SP yeni Anayasa'yı yeterli bulmuyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin ihtiyacının yeni bir anayasa olduğunu ifade ederek, "Bu millet kendi anayasasını yapabilecek tecrübe, birikim ve demokratik olgunluğa sahiptir" dedi

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin ihtiyacının yeni bir anayasa olduğunu ifade ederek, "Bu millet kendi anayasasını yapabilecek tecrübe, birikim ve demokratik olgunluğa sahiptir" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Bursa Şubesi tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Günümüz ekonomisine farklı çözümler'' konulu konferansa katılan Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin tek ihtiyacının çağdaş, katılımcı ve demokratik bir anayasa olduğunu ifade ederek, "Türkiye'yi yönetenler, ta Tanzimat'tan bu yana, aslında millete dönüp diyorlar ki, 'Bu millet anayasayı yapmayı bilmez, dolayısıyla anayasayı biz yapacağız.' Tam da meselenin bam teli burasıdır. Türkiye'de soru şudur: Bu topraklarda yaşayan insanlar bu ülkenin ev sahipleri midir, yoksa kiracıları mıdır? Bize şimdiye kadar deniliyor ki, 'Bu ülkenin kiracısısınız, buyurun anayasanız da budur. Bu anayasayla idare edin.' Anayasayı kim yapıyor? Ya topların, namluların ucunda askeri ihtilallerle anayasa yapılıyor ya batıdan gelen birtakım ilhamlarla önceki dönemlerde, şimdiki dönemde de Avrupa Birliği'nin bazı tavsiyeleriyle anayasa değişiklikleri yapılıyor. Halbuki bu millet kendi anayasasını yapabilecek hem tecrübeye, hem birikime, hem de demokratik olgunluğa sahiptir. Onun için başından itibaren bizim görüşümüz, Türkiye'de sadece anayasanın üzerinde birkaç tane rötuş yapmak değil. Zaten mevcut anayasa üzerine bir sürü yamalar yapılmıştır. Yamalı bohçaya dönmüştür. Evet bu son yama biraz daha büyük bir yamadır. Ama esas mesele Türkiye'de yeni, katılımcı, çağdaş, demokratik bir anayasanın millet tarafından yapılacağı bir sürecin başlatılmasıdır" diyerek Anayasa'nın tamamen değiştirilmesini istedi.

Hükümetin anayasa değişikliği çalışmaları sırasında partilerini ziyaret ettiğinde, diğer muhalefet partilerinin yaptığı gibi 'istemeyiz' diye kapıları kapatmadıklarını anlatan Kurtulmuş, tam tersine yeni bir anayasanın nasıl yapılacağına ilişkin esas tekliflerini sunduklarını belirtti. Sorumlu ve yol gösterici muhalefet anlayışıyla hareket ettiklerini ifade eden Kurtulmuş, "Şunu çok net söylüyorum. Ne yazık ki bugün gelinen noktada anayasayı topyekun değiştirilebilme imkanı ortada görünmüyor. Ama Türkiye'nin ihtiyacı yeni bir anayasadır. Demokratik, çağdaş, katılımcı bir anayasadır. Türkiye bu anayasa değişiklikleri meselesini şöyle veya böyle geçecek, aşacaktır. Ama bu mevcut anayasanın bütünüyle değiştirilmesi şimdi mümkün olmadıysa, birkaç sene içerisinde mutlaka olacaktır. Türkiye'de anayasanın topyekun değiştirilmesi çalışmasına Saadet Partisi'nin içinde bulunduğu bir meclis öncülük yapacaktır" diye konuştu.

Anayasa değişikliği paketinin TBMM'den geçmesini istediklerini kaydeden Kurtulmuş, ''Biz, milletin hakimiyetinin önünü açacak her olumlu adımı destekleyeceğimizi, evet diyeceğimizi ifade ettik. Buradan iktidar partisini ve muhalefet partilerini de uyarmayı bir vazife telakki ediyorum. Eğer iktidar partisi ve muhalefet partileri, referandumu siyasi bir tartışma veya paslaşma haline getirir, bu referandumu bir partinin oylanması şekline dönüştürürlerse hem Türkiye kaybeder, hem de hangi parti bunu bu noktaya getirdiyse o kaybeder. AK Parti'ye bu referandum konusunu siyası kamplaşma meselesi haline getirmemesini tavsiye ederiz'' diyerek, referandumun maksadından saptırılmamasını istedi.

Kurtulmuş, referandum yapılacak maddelerin gruplandırılması ve milletin önüne madde madde getirilmesi gerektiğini, buna göre hangi maddenin geçip geçmeyeceğine karar verileceğini belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile