SP Genel Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'de yargı çok önceden siyasallaşmıştı

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de yargının çok önceden siyasallaştığını söyledi. Kurtulmuş, referandum sonucu ne olursa o

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de yargının çok önceden siyasallaştığını söyledi. Kurtulmuş, referandum sonucu ne olursa olsun Anayasa tartışmalarının devam edeceğini belirtti.

Habertürk TV'de canlı yayına katılan Kurtulmuş, Tanzimat'tan bu yana bu ülkede Anayasa tartışmalarının süregeldiğini belirtti.

Anayasayı milletle yapana kadar bu referandumda şimdilik evet diyeceklerini vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye'nin demokratikleşmesi için önünde uzun bir yol var. Anayasa değişiklik paketi de bu konuda atılmış birkaç adım. Biz paketteki 26 maddeyi tek tek incelediğimizde 'hayır' diyecek bir gerekçe görmedik. Değişiklik paketi büyük bir reform atağı da değil. Bürokratik yapıdan millet egemenliğine geçişi sağlayacak bir yapı oluşturmayacak ama demokratikleşme yolunda atılan olumlu bir adım ve biz de bu yüzden 'şimdilik evet' diyoruz. Çünkü Türkiye'nin yeni bir anayasaya milletin kendi yaptığı bir anayasaya ihtiyacı var. Bu yüzden 12 Eylül günü referandumun hemen ardından 13 Eylül sabahından itibaren milletle yeni bir anayasa yapılana kadar çalışacağız. Anayasayı milletle birlikte yapana kadar 'şimdilik evet' diyoruz." dedi.

Türkiye'de referandum süreciyle birlikte tekrar gündeme gelen yargının siyasallaşması konusunda açıklamalar yapan Kurtulmuş, yargının siyasallaşma sürecinin 28 Şubatla birlikte net görüldüğünü ifade etti. 28 Şubat'tan sonra yargının Türkiye'deki siyasal sürecin içine tamamen girdiğini dile getiren Kurtulmuş, "Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de parlamentonun Anayasayı değiştirme hakkına müdahale edecek kadar, bir üst parlamento gibi çalışmaktadır. 411 milletvekilinin oyuyla türban konusunda iyileştirmeler içeren paket onaylandığında Anayasa Mahkemesi bunu durdurmuş adeta parlamentoya bu yetkisini kullandırtmamıştır. İngiltere'de nasıl bir alt parlamento Avam Kamerası bir de üst parlamento Lordlar Kamerası varsa Türkiye'de de Anayasa Mahkemesi Lordlar Kamerası misyonunu yüklenmiştir." diye konuştu.

Kurtulmuş, ayrıca dünyanın hiçbir yerinde yargının halk oylamasına giden bir konu hakkında görüş beyan etmediğini belirterek Türkiye'de yargının referandum hakkında görüş belirttiğini bu görüşünü bir siyasi açıklama gibi değil muhatabı olan parlamentoya iletmesi gerektiğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU ÜÇ KONUDA SINAV VERECEK

Kılıçdaroğlu'nun asıl sınavının referandum olmadığını CHP'nin algılanmasındaki 3 konuda yapacağı değişikliklerle bir genel başkan sınavı vereceğinin altını çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti: "İlk olarak CHP'nin millet tarafından algılanışı dini ve muhafazakar değerlerle çelişen bir algıdır. Kılıçdaroğlu ilk önce CHP'ye karşı olan bu algıyı kırmalıdır. Tabi endişem derin CHP buna izin verirse. İkinci olarak CHP statükonun yanında bir partidir. Halk oylamasın, referanduma giden bir süreci Anayasa Mahkemesi'ne götürdüler. Kılıçdaroğlu'na daha önce söyledim genel başkan olur olmaz o başvuruyu geri çekmeliydi. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun önemli söylemleri de var. 'Cumhuriyet elden gidiyor, çünkü 6milyon işsiz var' diyor. Eskiden olsa 'Cumhuriyet elden gidiyor çünkü irtica var' derlerdi. Üçüncü olarak da, CHP yoksulluk, yolsuzluk, fukaralaşma konusunda bizim tespitlerimize benzer söylemler kullanıyor. Ama çözüme gelince çok yanlış bir yoldalar. Neo-liberal yöntemlerle, Derviş&Fisher yöntemleriyle bu sorunu çözmek mümkün değil."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile