'Spd ve Yeşiller Hükümeti Kurulursa Çifte Vatandaşlık Meclisten Geçer'

Başlattığı ‘Herkese Çifte Vatandaşlık’ sloganı kapsamında 100 bini aşkın imzaya ulaşan Berlin Türk Cemaati (TGB), önümüzdeki hafta Dilekçe Komisyonuna müracaat edecek.TGB Başkanı Yılmaz, “Yeni dönemde SPD ve Yeşiller hükümete gelirse, çifte vatandaşlık meclisten geçer.” dedi.

Almanya’da yaşayan ve çifte vatandaşı olma hakkından mahrum kalan milyonlarca Türk’ün adına imza kampanyası düzenleyen Berlin Türk Cemaati (TGB) 100 bini aşkın imzaya ulaştı. ‘Herkese Çifte Vatandaşlık’ sloganı kapsamında yazılı ve internet ortamında imza toplayan TGB, önümüzdeki hafta Federal Meclisteki Dilekçe Komisyonuna (Petitionsausschuss) müracaat edecek.TGB Başkanı Bekir Yılmaz, söz konusu kampanyanın seçimlerden önce gündem oluşturduğunu belirterek, “Çifte vatandaşlık yeni seçime kadar uygulamaya girmez, ancak yeni dönemde SPD ve Yeşiller hükümete gelirse, o zaman çifte vatandaşlık meclisten geçer.” dedi.

Geçtiğimiz aylarda Aşağı Saksonya’daki seçimleri birkaç bin oyun belirlediğini hatırlatan Yılmaz, Eylül ayındaki federal seçimlerde Türklerin oyunun ayrı bir önem kazanacağını kaydetti.

2013 seçimlerinin hayati önem arz eden seçimlerden biri olduğuna dikkat çeken TGB başkanı, “Almanya’da seçim hakkına sahip 600 bin Türk var. Bu zamana kadar bunun yüzde 24’ü oy kullanıyordu. Bu oran Almanya genelinde seçim hakkını kullananlar gibi yüzde 60’lara çıkarsa, Türkler seçimlerin kaderini bile belirlemiş olur” ifadelerini kullandı. BÜYÜK KOALİSYONDA ÇİFTE VATANDAŞLIK İMKÂNSIZ GİBİFederal Konsey’de (Bundesrat) çoğunluğu sağlayan SPD ve Yeşillerin hükümete geldiği takdirde çifte vatandaşlığı hükümet programına almasına ilişkin Bekir Yılmaz, ”Sosyal Demokratlar ile Yeşillerin verdikleri çifte vatandaşlık sözünü tutmasını isteriz. Ancak SPD, CDU ile büyük koalisyona gidecek olursa, sadece çifte vatandaşlık gibi bir konuda anlaşamadığı için koalisyondan da vazgeçemez. Yani büyük koalisyonda bu iş imkânsız gibi.” değerlendirmesinde bulundu. TGB Başkanı Yılmaz, SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) çifte vatandaşlık desteğini olumlu bulurken CDU’yu eleştirdi.

“CDU genel toplumun anlayışını kavrayamamış. Toplum mühendisliğini iyi yapamıyor. Göçmenlerin potansiyelini anlamakta zorluk çekiyor” şeklinde Hıristiyan Birlik Partilerini tenkit ederek, “Diğer yönden birlik partiler inançsal olaylara daha yakın. Ancak öncelikle güncel sosyal sorunlar çözülmeli ki, sonra din konuşulsun” yorumunu yaptı. GABRİEL TGB’Yİ ZİYARET EDECEKDiğer yandan geçtiğimiz aylarda SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in “Çifte vatandaşlık birçok AB üyesi ülkelerine mümkün, ama Türklere değil. Bunun değiştirilmesi lazım. İnsanların katılımını sağlamak ve hoş geldin kültürünü yaygınlaştırmak için bunları yapmak durumundayız. Yoksa burada yetişmiş genç insanlar Almanya’ya sırtını dönüyor.” sözlerini hatırlatan Yılmaz, Gabriel ile yarın bir basın toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.

Yılmaz, Gabriel’in de desteğiyle çifte vatandaşlığın önünün açılacağına dikkat çekti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile