Muratpaşa Spor Lisesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Değerlerimizle Değerliyiz’ projesi kapsamında ‘Gençlerimizle Değerlerimize Yolculuk’ paneli Cam Piramit içerisinde yer alan Düden Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panele Antalya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Tevke, spor lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı.
Panelin moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden Yrd. Doç. Dr. Önder Bilgin yaparken, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Doğrucan ve Akdeniz Üniversitesi ilahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Teber konuşmacı olarak katıldı.
BİLGİN:“DEĞERLERİMİZ DOĞRU ANLAŞILMADIĞI İÇİN KAYGI GİTTİKÇE ARTIYOR”
Panelin moderatörlüğünü yapan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden Yrd. Doç. Dr. Önder Bilgin, 4 ay boyunca gençlerle tanışma, konuşma onlarla bazı durumların anlaşılmasını sağlamak için ortak toplantıyı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Bilgin, “Bugün değerlere ilişkin bazı enformasyonların bulunduğunu biliyoruz. Dünya global bir dünya. Küreselleşmenin çeşitliliğiyle birlikte değerlerimizin de aslında dünyanın ortak değerlerinin doğru anlaşılmadığını ve yaşanmadığına dair kaygı gittikçe artıyor. Bunları bertaraf etmenin bir yolu olarak biz, liseli gençlerle daha çok da spor lisesinin gençleriyle bu problemleri tartışmayı değerlendirmeyi düşünüyoruz” dedi.
BİLGİN:“TÜRKİYE’DE SPORA YÖNELEN KİŞİ SAYISI AZ”
Türkiye’de çok sayıda genç olmasına rağmen, spora yönelen kişi sayısının oldukça az olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Önder Bilgin, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bizim olimpiyatlar düzeyinde çok başarılı sporcular yetiştiremediğimiz de ortada. Biz zeki, çevik sporcular istiyoruz. Aynı zamanda da ahlaklı sporcular istiyoruz. Dolayısıyla gençlerimizin sadece profesyonel sporcu olarak değil, hayatı dengeli bir biçimde yaşayabilmek, beden ve ruh sağlıklarına dikkat etmek içinde spor yapmalarını istiyoruz.”
DOĞRUCAN:“HİÇ KİMSE SEVGİSİZ YA DA SAYGISIZ DÜNYAYA GELMEZ”
Geleceğin yetişkinlerinin bu yaşlarda yetiştiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Doğrucan, “Sevgi ve saygı kavramlarını değer düzleminde bir iletişim becerisi olarak bu aşamada belirleniyor. Dolayısıyla artık yetişkinliğe adım atma safhasına gelen bu gençlerin sürekli kullandıkları bu değerleri teorik olarak ya da kullanılmayan kavram olarak değil de uygulamada nasıl gösterecekleri oldukça önemli. Çünkü çocuk ve gençlerin hayatını belirleyen çok güçlü bir dünyada yaşıyoruz. Birçok değer ve kavram karmaşık bir duruma gelebiliyor. Bu nasıl oluyor peki? Seviyorum sözcüğü. Seviyorum sevgi sözcüğünü karşı tarafa iletmede ciddi bir sorun yaşıyor olabilir. Bu ilerleyen dönemlerde çok şiddetli bir sevgiye dönüşebiliyor ama sevginin böyle bir şey olmadığını başlangıç düzeyinde biliyoruz. Belki yaşam koşulları gençleri bu yetişkinliğe geçiş aşamasında kavramların ya da değerlerin içerisini bu şekilde doldurmaya yönlendiriyor. Hiç kimse sevgisiz ya da saygısız dünyaya gelmez. Ancak ortaya çıkan koşullar görüntüyü değiştirebiliyor. Spor lisesinde böyle bir panelin olması çok güzel bir uygulama. Çünkü spor lisesi sevilmeden yapılamayacak bir alan teknik alanlarda olduğu gibi. İnsan vücudunu disipline sokması ayrı bir sevgiyi gerektirir. Dolayısıyla spor lisesi öğrencileri sevginin sadece belirli bir nesne ve özneye değil de, işini sevmekle, alanını sevmekle dünyayı sevmek arasında bağlantı kurulabileceğini anlamaları daha kolay geliyor” diye konuştu.
Sevgi, saygı ve empati kurmak sözcüklerini bir araya getirmenin kolay olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi ilahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Teber ise, “Sevgi, saygı ve empati kurmak sözcüklerini bir araya getirmek kolay ama bunları içselleştirmek ve yaşamak o kadar kolay değil. Lise öğrencileri sevgi, saygı ve empati konularını en kolay anlayacak yaştalar şuan. Sporcuların sağlıklı yaşam sürdürmeleri çok önemli, bunun yanı sıra ruh sağlıklarına da önem vermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
TEVKE: HEDEF 115 BİN LİSANSLI ÖĞRENCİ SPORCU
Hedeflerinin dönem sonuna kadar 115 bin lisanslı sporcu olduğunu dile getiren Antalya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Tevke, “Yapmış olduğumuz araştırmalarda başarılı olan öğrencilerimizin yüzde 85’inin spor ve sanatla uğraştıklarını gördük. Onun için spor bizim için çok büyük önem taşıyor. Buna göre geçen sene 106 bin lisanslı öğrenciyle Türkiye birinciliğini yakaladık. Şuanda 48 bin öğrenci lisans almış durumda. İnşallah bu dönem sonunda 115 bin öğrenciyi yakalamayı hedeflemekteyiz. Sporun yanında sevgi ve saygılı sporcu yetişmesini hedefliyoruz” dedi.
Spor Lisesi Öğrencilerine 'Sevgi Ve Saygı' Paneli
Muratpaşa Spor Lisesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Değerlerimizle Değerliyiz’ projesi kapsamında ‘Gençlerimizle Değerlerimize Yolculuk’ paneli gerçekleştirildi.