'Soylu Bir Eyleme Davet'

Şair, yazar ve senarist Kılıçarslan: 'Bence okumanın insana kattığı tek şey sorumluluk' Yazar ve senarist Tufan: 'Sadece Suriye'de 400500 bin kişinin hayatını kaybettiği bir dünyada biz de gerçeklikle yetinemeyiz'.

Yedi Hilal Derneğince yapılacak '7 Güzel Okuma' etkinliğinin, 'Soylu Bir Eyleme Davet: OKU' konulu açılış programı gerçekleştirildi.

Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde gerçekleşen programda, proje tanıtım videolarının gösteriminin ardından, Tarık Tufan ve İsmail Kılıçarslan konuşma yaptı.

Şair, yazar ve senarist İsmail Kılıçarslan yaptığı konuşmada, okuyan bir kişinin dert sahibi olacağını belirterek, 'Gençlik, bundan sonra ne olacağını seçme yaşıdır. Nasıl biri olacağınıza bu yaşlarda karar verirsiniz. Verdiğiniz karar, bundan sonraki hayatınızda çok belirleyici olacak. Hayatınızda bir şeylerin derdini çekme kararı da verebilirsiniz, 'Kafam konforlu olsun, çok düşünmeyeyim, derdim olmasın' da diyebilirsiniz. Ben ikisini de olgunlukla kabul ederim' dedi.

Okuma eylemini kariyer hedefiyle planlamanın yanlış olduğunun altını çizen Kılıçarslan şunları söyledi:

'Amerikan iç savaşında hangi tarafı tutacağımı ben kitaplardan öğrendim. 'Bana ne Amerikan iç savaşından' deyip geçememenin, insanda zaman zaman oluşturduğu bir 'şey' oluyor. O 'şey'i yaşamayı isteyip istememenizle çok ilgili bu hikaye. Hasan el-Benna veya İhvan-ı Müslimin'den haberiniz olmadığında, hali hazırda bugün Mısır'da olan biten şeyler kalbinizi daha az acıtıyor. Bence okumanın insana kattığı tek şey sorumluluk. Bu sorumluluğu isteyip istememeye de genç yaşlarda karar veriyorsunuz.'

- 'Bir var olma biçimi olarak, okumak ve bir başka gerçeklik alanı inşa etmek gerekiyor'

Yazar ve senarist Tarık Tufan ise okumaya çocuk yaşlarda başladığını aktararak, 'Ben ilkokula giderken hiç tanımadığım biri yolda bana, 'Kitap okumayı sever misin?' dedi. Ben de bozuntuya vermemek için 'Severim' dedim ama o güne kadar kitap okumuşluğum yoktu. Çantasından 'Halid bin Velid' kitabını çıkarıp verdi. Hayatımda aldığım o ilk hediyeyi okumaya başladım. Kitabı okuyunca, bir başka dünyaya geçtiğimi farkettim. Kitabı okuduğum anlarda, bütün her şeyin yeni anlamlar taşıdığını ve dönüştüğünü gördüm. Sonra o kitabı yaklaşık 50 defa okudum' ifadelerini kullandı.

Okumanın hayatla başka türlü bir ilişki kurma hali olduğunu vurgulayan Tufan şöyle konuştu:

'Amerikalı yazar Kurt Vonnegut, 'İnsanların gerçeklerle yetinmesine şaşırıyorum' der. Kendisi de gerçeklerle yetinecek bir adam değildi. Sadece Suriye'de 400-500 bin kişinin hayatını kaybettiği bir dünyada, biz de gerçeklikle yetinemeyiz. Gerçeklik bir süre sonra bizi kendi içinde boğar. Sezai Karakoç'un harita metaforu, bizim için hayati bir şeydir ve mevcut gerçekliğe razı gelmeme durumudur. 3-4 yılda yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği bir dünyada, başka türlü hayatta kalamayız. Bir var olma biçimi olarak, okumak ve bir başka gerçeklik alanı inşa etmek gerekiyor.'

- 13 noktada oluşturulan 87 grupta okumalar yapılacak

Bahar dönemi '7 Güzel Okuma' projesi kapsamında üniversitelerde açılan standlarda bin 500'e yakın kişi okuma etkinlikleri için kaydedildi.

Proje kapsamında, 13 noktada oluşturulan 87 grupta Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Aliya İzzetbegoviç, Hasan el-Benna, İsmet Özel, Necip Fazıl Kısakürek, Rasim Özdenören, Sezai Karakoç okumaları yapılacak.

Okumalar, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü, Kadırga Erkek Öğrenci Yurdu, Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu gibi yerlerde gerçekleştirilecek.

Proje, okumaları yapacak Demet Tezcan, Fikriye Karaman, Bünyamin Yılmaz, Halil İbrahim Uzun, Gülşen Özer, Sedat Özgür gibi şair, yazar ve akademisyenleri üniversiteli gençlerle buluşturarak, okuma ağı örülmesini hedefliyor.

Birer okutman ve koordinatör ile sistemli okuma halkalarının kurulacağı etkinlik, 21 Mart - 21 Mayıs arasında gerçekleşecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile