Bir zamanlar sadece ekonomik durumu iyi olanların ulaşabildiği internet, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi sanal dünyaya açılan cihazların artık herkesin elinde bulunduğunu belirten Başhekim Erdal Gezer, dijitale bağımlı hale gelen yeni neslin eline kitap ve gazete bile almaz hale geldiğini ifade etti.
Birçok platformda zararlarından söz edilse de internet bağımlılığının her geçen gün artarak devam ettiğini kaydeden Uzman Dr. Erdal Gezer, “Maalesef bilgiye ulaşmak için kullanılması gereken dijital aletler zaman harcama makinesine döndü. Bunun yanında hareketlilik yok oldu, eşlerin arası açıldı. Çalışanların iş verimliliği düştü. İnsanlar günün önemli bir kısmını sosyal medya ile meşgul olarak geçirmeye başladı.
Hastalık boyutuna ulaşan internet bağımlılığından kurtulmaz isek gelecek 10 yıl içinde sosyalleşmek isterken daha da a sosyal bir toplum gelebiliriz” dedi.
Bugün aynı çatı altında yaşayan kişilerin bile muhabbet etmek yerine ellerindeki internete bağlı cihazlarla birbirleri ile diyalog kurduğunu gerçek manada muhabbet diyalog varken sanal alemde muhabbetin tercih edildiğini ifade eden Liva Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erdal Gezer, “Sanal alem gerçek mutluluğu da olumsuz etkilemeye başladı.
Maalesef sevinç ve üzüntüler yüz yüze göz göze gelip sarılarak değil, gülücük ya da üzüntü işaretleri ile paylaşılıyor. Her ne kadar gelişmişlik göstergesi olsa da bence bu durum sosyalleşmeden hızla uzaklaştığımızın bir göstergesidir. Toplum olarak benliğimizin gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasını istiyorsak sanal sosyalleşmeden vazgeçmeliyiz” dedi.
Bundan 20 yıl önce lügatimizde yer almayan ‘İnternet Bağımlılığı'ndan herkes şikayetçi olmasına rağmen bağımlılığın her geçen gün hızla yayıldığını belirten Uzm. Dr. Gezer, “Birçok insan günlük sıkıntılarını unutmak, yalnızlığını azaltma duyguları ile girdiği internet mecrası aslında insanları daha da yalnızlaştırıyor. Çocuklar derslerine çalışanlar işlerine internete takılıp kaldığı için vakit ayıramaz hale geldi. Eski günlerini arayan herkesin önce internet bağımlılığından kurtulmasını tavsiye ediyoruz. Dünyada ilk kez 1996 yılında kullanılan internet bağımlılığı terimi bu gidişle bir çok hastalığın da ana nedenleri arasında yer alacak. Bu nedenle internet bağımlılığına karşı bir an önce ciddi önlemler alınmalıdır” diye konuştu.
'Sosyalleşmek isterken asosyal bir toplum oluyoruz'
Globalleşen dünyada her geçen gün yaygınlaşan sanal alem, bir zamanlar hayatı ve işleri kolaylaştırırken, bağımlılık haline gelen sanal dünya insanların hem sağlığını hem mutluluğunu hem de işlerini olumsuz etkilemeye başladı.