Düzce Belediyesi tarafindan düzenlenen Prof. Dr. Erol Güngör’ün Sosyal Meselelere Yaklasimi Paneli genis katilimla gerçeklestirildi.
Panel, Prof. Dr. Erol Güngör’ün özgeçmisinin oldugu kisa film gösterimiyle basladiktan sonra panelin açilis konusmasini Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü gerçeklestirdi.
Güngör’ün siyasi görüsü ne olursa olsun her yöneticiye örnek olmasi gerektigini kaydeden Baskan Özlü, “Benim, hem siyasi hayatim boyunca hem de özellikle Bakanlik dönemimde savundugum bir görüsüm var. Temel bilimler alanina çok daha fazla egilmemiz ve temel bilimler egitimini çok büyük bir hassasiyetle ele almamiz gerektigini düsünüyorum. Türkiye’nin elbette iyi yetismis mühendislere, doktorlara, hukukçulara ihtiyaci vardir. Fakat Türkiye, ayni zamanda çok iyi yetismis sosyologlara ve felsefecilere de ihtiyaç duymaktadir” dedi.
Derin sularda yüzüp çok çalismaliyiz
Erol Güngör’ün Sosyal Meselelere Yaklasimi panelinde milliyetçiligi, muhafazakarligi, kültürel degisimi, modernlesmeyi ve birçok sosyal konuyu konusacaklarini kaydeden Özlü, “Bir yazar zihinleri yanlis yola sevk ederse, bunun zararinin hesabi yapilamaz. Üstelik aydinlar bir aileye degil, bütün insanliga hitap eden kimselerdir. Benim bütün dilegim; Türkiye’yi dünüyle ve bugünüyle anlamaya çalisan herkesin, rahmetli Güngör’ün fikirlerini tahlil etmeleridir. Kulaktan dolma ve derinlikten yoksun sabit fikirlerle, sabit düsüncelerle bir yere varmamiz mümkün degildir. Bu yüzden tipki rahmetli Güngör gibi derin sularda yüzmek, çok çalismak, çok arastirmak zorundayiz” ifadelerinde bulundu.
“Erol Güngör ile büyüdüm”
Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç yaptigi konusmada, Erol Güngör’ün eserleriyle büyüyüp yetistigini belirterek “Türkiye sosyolojik olarak savruldugu dönemde merhum hocamiz sükûnetle ve suhuletle konulara yaklasirdi. Biz de savruluyorduk. Edebiyatçi kimligimle kendisinden çok bilgilendim. Sosyal meselelere bakisini çok önemli buluyorum. Düzce üniversite de buna katki sunacaktir” dedi.
"Bir nesli insa eden münevver sahsiyettir"
AK Parti Genel Merkez Kadin Kollari Baskani ve Düzce Milletvekili Ayse Kesir, Prof. Dr. Erol Güngör’ün hayatinda derin izler biraktigini belirterek “45 yas üstü neslini insa eden münevver bir sahsiyettir. Duru ve anlasilir Türkçesi ile hayatimizi naksediyor. Bugünkü meseleleri anlamak ve yarinlara da isik tutmak için Erol Güngör bu anlamda önemlidir. Özellikle milliyetçiligin iç mesele oldugunu ve farkliliklarini en aza indirmek oldugunu söylüyor. Ayni kalkinma hedefi için bütün kültürel birikimimizi bir araya getiren milliyetçilik tanimi benim düsüncelerimi da tamamliyor” dedi.
Cumhurbaskanligi eski Genel Sekreteri ve 26 ve 27’inci dönem milletvekili Mustafa Isen, Moderatörlügünü yaptigi panelde ilk defa Prof. Dr. Erol Güngör kendi adinin tasindigi bir Kültür Merkezinde konusulacagini söyledi.
Güngör’ün vefat etmesine ragmen bugün bile olaylara cevap niteliginde cevaplarinin oldugunu belirterek panelistleri sahneye davet etti.
Edebiyatçi-Yazar Besir Ayvazoglu, 26. ve 27’inci Dönem Milletvekili Cengiz Aydogdu, Arastirmaci-Yazar Murat Yilmaz ve Arastirmaci-Yazar Yunus Sahbaz’in konusmaci oldugu panel genis katilimla devam etti.
Edebiyatçi-Yazar Besir Ayvazoglu, Erol Güngör’ün biyografisini yazdigini belirterek basladigi konusmasinda, “14-15 yaslarindan itibaren yazmaya baslayan biridir Erol Güngör, 17 yasinda Istanbul dergilerine makaleler yaziyor. Olgun bir yapisi ve düsünceleri vardi. Aydinlarin toplumun nabzini tutmasi son derece önemlidir” dedi.
Aydin-halk mesafesini yazilarinda islerdi
‘Türk Kültürü ve Milliyetçilik’ eserinin baseseri olduguna dikkat çeken 26. ve 27. Dönem Aksaray Milletvekili Besir Aydogdu, “Basit, sade ve kolayca en zorlu konulari anlatirdi. Kitaplarini okurken meselelere yaklasimi sizi sarsar. Ancak meselelerde ideolojik tarafgirligi yoktur. Hakim oldugu teorinin yüksek katini sosyal mesafeye indirebildi. Aydin-Halk mesafesini çok islerdi. Aydinlarin kendi arasindaki mesafeyi de yazilarinda gösterirdi. Memleketin adamiydi, elitti ama halkin adamiydi” ifadelerinde bulundu.
Akintiya karsi olan yazar Erol Güngör
Arastirmaci-Yazar Dr. Murat Yilmaz ise konusmasinda, “Erol Güngör; Islam medeniyeti ve milli kimligimizi ele alarak tartisti. Sadece etrafini, aydinlari degil kendini de elestirmekten çekinmezdi. Akintiya karsi bir yazardi. Gelenegi ortaya koyabilen ancak bunu da elestirebilen biriydi. Toplumun milli kültüre güvenen ve modernlesmenin aletleriyle kimligini kuracagini sosyal bilim diliyle anlatirdi” diyerek Erol Güngör’ü anlatti.
Akademik, disiplinli ve çaliskandi
Arastirmaci-Yazar Dr. Yunus Sahbaz, Erol Güngör’ün yazilarini genellikle süreli yayinlarda yazdigini belirterek kitaplarinin ana omurgasini bu süreli yayinlar oldugunu kaydetti.
“40 yildir Erol Güngör’ü konusmamizin bir önemi var” diyen Sahbaz; “Akademik, disiplinli çaliskan biriydi. Sosyal ve aktüel meselelere dokunmayi severdi. Milli Kültürün saglam kuruldugunda dis etkenlerin nüfuz etmesinin olanaksiz oldugunu söylemistir. Ziya Gökalp ve Mümtaz Turhan ile baglantisinin da iyi anlasilmasi gerekiyor. Fikir adami ve politikacilar ayri sahsiyetlerdir. Topluma yön vermek de aydinin görevidir. Fikrin politikaya yön vermelidir. Bu yüzden Erol Güngör’ü vefatindan 40 yil sonra bile konusabiliyoruz” diyerek sözlerini noktaladi.
Panele katilan tüm panelistler Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’ye düzenledigi panelden dolayi tesekkür ederken, panelistler katilimcilardan gelen sorulari da yanitladi.
Sosyal Meselelere Güngör'ün Yaklasimi Konusuldu
DÜZCE – Türk Sosyal Psikolog, fikir adami Prof. Dr. Erol Güngör’ün fikirleri düzenlenen panel ile konusuldu. Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü, “Türkiye’nin çok iyi yetismis sosyolog ve felsefecilere de ihtiyaci var” dedi.