Bunun üzerine RTÜK, aralık ayında Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği'nin de işbirliğiyle, spor programlarının yapımcıları, sunucuları ve yorumcularının katılacağı bir değerlendirme toplantısı yapmaya karar verdi. Bazı programlara müeyyide uygulandığı belirtilen konuyla ilgili açıklamada, “Toplantıda, Üst Kurul'un yayınlarla ilgili tespitleri paylaşılarak, yayın ihlallerinin önlenmesi için alınabilecek tedbirler değerlendirilecektir.” denildi. RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, son dönemlerde spor programlarının bazılarının spor programı olmanın ötesine geçerek, sporcu, teknik heyet, kulüp yöneticileri, taraftar ve hakemlere karşı kullanılan içerik, dil ve üslup ile toplumsal kin ve nefret duygularını körüklemeye başladığı belirtildi.
Spor programlarında yaşanan olumsuzlukların ve izleyicilerin spor programlarıyla ilgili şikayetlerinin artması nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği'nin de işbirliğiyle, spor programlarının yapımcıları, sunucuları ve yorumcularının katılacağı bir değerlendirme toplantısı yapılması için gerekli çalışmaların başlatıldığı kaydedilen açıklamada, “Aralık ayında gerçekleştirilmesi planlanan toplantıda, Üst Kurul'un yayınlarla ilgili tespitleri paylaşılarak, yayın ihlallerinin önlenmesi için alınabilecek tedbirler değerlendirilecektir.” denildi. Spor programlarındaki yayın ihlalleri nedeniyle izleyicilerden yoğun şikâyetler geldiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “19-21 Kasım tarihleri arasında sadece iki spor programı hakkında Üst Kurul'a toplam 4 bin 464 adet şikâyet geldiği tespit edilmiştir. İzleyiciler şikâyet başvurularında, söz konusu spor programlarında hakarete varan tartışmaların, küfürlü konuşmaların gerçekleştiğini, programlara katılanlar tarafından bazı takımlar ve taraftarları hakkında yanlı ve saldırgan yorumların yapılarak toplumsal şiddetin kışkırtıldığını ifade etmişlerdir. Bu durum, yayın özgürlüğünün kullanımı açısından bir suistimal olup, toplumsal barış açısından oldukça tehlikelidir."
Radyo ve televizyon yayınlarında uyulması gereken ilkeler ile bu ilkelerin ihlal edilmesi halinde Üst Kurul tarafından uygulanabilecek müeyyidelerin 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunla düzenlendiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Yayın denetimi bir süreç dâhilinde gerçekleşmektedir. Yayın içerikleri Üst Kurul uzmanlarınca titizlikle takip edilmekte ve yasa hükümlerine aykırı yayınlar için rapor düzenlenmekte, bu raporlar ve yayın kopyaları Hukuk Müşavirliğinin görüşüyle Üst Kurul'a sunulmaktadır. Üst Kurul tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, gerektiğinde aynı yasanın 32. maddesi hükümlerine göre kuruluşlara uyarı, para cezası, program durdurma ve geçici yayın durdurma cezası şeklinde, ihlalin tekrarı durumunda giderek artan müeyyideler uygulanmaktadır. Ancak Üst Kurul'un programları yayınlanmadan önce denetleme, yayınlara müdahale etme ya da programları yayından kaldırma yetkisi bulunmamaktadır. Takdir edilecektir ki, bu durum canlı yayınlanan programlarda çok daha zordur.” Son dönemde Üst Kurul tarafından, Beyaz TV’de yayınlanan Derin Futbol programına üç kez, Ve Gol programına beş kez, Kanal Türk’te yayınlandığı dönemde Telegol programına iki kez, NTV ve NTV Spor’da yayınlanan Yüzde Yüz Futbol ve Tam Saha, ART TV’de yayınlanan ART Spor, Yeni Asır TV’de yayınlanan Artı Futbol ve Futbol Maçları, T TV’de yayınlanan Tam Saha programlarına ise birer kez müeyyide uygulanmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, benzer yayınların tekrarı durumunda yasal sınırlar dâhilinde kalınarak daha ağır müeyyidelerin uygulanacağı kaydedildi. İzleyicilerin son günlerdeki yoğun şikâyetlerine sebep olan spor programları hakkında yapılan tespitlerin yer aldığı uzman raporlarının Üst Kurul’un 27 Kasım tarihindeki toplantısında değerlendirilerek karara bağlanacağı dile getirildi.
Spor Programlarına İzleyiciden Rekor Şikayet
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK), 19-21 Kasım tarihleri arasında sadece iki spor programı hakkında rekor sayıda, toplam 4 bin 464 adet şikâyet geldi.