirmektedirler” ifadelerini kullandi.
Dijital çagda çocuklari sosyal medyadan tamamen uzak tutmanin mümkün olmadigini söyleyen Çöpür, “Bu nedenle anne- babalarin yapmasi gereken öncelikle çok erken yaslarda çocuklara akilli telefon vermek yerine onlari sosyal ortamlara götürmeleri, onlarla daha fazla vakit geçirmeleri gerekir” dedi.
Çöpür ayni zamanda sosyal medya kullandiklarinda onlarla zitlasmadan iyi iliskiler kurmalarinin sonrasinda ebeveynlerin önerilerinin çocuklar üzerine daha etkili olmasini sagladigini belirtti.
“Tablet ve akilli telefonlarla zaman geçirmeleri bilissel gelisme sorunlarina yol açmaktadir”
Çok fazla akilli telefon kullanan, TV seyreden, bilgisayar oyunu oynayan çocuklar sosyal ortamlardan uzaklastiklarindan sosyal becerilerinin zayifladigini belirten Çöpür, “Küçük çocuklarin akilli telefon ve tablet ile asiri zaman geçirmeleri dil gelisimini de geriletmektedir. Sosyal iliski, yasitlari ile oynamak yerine tablet ve akilli telefonlarla zaman geçirmeleri bilissel gelisme sorunlarina yol açmaktadir” dedi.
“Siber zorbalik için de dikkat edilmeli”
Son olarak da akilli telefon ve tablet kullaniminin çocuklar arasinda yayginlasmasinin siber zorbalik kavramini ortaya çikardigini söyleyen Çöpür, “Siber zorbalikta saldirganla kurbanin temasi olmamasina ragmen kurbanlar psikolojik sorunlar yasamaktadirlar. Bu sorunlar depresyon, düsük benlik saygisi, korku, üzüntü, utanç duygusu, beden imaji sorunu yasamaktadirlar. Ebeveynlerin çocuklarini siber zorbaliktan korumak için, çocuklarini erken yaslarda sosyal medya ile muhatap etmemeli, uygunsuz sitelere girmemeleri konusunda uyarmali, uygunsuz mesajlara cevap vermemek konusunda uyarmali, siber zorbalik mesajlari aldiklarinda ebeveynlerine bunu söylemeleri konusunda çocuklarini uyarmalari gerekmektedir.” ifadelerini kullandi.
'Sosyal Medya Çocuklarda Akademik Ve Sosyal Hayati Olumsuz Etkiliyor'
Sosyal medya kullaniminin her yil artarak devam ettigini ve bagimlilik olusturdugunu ifade eden Prof. Dr. Mazlum Çöpür, yapilan arastirma sonuçlarina göre, “Sosyal medya çocuklarin akademik basarilarini azaltmakta ve arkadaslik iliskilerini de bozmaktadir” dedi.