Sporculara Dopinge Karşı Erken Uyarı

Sağlık ile Gençlik ve Spor bakanlıkları arasındaki protokol kapsamında, sporcular için doping etkisi gösterebilecek ilaçlarla ilgili eNabız arayüzünden bilgilendirme yapılacak Herhangi bir ilacın doping listesinde bulunup bulunmadığının görülebileceği sistemle, doping etkisi olan ilacın reçete edilmesi durumunda hem hekim hem de sporcuya uyarı gidecek Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birinci: 'eNabız kapsamında geliştirilen Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemi ile sporcuların ilaçgıda etkileşimleri ve doping etkisine yol açacak çapraz etkileşim bilgilerine erişmeleri sağlanacak. Bu sayede, bilinçsiz ilaç kullanımı ve ilaçgıda etkileşimleri kaynaklı doping vakaları öngörülebilecek'

YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığınca e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi kapsamında geliştirilen uygulamayla, sporcuların ilaç-gıda etkileşimleri ve doping etkisine neden olan çapraz etkileşim bilgilerine erişmeleri sağlanacak.

'Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemi' ile herhangi bir ilacın doping listesinde bulunup bulunmadığı görülebilecek, doping etkisi olan ilacın reçete edilmesi durumunda hem hekim hem de sporcuya uyarı gidecek. Bu sayede, bilinçsiz ilaç kullanımı ve ilaç-gıda etkileşimlerinden kaynaklanan doping vakaları öngörülebilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaliteli ve hızlı sağlık hizmet sunumu için teknolojinin tüm olanaklarından yararlanıldığını belirtti.

Bir süre önce hizmete giren e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi ile vatandaşların tüm sağlık kayıtlarını yanlarında taşıyabildiğine işaret eden Birinci, sistemin sürekli geliştirildiğini ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında, sporcular için doping etkisi gösterebilecek ilaçlarla ilgili e-Nabız arayüzü üzerinden bilgilendirmede bulunulacağını dile getiren Birinci, 'Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemi ile sporcuların ilaç-gıda etkileşimleri ve doping etkisine yol açacak çapraz etkileşim bilgilerine erişmeleri sağlanacak. Bu sayede, bilinçsiz ilaç kullanımı ve ilaç-gıda etkileşimleri kaynaklı doping vakaları öngörülebilecek.' dedi.

Dünyada ve Türkiye'de çok sayıda sporcunun, tükettikleri gıda ya da kullandıkları bazı ilaçlar nedeniyle istemeden doping şüphesine maruz kalabildiğine dikkati çeken Birinci, yeni sistemle sporcuların bu durumu yaşamayacağını söyledi.

'Sistemle herhangi bir ilacın doping listesinde bulunup bulunmadığı belirlenebilecek. Doping etkisi olan bir ilacın reçete edilmesi durumunda hem hekim hem de sporcuya uyarı gidecek.' bilgisini veren Birinci, uygulamanın kısa sürede hayata geçirileceğini kaydetti.

- Hac ve umreye gidenlere de e-Nabız hizmeti

Birinci, sporcular dışında hac ve umreye gidecek vatandaşların sağlık bilgilerine erişimleriyle ilgili e-Nabız sisteminde yenilik yapacaklarını anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı sağlık ekiplerinin, hac ve umreye giden vatandaşların sağlık bilgilerine erişim sağlayabileceğini belirten Birinci, 'Orada yapılan işlemler e-Nabız'a gönderilebilecek. Diğer işlemler gibi bu da hac ve umreye giden vatandaşların paylaşıma izin vermeleri şartıyla mümkün olabilecek.' ifadelerini kullandı.

Birinci, ayrıca e-Nabız'a, hamileler için gebelik takibine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma mesajları, aşı takip bilgileri ve büyüme eğrileri, hekim randevularına ilişkin mesajlar gibi özelliklerin de ekleneceğini dile getirdi.

- 'e-Nabız dünyaya örnek bir proje'

Birinci, e-Nabız sistemiyle tüm vatandaşların, laboratuvar tahlilleri, radyolojik görüntüleri, kullandığı reçete ve ilaçlar, acil durum bilgileri, teşhis ve rapor gibi muayenelerine ait her türlü detayı içeren sağlık kayıtlarına, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarından 7 gün 24 saat erişebildiğini vurguladı.

Vatandaşların, yetki vererek, tüm illerin sağlık kuruluşlarındaki hekimleriyle bu verileri paylaşabildiğini ifade eden Birinci, vatandaşların sağlığını kesintisiz kontrol altında tutmasını sağlayan, ilacını içme zamanını hatırlatan e-Nabız sisteminin, kapsamı itibarıyla dünyaya örnek bir proje olduğuna dikkati çekti.

Birinci, e-Nabız'da vatandaşların, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne bağlanabildiğini, hekimiyle geçmiş sağlık kayıtlarını paylaşarak tedavi sürecini hızlandırabildiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

'Bununla birlikte giyilebilir teknolojileri ya da GSM operatörlerinin mobil uygulamalarını kullanarak adım, nabız, kalori, tansiyon, şeker, bisiklet mesafesi, uyku incelemesi ve benzeri sağlık verilerini sisteme kaydedebiliyor. Manuel olarak da sisteme kaydedilebilen bu verilere ait istatistiklerini inceleyebildiği gibi hekimiyle paylaşabiliyor. Hekimine göstermek istediği alerjik durumlarının fotoğraflarını sisteme kaydedebiliyor. Çocuklarının sağlık kayıtlarına 15 yaşına kadar diğer ebeveynin onayıyla erişebiliyor. Vatandaşlar, organ, kan ve kemik iliği bağışı bildirimlerinde bulunabiliyor. Sistemin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak, acil durumlarda konum bilgisi ve acil sağlık verilerinin sağlık ekiplerine ulaşmasını sağlayabiliyor.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile