Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu

AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu'nun, doping konusunda yalnızca sporcuları değil, performans gerektiren bazı sınavlardan geçen gençleri de ele alması gerektiğini söyledi.

Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak başkanlığında toplandı.
Bak, dopingin sporun kanseri olarak değerlendirildiğini ifade ederek, Meclis'in yapacağı çalışmanın, gelecekte bu sorununun ortadan kaldırılmasına imkan vereceğini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, "Dopingle mücadeleye çok geç başladığımız görülüyor ve bu mücadelenin alt yapısını oluşturmuş değiliz" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, futbolcu arkadaşı Hasan Şaş ile ilgili bir anısını paylaştı. Şükür, "Hasan Şaş benim oda arkadaşımdı. 1990'lı yıllarda gribal bir enfeksiyon sonucu doktor Aferin ilacı yazdı. Kadroda da yoktu ve bu performans veren bir ilaç değil. Ancak asker olduğu dönemde bu ilacı kullandığından dolayı 6 ay ceza aldı" diye konuştu.

16 yaşındayken yedek çıktığı bir maçta soyunma odasında peçete içerisinde uzatılan ilacı, yabancı bir futbolcu arkadaşının ilacı uzatan masörün eline vurarak almasını önlediğini ifade eden Şükür, "Biz de bugün bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Şükür, komisyonun, doping konusunda yalnızca sporcuları değil, performans gerektiren bazı sınavlardan geçen gençleri de ele alması gerektiğini de ifade etti.

Bazı üniversitelerin, askeri okulların performans gerektiren sınavları olduğunu belirten Şükür, buralarda da bir tür doping kontrol merkezleri oluşturulmasının yararlı olacağını dile getirdi.

-İlaç takip sistemi

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, ilaçların ruhsatlandırılmasının önemine değindi. Bunun, dolaşımın kontrol edilmesi açısından güvenli bir yol olduğunu belirten Kerman, ilaç tedarik bilgilerini rahatlıkla takip edebildiklerini dile getirdi.
Kerman, ilaç takip sistemi kapsamında üretici firma, mümessil ecza deposu, ecza deposu ve eczaneye kadar zincirin tüm halkalarının takip edebildiklerini, bir kutu ilacın bile kayıt dışı kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

Saim Kerman, "Bir ilacın peşine düştüğümüzde sahibinin kim olduğunu rahatlıkla bulabiliyoruz. İlaçların nerede, hangi hastanede ne kadar tüketildiğine ilişkin bilgileri de elde edebiliyoruz" dedi.

İnternet siteleri üzerinden yapılan ilaç satışlarına da değinen Kerman, dopingli ürün satan sitelerin kapatılması için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Toplantıda troid hastalıkları için satılan ilaçların doping olarak kullanılması da gündeme geldi. Kerman, tiroid bezleri normal çalışan bir kişinin, daha fazla salgı yapması için bu ilaçları kullanması halinde ciddi risklerle karşılaşabileceğini söyledi.

Toplantıda, komisyonun çalışmalarının kamuoyu tarafından daha sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesi için "[email protected]" adresiyle internet sitesi oluşturulması kararlaştırıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile