SPK'dan Konuta Yatirimi Kolaylastiracak Yeni Düzenleme

SPK'dan Konuta Yatirimi Kolaylastiracak Yeni Düzenleme

SPK’nin Gayrimenkul Yatirim Fonlarina Iliskin Esaslar Tebligi’nde yaptigi degisiklikle, simdiye kadar gayrimenkullerin insaat islerini üstlenemeyen fonlar, artik kendilerinin veya baskalarinin gelistirdigi projelere yatirim yapabilecek. Bu düzenleme, konut arzinin artirilmasini destekleyerek fiyat artisi üzerindeki baskiyi hafifletecek.



Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) tarafindan Gayrimenkul Yatirim Fonlarina Iliskin Esaslar Tebligi’nde yapilan degisiklikle proje gayrimenkul yatirim fonu (Proje GYF) kurulmasinin önü açildi. Artik bu fonlar topraktan gayrimenkul projesine yatirim yapabilecekler. Resmi Gazete’de 17 Temmuz 2024 tarihli olarak yayimlanarak yürürlüge giren yeni düzenleme sayesinde, simdiye kadar gayrimenkullerin insaat islerini üstlenemeyen fonlar, artik kendilerinin veya baskalarinin gelistirdigi projelere yatirim yapabilecek. Gayrimenkul projelerinin, toplam brüt alaninin yarisindan fazlasinin konut kullanimina ayrilmis olmasi zorunlu olacak. Tapuda fon adina tescil edilen arsalar üzerinde en geç 3 yil içinde gayrimenkul projelerinin insaatina baslanacak.

Yeni düzenlemeyi degerlendiren Re-Pie Portföy Yönetim Kurulu Baskani Dr. M. Emre Çamlibel, “Ekonomi yönetiminin aldigi kararla SPK’nin hayata geçirdigi bu yeni düzenlemede emegi geçenleri tebrik ediyorum. Bu düzenleme sayesinde konut piyasasina yönelen likidite artacak, piyasanin seffafligi gelisecek ve özellikle Istanbul gibi bölgelerde kentsel dönüsüm hizlanacaktir. Bunun yaninda mevzuat degisikligi sonrasinda nitelikli yatirimcilarin degerlendirebilecegi fon sayisi ve çesitliligi de artacaktir. Bu da, GYF piyasasinin büyümesini hizlandiracaktir” seklinde konustu.



Konuta erisilebilirligin artirilmasi hedefleniyor

Dr. Çamlibel, sözlerine söyle devam etti: ’’Proje GYF’lerin saglayacagi finansmanla birlikte konut arzinin artmasi, buna bagli olarak da konut fiyatlari üzerindeki yukari yönlü piyasa baskisinin azaltilmasi öngörülüyor. Bu sayede konuta yönelik erisilebilirligin artirilmasi hedefleniyor.

’’Fon kurulusu kolaylastirildi’’

Devreye alinan degisiklikle birlikte, gayrimenkul yatirim fonlarinin semsiye fon olarak kurulmasi önündeki yasak kaldirildi. Bu düzenlemeyle, Portföy Yönetim Sirketleri (PYS) ve SPK’nin yeni fon kuruluslarindaki is yükü azaltilarak, yeni fonlarin kuruluslarinin hizlandirilmasi amaçlaniyor.

’’Gayrimenkul yatirim fonu piyasasi çesitlenecek’’

Türkiye’de gayrimenkul yatirim fonu piyasasi son yillarda hizla büyüyor. 2019 yilinda 6,1 milyar lira seviyelerinde olan pazar büyüklügü bu yilin haziran ayi sonu itibariyla 97,68 milyar liraya ulasti.

Bu büyümede, GYF’ler sayesinde yatirimcilarin, kendi baslarina alamayacaklari AVM’lere, otel, lojistik veya is merkezi gibi ticari mülklere, konut projelerine veya her tür arsaya yatirim yapabilmesi avantaji önemli rol oynadi. Fonlarin profesyonellerce yönetilmesi sayesinde, gayrimenkul yatirimlarinda karsilasilan tapu, kiraci yönetimi, vergi dairesi ve sigorta islemleri gibi zaman ve masrafa neden olan zorunluluklarin ortadan kalkmasi da etkili oldu.

GYF’lerin en önemli avantaji ise, yatirimcilarin bu fonlarin yatirim yaptigi gayrimenkul projelerinin deger artisindan ve/veya kira gelirinden faydalanabilmeleri.’’
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile