Spastik Engelli Genç Kız Üniversite Okuyor, Kitap Yazıyor

Spastik Engelli Genç Kız Üniversite Okuyor, Kitap Yazıyor

Adana’da doğuştan spastik engelli Suphiye Tuba Mutuğu, ilkokul, ortaokul ve liseyi annesinin yardımıyla bitirip üniversitenin sosyoloji bölümünü kazanırken, aynı zamanda iki kitap yazdı.

46 yıl önce evlenen Hasan ve Zehra Mutuğu çiftinin 3 erkek çocuğunun ardından Suphiye Tuba adını verdikleri bir kız çocukları oldu. Bir özel iş yerinde şoför olarak çalışan Hasan Mutuğu, çocuğunun doğuştan spastik engelli olduğunu öğrenince hastane hastane gezerek tedavi ettirmek için uğraştı. Bunun için Zehra Mutuğu, 3 arsasını ve altınlarını sattı. Daha sonra baba Hasan Mutuğu emekli oldu ve ikramiyesini aldı. Bu parayı kızlarını tedavi ettirmek için kullanan aile, İstanbul, Ankara ve Adana’da gitmedik doktor bırakmadı. Ancak doğuştan engelli olan kızlarını bir türlü ayağa kaldıramadılar. Okul çağı geldiğinde anne Zehra Mutuğu, kızını 5 yıl okula sırtında götürerek ilkokulu bitirmesini sağladı. Daha sonra kızı büyüyünce sırtında taşıyamaz duruma gelen anneyi yolda görüp acıyan bir hayırsever tekerlekli sandalye hediye etti. Anne, bu sandalye ile çocuğunun ortaokulu bitirmesini sağladı. Daha sonra ise açık liseye kayıt yaptıran Tuba Mutuğu, liseyi de başarıyla bitirdi.

İKİ KİTAP YAZDI

Suphiye Tuba Mutuğu’nun ailesi, bütün paralarını ve mal varlıklarını kızlarına harcadıkları için maddi olarak zor duruma düştü. Suphiye Tuba ise, hayatını kitap haline getirip, gelirini ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya karar verdi. Bu durumu öğretmenleriyle paylaşan Suphiye Tuba, hayatını öğretmenlerine anlattı ve bir deftere yazdı. Kitap uzun bir uğraştan sonra tamamlandı. Bu arada Mutuğu liseyi bitirdi ancak uzun süre sağlık problemleri nedeniyle üniversite sınavına giremedi. Sağlık problemleri biraz hafifleyince üniversite sınavına hazırlanan ve girdiği ilk sınavda hayalini kurduğu Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü kazanan Suphiye Tuba Mutuğu, 2. sınıfta okuyor. 33 yaşındaki Suphiye Tuba, "Aklım, Kalbim ve Ben", "Kalpte Sevgi Varsa Bedende Engel Yoktur" adlı iki kitap çıkardı. 3. kitabını da çıkarmak için hazırlık yapan Mutuğu’nun tek hedefi okulunu bitirip iyi bir sosyolog olmak.

"ELİ AYAĞI BENİM"

Anne Mutuğu, kızının ilk zamanlar hiç konuşamadığını, şimdi ise fizik tedavi sonrası biraz da olsa konuşabildiğini belirterek, "Okumaya çok geç başladık ama ortaokul ve liseyi bitirdi. Şimdi üniversitede sosyoloji bölümünü okuyor. Lise bittikten sonra üniversite sınavları vardı, tek seferde barajı aştı. İlkokula 5 yıl boyunca kucağımda götürüp getirdim, 5 yıl boyunca yılın annesi seçildim. Ortaokulda hayırseverin biri araba bağışında bulundu, onunla götürdüm. Lisede açıktan olduğu için evde okuduk. 13 yıldır ben destek oluyorum, hep ben yanındaydım. Çok zor şartlarda geldik biz buraya, öğretmeni yoktu, tek başına çalışıyordu ve sınava gidiyorduk beraber. Onun eli, ayağı benim. Şimdi üniversite sınavlarına götürüyoruz, öğretmenleri alıyor aynı sınıfa giriyorlar, onlar soruları soruyor, kızım da şıkları söylüyor, öğretmenleri takdir ediyor. Konuşma terapisi almazsa hiçbir iş yapamaz ama alırsa daha iyi olur. Şuanda kitap yazıyor, kendisi söylüyor öğretmenleri yazıyor. Suphiye’nin şu anda ikinci kitabı çıktı, üçüncü roman olacak Allah izin verirse. Bu olanlar kızımın kendi isteğiyle oldu. Kendi isteği olmazsa biz bir şey yapamayız zaten. Okumayı, yazmayı, çalışmayı her şeyi kendi istiyor" dedi.

Suphiye Tuba Mutuğu ise sosyoloji bölümüne gittiğini belirterek, "Sosyolog olmak istiyorum. Bugünlere gelmek çok zor oldu ama güzel oldu. Oto biyografi kitabı yazdım. Bu kitapta hayatımı, kendimi ve sevdiklerimi anlattım" diye konuştu.

Mutuğu sosyolog olmanın yanı sıra ikinci hayalinin Ferdi Tayfur’u görmek olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile