Dr. Gürler, “İster profesyonel anlamda, ister hobi anlamında yapılan sporlarda bazen yüksek hız, bazen aşırı efor ve zorlamalar, yapılmaması gereken ters bir hareket, eklem yeri veya kas yaralanmalarına sebep olabilir.” Diyerek şöyle konuştu: “Spor yaralanmalarının tedavisinin her zaman sahada müdahale ile bitecek kadar basit değildir. Spor yaralanmaları çok küçük görülse de tam bir iyileşme için daha uzun bir tedavi süreci gerekebilir. Kimi insan yaşadığı sakatlığın ardından soluğu hastanede alırken, kimi ise hiç umursamadan günlük hayatını sürdürmeye çalışıyor. ’Yeterince ön hazırlık yapmadan egzersizlerde aşırı zorlamalar; dikkatin azalmasına, kazalara ve sakatlıklara yol açabilir. Meydana gelen hasar, travmanın şiddetine göre, basit bir yumuşak doku ezilmesinden büyük kemiklerde parçalı kırıklara kadar değişebilir. Sportif faaliyetler sırasında oluşan yaralanmaların çoğu kemik, adaleler veya diğer dokular üzerine yapılan normal dışı baskılardan oluşur" diye konuştu.
“SPOR YARALANMALARINDA İLK YARDIM ÇOK ÖNEMLİ” Oluşan sakatlanmanın daha ciddi boyutlara çıkmasını önlemek bakımından, ilk yardım uygulamalarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Opr. Dr. Birol Gürler, "Bu gibi durumlarda Son karar her zaman hekimin sorumluluğu altındadır. Ancak hekimin hastaya ulaşıp yardımcı olmasına kadar geçecek süre içinde ilk yardımın yapılması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Herhangi bir spor yaralanmasında ilk olarak yapılması gereken, antrenman veya müsabakanın hemen Sonlandırılıp sporcunun sakatlanan vücut bölgesinin dinlendirilmesidir. Temel tedavi sakatlanan kısma soğuk uygulanmasıdır. Bu da en az 20 dakika buz uygulanarak yapılmalıdır. Buz uygulanmasının da doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Halk arasında genelde buz uygulaması, bir sefer uygulanıp bırakılmaktadır. Doğru olan buzun sakatlanan bölgeye belirli aralıklarla ve belirli bir süre uygulanmasıdır. Ayrıca buzun sakatlanan bölgeye direkt uygulanması da hatalıdır. Buz uygularken, ciltle buz arasında koruyucu bir havlu ya da bez konulmalıdır. Sakatlanan bölgeye buz uygulanmasındaki amaç; şişmeyi ve ödemi engellemek, oluşabilecek kas spazmını azaltmaktır. Genellikle soğuk (buz) uyguladıktan Sonra, o bölgenin başka herhangi bir zorlanmaya maruz kalmaması için bandajlama uygulanmalıdır. Bu uygulamalardan Sonra kişi vakit kaybetmeden ilerde daha büyük problemlere yol açılmasını önlemek için konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır" şeklinde konuştu.
Spor Yaralanmalarını İhmal Etmeyin!
Medical Park Ordu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr.Dr. Birol Gürler, "Spor yaralanmaları çok küçük görülse de tam bir iyileşme için daha uzun bir tedavi süreci gerekebilir. Kimi insan yaşadığı sakatlığın ardından soluğu hastanede alırken, kimi ise hiç umursamadan günlük hayatını sürdürmeye çalışıyor" dedi.