Spil Dagi Milli Parki'nda Ilk Kez Ayi Görüldü

Spil Dagi Milli Parki'nda Ilk Kez Ayi Görüldü

Manisa Spil Dagi Milli Parki’nda pandemi döneminde görülen kurt ve yavru karacadan sonra ilk kez bir ayiya rastlandi.

Spil Dagi’nda otomobiliyle seyreden bir vatandas, önünden aniden bir ayi geçtigini ve daha sonra bu ayinin aracina saldirarak, camlarinda pençe izlerini biraktigini iddia etti.

Endemik bitki örtüsü, barindirdigi basta yilki atlari olmak üzere yaban hayvanlari ve essiz güzelligiyle Manisa Spil Dagi Milli Parki yaklasik 2 yil süren pandemi döneminde ilk kez görülen yaban hayvanlariyla da dikkat çekmeye basladi.

Geçtigimiz yil yarali bir yavru karacanin ardindan da kurt görülen milli parkta geçtigimiz günlerde de bir sürücünün önüne ayi çikti. Ayiyi yakindan görmek için camini yarilayan sürücü bir anda aracinin arkasinda gelen sesle korku dolu anlar yasadi. Dagdan indikten sonra arabasinin arkasinda ayiya ait pençe izlerini fark eden vatandasin durumu Milli Parklar Bölge Müdürlügü yetkililerine anlatmasinin ardindan bölgeye yeni fotokapanlar kuruldu. Geçtigimiz aylarda da yaban hayatinin zenginlestirilmesi için bölgeye 15 geyik birakilmisti.

Sabah baktiginda pençe izlerini gördü

Manisa’nin Sancaklibozköy Mahallesi’nden Spil Dagi’nda yer alan Bespinar Mahallesi’ne araciyla kiraz almaya giderken önünden ayi geçtigini gördügünü kaydeden Manisali esnaf Ajnan Ongan, “Bespinar köyüne 6 kilometre mesafe kala esek zorlayan rampasi mevkiinde yolun karsisina ayinin geçtigini gördüm. Ben yavasladim ayinin da yoldan asagi indigini gördüm. Ayiyi görmek için aracin camini yariya kadar indirdim. Ayinin gözleri parliyordu. Daha sonra aracimin arkasindan bir ses geldi. Irkildim ve yola devam ettim, sabah ise aracimin arkasindan gelen sesin ne zarar verdigine baktigimda pençe izlerini gördüm. Zannediyorum ki ayinin yavrulari vardi ve bizden korumak istedi anlayamadim” dedi.

Durumun duyuldugunu ve Milli Park yetkililerinin kendisini aradigini anlatan Ongan, ayiyi gördügü bölgeye tarif ettigini ve görevlilerin fotokapan kuracagini ögrendigini belirtti.



“Ayiya fazla yaklasmayin uyarisi”

Olayin kendilerine intikal ettigini kaydeden Tarim ve Orman Bakanligi 4. Bölge Müdürü Adil Sencan, Spil Dagi Milli Parki’nin dogal hayatin canli oldugu bir alan oldugunu belirterek, degisik endemik bitki türlerinin ve dogal yasam hayatinin bulundugu bir alan oldugunu söyledi.

Vatandas tarafindan ayinin görüldügü iddia edilen yerin en canli yasam hayatinin bulundugu nokta oldugunu vurgulayan Bölge Müdürü Sencan, “Söz konusu ihbar üzerine ayinin vatandas tarafindan gördügü bölgeye 4 ayri fotokapan yerlestirdik. Vatandaslarimizdan temennimiz, görülen ayinin yavrulu ayidir, anne ayi besin bulmak amaciyla Spil Dagi veya civarlarinda bütün besin kaynaklarini dolasacaklardir. Ayi anne ve yavrularina vatandaslarimizin hassas davranmalari, saldirgan olabilecekleri için çok fazla yaklasmamalari ve söz konusu alandan uzaklasmalarini ve herhangi bir olumsuzluk durumunda Milli Park Müdürlügü’ne basvurmalarini rica ediyoruz.” seklinde konustu.



“Pandemi yaban hayatina can verdi”

Yasanan pandemi sürecinde insanlarin dogadan elini çektigini vurgulayan Bölge Müdürü Sencan, “Bu süreçte dogal yasam kendisini topladi ve yeni yeni yasam alanlari bulmaya basladi.

Pandemi sürecinden dolayi insan baskisi dogal hayati etkilemeye basladiginda bu yasam alanlarinin çakismalari dogaldir. Her zaman önümüze çikacaktir. Önemli olan buradaki yasam alanindaki olumsuzluklari en aza indirmektir.” diye konustu.



“Vatandaslarimiz piknik alanlari gitmekten korkmasin”

Söz konusu ayinin görüldügü bölgenin Mili Park piknik alanindan uzak oldugunu ifade eden Bölge Müdürü Sencan, “Ayinin görülügü alan, Spil Dagi Milli Parki piknik alanlarindan çok uzakta, Milli Park’in güney ve güney batisinda bulunan alandalar. Piknikçi ziyaretçilerimiz için sikinti olusturacak bir durum söz konusu degil, vatandaslarimizdan tek istegimiz, piknik yaptiktan sonra yemek artiklarini ve çöplerini çöp tenekelerine birakmalaridir. Çünkü bu hayvanlar daha çok besin aramak için bu alanlara gelebileceklerdir. Onlari ne kadar besin almalari için piknik alanlari disina yönlendirirsek iyi olacaktir. Zaten bizim de dogal hayati yenileme çalismalarimiz var. Söz konusu piknikçilerle bu yasam hayatlarini çakistirmamasini saglamaktir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile