Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu arasında, görme engelli öğrencilerin eğitim aldığı okullarda sporun yaygınlaştırılmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğündeki imza törenine, Genel Müdür Celil Güngör, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin ve engelli sporcular ile milli takım antrenörleri katıldı.
Güngör, konuşmasına, dün akşam Ankara'da gerçekleştirilen terör saldırısında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı.
Protokolün MEB'e bağlı özel eğitim okul ve kurumlarına devam eden, kaynaştırma eğitimi alan görme engellilerin, daha fazla fiziksel ve sosyal aktiviteye katılımının sağlanması amacıyla hazırlandığını anlatan Güngör, bu kapsamda öğrencilerin spor etkinliklerinde başarı göstermesinin hedeflendiğini ifade etti.
Okullardaki spor alanlarının aktif kullanılmasına federasyonun öncülük etmesinin, protokolün ana teması olduğunu belirten Güngör, şöyle devam etti:
'Protokolle, MEB'in kadrosundaki öğretmenlerin, spor yöneticilerinin, federasyonun düzenlediği sportif faaliyetlerde görev alması için gerekli işlemleri kolaylaştırdık. Görme engelli sporcuların olimpiyat düzeyinde de önemli bir misyonu var. Türk sporcular, engellilerin katıldığı paralimpik olimpiyatlara da katılıyor ve buralardaki başarımız önemli. Bu yıl da eylülde Brezilya'da paralimpik olimpiyatlar yapılacak. Burada öğrencilerimizin önemli başarılar sağlanmasını ümit ediyoruz. Görme engelli sporcularımız paralimpik olimpiyatlarda iddialılar.'
Güngör, paralimpik olimpiyatlarda sporcuların ülkeye altın madalya getirmesi temennisinde bulundu.
- Okullarda yetenek tarama testleri yapılacak
Çetin ise protokol kapsamında okullarda yapılacak yetenek tarama testiyle, yeni öğrencilerin spora teşvik edilmesi ve milli takımlarda başarı göstermesini hedeflediklerini bildirdi.
Çetin, 'Federasyon olarak öğrencilerin, sporla birlikte eğitimlerini sürdürerek üretken bireyler haline gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Amaçlarımızdan biri, ulusal ve uluslararası alanda başarılı olmanın yanında spora elverişli tüm görme engellileri bu alana yöneltmek' dedi.
'Hangi spor dalında altın madalya beklediklerinin' sorulması üzerine Çetin, 'Tüm branşlarda iddialıyız. Goalball erkekler bronz madalyayla başladı. Brezilya'ya paralimpik olimpiyatlara 'Avrupa şampiyonu' unvanıyla gidiyoruz. Üçünde de madalya bekliyoruz' değerlendirmesinde bulundu.
Güngör ile Çetin, Braille alfabesiyle de hazırlanan protokolü imzaladı.
- Protokolde neler var?
Protokol, MEB'e bağlı özel eğitim okul ve kurumlarında öğrenim gören görme engellilerin, daha fazla fiziksel ve sosyal aktivitede bulunması, öz güven kazanması, sosyal uyum davranışlarının geliştirilmesi, toplumla ilişkilerini güçlendirerek ulusal ve uluslararası oyun kurallarına uygun olarak yarışmalara katılmasını içeriyor.
Protokolle, görme engelli kız ve erkek öğrenciler ile öğretmen ve velilere, sporun geliştirilmesi, sevdirilmesiyle ilgili faaliyetler ile projelerin uygulamaya konmasında kolaylık sağlanacak.
Okul spor kulübü takımlarının top, eşofman, forma, ayakkabı, çanta gibi ihtiyaçları karşılanacak. Görme engelli sporculara yönelik etkinliklerin geliştirilmesine ilişkin plan, program, proje gibi faaliyetlerle, bu öğrencilerin toplumsal uyum alanlarında daha aktif ve katılımcı rol almalarına yardımcı olunacak.
Ayrıca MEB bünyesinde özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan öğretmenlere, ihtiyaç duyulduğu hallerde seminer, oyun kuralları ve antrenörlük kursları verilecek.
Sportmen Görme Engelli Sayısı Artacak
Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu arasında, görme engelli öğrencilerin gittiği okullarda sporun yaygınlaştırılmasını kapsayan protokol imzalandı MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Güngör: 'Bu yıl eylülde Brezilya'da yapılacak paralimpik olimpiyatlarda sporcuların, ülkeye bir altın madalya getirmelerini temenni ediyoruz'.