Tütün Yetiştiricileri Birliği (ITGA), sigara içimini kolaylaştırmak ve zevkli hale getirmek için kullanılan aromaların yasaklanması adına dünya nezdinde yapılan girişimlere karşı çıkıyor. Türkiye'yi de yanına çekmek için elinden geleni ardına koymayan birlik bu çerçevede Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yetkililerini Amerika Kentucky'de ağırlamaya hazırlanıyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Yılmaz ile basının karşısına geçen SSUK Başkanı Elif Dağlı, aromalı ve katkı maddeli tütün ürünlerine karşı kamu otoritelerini duyarlı olmaya davet etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) içimi kolaylaştıran aromalı maddelerin yasaklanmasını öngördüğünü aktaran Dağlı, şunları ifade etti:
"WHO'nun 9. ve 10. maddeleri açık. Türkiye'nin iktidarı ve kamu kurumlarıyla buna ne diyeceğini merak ediyoruz. Tütün denetiminde başarılı olan bir iktidarın aksi bir tavra girmemesi gerekiyor. Malum Kanada C-32 yasasıyla katkı maddeli tütünleri yasakladı. Türkiye de Kanada'nın ticaret kurallarını ihlal ettiğini iddia edip kanunu kaldırmasını talep etti. ize göre hiçbir tütünün katkı maddesiyle satın alınması doğru değil. Kanada yasasına Türkiye niye karşı çıkıyor, niye taraf oluyor? İktidarımız katkı maddelerinin yasaklanmasının yanında olmalı. Hatta buna önderlik etmelidir.
Katkı maddelerinin yasaklanması Türk tütününün aleyhine değildir. Sağlık hareketidir. İktidarın bu konudaki tavrını izliyoruz, izleyecegiz. Uruguay konferanslarını takip edeceğiz. Türkiye'yi kullanmaya çalışan sigara firmalarını gün yüzüne çıkaracağız."
Türkiye'de başarıyla uygulanan Tam Dumansız Hava Sahası sigara tüketimini önemli ölçüde etkiledi. Yasayı esnetmek için girişimlerde bulunan ve ikram sektörünü iş kaybı bahanesi altında korkutan sigara endüstrisi, gençler ile çocukları bağımlı yapmanın yollarını açmayı hedefliyor. Bu kaygıyı dillendiren Profesör Dağlı, aromalarla sigara içiminin kolaylaştırılmasının amaçlandığına işaret etti. Elif Dağlı, "Kullanımını artırmak adına tütünlü ürünlere çocuk ve kadınlar için çekici aromalar koymak gerekiyor. Bırakmak isteyenleri vazgeçirmek gerekiyor. Maalesef muzlu, çilekli ve karpuzlu sigaralar bu hedefleri kapsıyor." dedi.
Aromalı tütün mamullerinin insan sağlığına zararlarını anlatan SSUK Başkanı Dağlı, "Bu sigaralar pek çok katkı maddesi, kimyasal içeriyor. Çevresel tütün dumanını kamufle ediyor, nikotin bağımlılığı yapıyor. Hastalıklara yol açıyor." diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Yıldız ise tütünlü mamullerin tedavisi kolay olmayan hastalıklara sebep olduğunun altını çizdi. Mentollü ve light sigaraların içimi kolaylaştırıp, vücuda büyük hasarlar verdiğini kaydetti.
Türkiye'nin genç nüfusuyla sigara endüstrisi için iyi ve cazip bir Pazar olduğuna dikkat çeken Yıldız "Kapalı alanları kapsayan sigara yasağı tüketimi azalttı. Bu endüstrinin kaybıydı. Şimdi gündem sigarada kullanılan soslar,tatlılar ve aromalar olarak görülüyor. Buna karşı dikkatli olmalıyız. Toplumsal olarak karşısında durmalıyız." uyarısında bulundu.
Elif Dağlı ve Füsun Yıldız daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Nargilenin naneli, elmalı ve kavunlu ürünler içerdiğinin aktarılması ve bu ürüne karşı yürüttükleri faaliyetlerin sorulması üzerine Dağlı, şu karşılığı verdi:
"Nargile yeni keşfedilen bir ürün. 10 sene içerisinde okul çevrelerinde açıldığını görüyoruz oysa bizim böyle adetlerimiz yok. Bu tabii bütün dünyaya yayıldı. Mısır Tunus ve Cezayir'e kadar gitti. Hatta Amerika ve Avrupa'ya kadar yayıldı. Girişimlerimize karşı bizi ırkçılıkla suçluyorlar. Yasal girişimlerimiz var. Sigaraya oranla 200 kat daha zararlı. tüberküloz ikrobu yayılıyor. nikotinin bağımlılğını artırıyor. meyve yapıyoruz diyrlar. Bir başvurumuz var. nargilenin içerisinde ne yakarsınız yakın kapalı alanlarda yasaklanması gerekiyor. yasal başvurumuz var. "
Prof. Füsun Yılmaz ise "Nargile ile vücut önemli oranda karbon monoksit alıyor. Dolayısıyla sinir sistemi ve organik yapı tahrip oluyor." dedi.