Soykırım iddiası ABD – Türkiye ticaretine darbe vurdu

ABD Temsilciler Meclisi'nin sözde 'Ermeni soykırımı'nı tanıması, Türkiye-ABD ilişkilerini zora soktu.

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’deki “soykırım” oylamasının ardından, Türkiye’nin bu ülkeyle savunma, enerji ve ticaret alanındaki bağlarını güçlendirme çabalarını dondurduğunu belirtti.

ABD’ye Şubat ve Mart aylarında yapacağı gezileri de erteleyen Çağlayan, “Bugüne kadar atılan bütün adımlar durmuş durumda” dedi.

Financial Times gazetesinde yer alan bir haber analizde, Türkiye’nin ABD ile ortaklaşa gerçekleştireceği girişimleri dondururken, diğer yandan kuzey ve doğudaki komşularıyla bağlarını güçlendirdiğine dikkat çekildi.

Washington hükümeti uzun zamandır Türkiye’yi enerji konularıyla Afganistan ve Irak meselelerinde önemli bir ortak olarak görüyor.

Bununla birlikte, Türkiye ile ABD arasında genellikle tek taraflı bir ticaret söz konusu. Türkiye, ABD'den silah ve savaş uçakları satın alıyor ve Ankara’nın bu durumu değiştirmek istediği biliniyor. Çağlayan, Başkan Barack Obama'nın teklif ettiği "model ortaklık" planının geliştirilmesinin sorumluluğunu üzerine almıştı.

FT’ye konuşan Çağlayan, “Bu süreçte, her iki ülke için de faydalı adımların atılmış olmasını umut ediyorduk” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için çalışan Türk-Amerikan Konseyi de Ermeni oylamasının ardından, her yıl düzenlediği konferansını erteledi.

KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE
Türkiye, ABD’ye karşı tavrını, Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) konuşmalarını sonlandırdıktan sonra sertleştirmeye başladı.

Ankara hükümeti 50 yıl boyunca IMF’nin kredilerinin en sadık kullacılarından biriydi. Haber analizde, bu kadar zamandan sonra IMF müzakerelerinin sona erdirilmesinin Türkiye'nin herkese “kendi ayakları üzerinde durabileceğini" göstermek istediği anlamına geldiği dile getirildi.

Diğer yandan Türkiye, gelişmekte olan diğer ülkelerle olan ilişkilerini de güçlendirmeye çalışıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta inşa edilecek nükleer santral için Güney Kore’nin önde gelen kamu şirketlerinden biriyle yeni bir anlaşma imzaladı.

Ankara nükleer santral müzakerelerini Rusya'yla da sürdürüyor. ABD’deki "Ermeni soykırımı" oylamasından hemen bir gün sonra, Türk diplomatlar hem nükleer projeleri hem de yeni doğal gaz boru hattı anlaşmalarını görüşmek için Moskova’ya uçtu. Üstelik, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

RUSYA İLE İLİŞKİLER GÜÇLENEBİLİR
Haber analizde, bu gelişmeler ışığında Türkiye’nin, istenmedik bir durum ortaya çıkması durumunda, Rusya ile bağlarını güçlendirebileceği mesajını vermek istediğine işaret edildi.

Çağlayan da FT'ye yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Rusya stratejik olarak birbirlerine yakın ülkeler. Hem Moskova hem de Ankara hükümeti her zaman ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesini istemiştir. Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinde oldukça samimi olduğunun altını çizmek istiyorum” diye konuştu.

Diğer yandan hem gümrük birliğine üyeliği hem de diğer piyasalara kolay erişimi sayesinde, Avrupa da Türkiye’nin en önemli pazarlarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ı Avrupa'ya yapılıyor.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile