Sosyal Medya Hem Ürettiriyor Hem De Tükettiriyor

Sosyal Medya Hem Ürettiriyor Hem De Tükettiriyor

Ardahan Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Iktisat Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Yusuf Murat Kizilkaya konferansta, geleneksel medyanin aksine sosyal medya sayesinde su anda bütün kullanicilarin hem tüketici hem üretici oldugunun altini çizdi.

Malatya Inönü Üniversitesi Istatistik ve Ekonometri Arastirma ve Uygulama Merkezi (ISEKAM) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Iktisat Bölümü isbirligiyle çevrim içi “Sosyal Medya ve Veri Analizi” konulu konferans düzenlendi.

Moderatörlügünü Istanbul Marmara Üniversitesi Iletisim Fakültesi Halkla Iliskiler ve Tanitim Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz’in gerçeklestirdigi toplantiya konusmaci olarak, Ardahan Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Iktisat Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Yusuf Murat Kizilkaya katildi.

Konusmasina büyük veri hakkinda bilgi vererek baslayan Dr. Ögr. Üyesi Yusuf Murat Kizilkaya , “Günümüzde artik dünya büyük veri kavrami etrafinda dönmeye basladi.

Büyük veri denilince 100 terabayt veriden bahsediyoruz. Büyük veri makine ögrenmesi, yapay zekâ gibi teknolojiler sayesinde bizim bildigimiz klasik hipoteze dayali olan görece daha az veri dedigimiz yapilandirilmis veri analizlerinin bir adim ilerisine geçilmistir. Büyük veri denilince 5V kavrami vardir. Bunlar çesit, hiz, verinin büyüklügü, verinin dogrulanmasi ve verinin kayboldugu degerlerdir. Veri dünyasinda meydana gelen bu degisiklikler veri madenciligi dedigimiz süreçte de çesitli evrimlere neden olmustur. Veri madenciligi yapilandirilmis veriyi kullanarak haber düzeyini yapar. Ancak biz yapilandirilmamis verilerle de karsilasmaktayiz. Bu yapilandirilmamis veri miktari an ve an artmakta. O zaman veri madenciliginde bir takim yeni teknikler gelistirilmekte. Yapilandirilmamis verilerden bahsedilince aklimiza ilk olarak sosyal medya gelmektedir” ifadelerini kullandi.

Kizilkaya, geleneksel medyanin aksine sosyal medya sayesinde su anda bütün kullanicilarin hem tüketici hem üretici oldugunun altini çizdi.

Kizilkaya, sosyal medya denilince, insanlarin aklina yardimlasmayla birlikte iletisim sürecindeki degisiklikler geldigini ifade ederek, bu sistemde iletisimi tanimlarken yazili, sözlü ve sözsüz üç unsurun ele alindigini vurguladi.

Sosyal medyanin, ideolojik ve teknolojik temeller üzerine kurulu, kullanici tarafindan içerik olusturulmasina, degistirilmesine imkân taniyan internet alanindaki uygulamalar oldugunu belirten Kizilkaya sunlari söyledi:

“Kullanicilar sosyal medya uygulamalari sayesinde web ortamindaki bilgi olusumlarini birbirleriyle paylasabiliyor. Günümüzde çok farkli sosyal medya araçlari olmasina ragmen bu sosyal medya araçlarinin hemen hepsinin ortak temel özellikleri vardir. Bunlar kullanicilar arasinda iletisim kurulmasi, paylasimlarda bulunulabilmesi ve kullanicilarin web sitelerinde birbirleriyle isbirligi yapmasidir.”

Konferans soru cevap bölümünün ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile