Sözlü Açıklaması
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tarım fuarlarını diğer fuarlardan ayıran özelliğin, tarım ürünlerinin aynı zamanda stratejik olmasından kaynaklandığını söyledi.
Sözlü, Adana Tarım ve Adana Sera Bahçe Fuarlarının, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki açılışında, “Bütün fuarların elbette ticari bir yönü vardır ama Tarım Fuarı denildiğinde ekonomik ve üretim yanı bulunmakla birlikte aynı zamanda stratejik önemi olan bir faaliyet ortaya çıkıyor. Nihayetinde tarım fuarı, tarım üreticilerinin desteklendiği, tarımsal üretimin desteklendiği bir fuardır ve bereketli topraklarda, Adana’da böyle bir fuarın yapılıyor olması çok önemlidir. Toprağı işleyen, üreten insanlarla muhatap olduğumuz bir fuardır. Onların üretimini desteklemek, geliştirmek ve büyütmek, son teknolojiyle entegre etmek açısından bir değer, bir anlam ifade etmektedir. Tarım üreticisini desteklediğiniz zaman aslında tek başına üreticinin desteklendiği bir fuar olmaktan öte anlamı vardır bunun. Tarımsal üretim bu tarafıyla ayrı bir anlam ifade ediyor. Köydeki, tarladaki, seradaki üreticiyi desteklediğinizde, oradaki toprağı işleyen üreticiyi desteklemekten öte bir katkı koyuluyor. Bu; tarımın stratejik yönünü ifade eder” dedi.
"TARIMIN DESTEKLENMESİ, GELECEK NESİLLERİN SAĞLIĞINA YANSIR"
Halkın, yeni neslin sağlıklı ve ekonomik beslenmesi, yiyeceğe kolay ulaşmasının, sağlıklı gelecek kuşaklar anlamına geldiğini ifade eden Başkan Sözlü, şöyle devam etti:
“Onun için köydeki üreticiye verilen destek, aynı zamanda metropolün her hangi bir noktasındaki apartmanda yaşayan her hangi bir insana verilen destektir. Varoş diye tabir edilen, kentin en ücra köşesinde yaşayanların, oradaki yeni neslin sağlıklı beslenmesine verilen destektir. Stratejik tanımlamayı bu şekilde değerlendirmek ve algılamak lazım. Tarımın desteklenmesi, gelecek nesillerin sağlıklı yetiştirilmesi anlamına gelir. Köyde tarımla uğraşan insana verilen destek orada kalmayıp, memleketin tamamında, yurt sathında sağlıklı nesiller yetiştirilmesi anlamına gelir. Tarımsal desteğe bu şekilde bakmak, öyle değerlendirmek gerek. Elbette tarım araçları ve aletleri üreticilerini de aynı önemde ve manada görmemiz lazım.”
TARIM EKİPMAN VE ARAÇLARI İHRACATI ARTACAK
Türkiye’nin tarım araçları, alet ve edevatıyla ilgili 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bunun önemli bir rakam olduğunu ifade eden Başkan Sözlü, “Ümit ediyoruz ki bereketli topraklar Adana, bir gün 700 milyon dolarlık ihracat rakamına tek başına ulaşır. Bu potansiyel var Adana’da. İyi bir planlama, iyi bir programlamayla, buradan tarım alet ve ekipman üreticilerimiz buna ulaşabilir. Bunun için yeterli kabiliyet ve birikimleri mevcut.
Ben damızlık sığır ve süt üreticisi bir ailenin çocuğuyum. Tarım alet ve ekipmanlarının, süt sağım ekipmanlarının ithal edildiği bir dönemde sektöre girdik, yatırım yaptık. Şu anda görüyoruz ki, o aletlerin elektronik teçhizatla desteklenmiş hali kendi ülkemizde üretiliyor. Adana’dan inşallah yakın bölgemize, Ortadoğu’ya ve Afrika’ya bir pazar oluşturma noktasında yapılacak ihracatın lokomotifinin, bugün buradaki sektör temsilcilerinin olacağı ümidi içerisindeyiz” diye konuştu.