Stajyer Hakim Ve Savcilar Heyecanlarini Kurgusal Mahkeme Ile Yeniyor

Stajyer Hakim Ve Savcilar Heyecanlarini Kurgusal Mahkeme Ile Yeniyor

Aydin Adliyesi’nde staj gören 11 hakim ve savci adayi için Adalet Bakanligi’nin baslatmis oldugu Hakim ve Savci Adaylarinin Staj Verimliliginin Arttirilmasi Projesi kapsaminda kurgusal durusma düzenlendi. Stajyer hakim ve savcilar gerçek olaylar üzerinde düzenlenen kurgusal durusmalar ile hem kürsü heyecanlarini yeniyor hem de tecrübe kazaniyorlar.

Adalet Bakanligi Personel Genel Müdürlügü’nce yürütülen projede hakim savci adaylari adliyelerdeki staj dönemlerinde gerçek olaylar üzerinden kurgusal durusmalar yaparak, bilgilerini pratige dönüstürme imkani buluyor. Hakim ve Savci Adaylarinin Staj Verimliliginin Arttirilmasi Projesi kapsaminda içerisinde Aydin Adliyesi’nin de bulundugu 30 ilde pilot adliyeler ve adliyelerde de bir koordinatör hakim belirlendi. Aydin Adliyesi’nde 11 hakim ve savci adayinin katilimiyla Aydin Gençlik Merkezi Fethi Sekin Konferans Salonu’nda Aydin Adli Yargi Adalet Komisyonu Baskani Erhan Yildirim ve Aydin 2. Agir Ceza Hakimi ve Proje Koordinatörü Ali Riza Akkeyik’in katilimiyla kurgusal durusma düzenlendi.

Gerçek olaylar üzerinden düzenlenen durusmada hakim ve savci koltuguna stajyerler otururken, sanik ve avukatlari da yine stajyerler canlandirdi.

"Adaylar tecrübe sahibi oluyor"

Kurgusal durusmalarin kendilerine tecrübe anlaminda çok faydali oldugunu kaydeden Adli Yargi 24. Dönem Cumhuriyet Savcisi Adayi Ömer Müsevitoglu, "Atanmamiza az bir süre kaldi. Bu tür çalismalarin atandigimiz yerde kürsüye çiktigimizda tecrübe sahibi olup heyecanimizi yenmede çok faydali oldugunu düsünüyorum. Bugün burada diger arkadaslarimla birlikte bilgiyi ve heyecani paylasiyoruz. Bu organizasyonu düzenleyen Adalet Bakanligi ve Aydin Adalet Komisyonu’na tesekkür ediyor, aday arkadaslarimiza da görevlerinde basarilar diliyorum" dedi.

Bu tür çalismalarla staj verimliliginin arttigini kaydeden Adli Yargi 24. Dönem Cumhuriyet Savcisi Adayi Aygül Yavuz, "Atamalarimiz yapildiginda cumhuriyet savcisi olarak kürsüde bulundugumuzda olaylarin nasil gelisecegi ve nasil kararlar verebilecegimiz konusunda hem gelisimimizi saglamak hem de somut olarak bu olaylari görmek bizim için mutluluk ve heyecan verici oluyor. Ayni zamanda bu proje bizim deneyimizi de arttirmamiza yardimci oluyor. Burada olmaktan çok mutlu ve gururluyum. Güzel bir proje kapsaminda çalisiyoruz. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum" diye konustu.



"Mentör hakim ve savcilar adaylarla birebir ilgileniyorlar"

Aydin 2. Agir Ceza Hakimi ve Proje Koordinatörü Ali Riza Akkeyik, Adalet Bakanligi’nin baslatmis oldugu Hakim ve Savci Adaylarinin Staj Verimliliginin Arttirilmasi Projesi kapsaminda, hakim ve savci adaylarinin egitimleri ile hem mesleki hem de kisisel gelisimlerine yönelik çalismalar düzenlendigini ifade ederek, "Yaklasik 30 ilde pilot adliyeler belirlendi. Bu adliyelerden birisi de Aydin Adliyesi oldu. Projenin koordinesi açisindan adliyelerde bir koordinatör hakim belirlendi. Yine proje kapsaminda, hakim ve savci adaylari ile birebir ilgilenecek, mesleklerinde onlara yol gösterecek, tecrübelerini aktaracak, hakim ve savcilarin her gün yapmis oldugu otopsi, kesif, durusma yönetimi, karar yazma, içtihatlara ulasma gibi konularda adaylara yol gösterecek mentör hakim ve savcilar belirledik. Her savci adayina bir tecrübeli mentör savci, her hakim adayina da bir hukuk hakimi, bir de ceza hakimi mentör hakim olarak belirledik. Aydin Adalet Komisyonu Baskanligi’nin öncülügünde adliyede birtakim faaliyetlerde bulunduk. Öncelikle hakim ve savci stajyerler, adliyede göreve baslamis olduklari ilk günden itibaren onlara ilk basta isin mutfagindan ise baslayarak ön bürolar, mahkeme ve savcilik kalemlerini onlara tanitiyoruz. Meslek hayatlari boyunca islerine yarayacak olan Ulusal Yargi Agi Projesi (UYAP) seminerleri veriyoruz. Adliyeler ile yakin iliski içerisinde olan baro baskanliklari, nezarethaneler, açik ve kapali cezaevleri, adli tip kurumlari, emniyet, jandarma, kriminal daireleri, çocuk izleme merkezleri gibi kurumlari tanitiyoruz. Oralarda yetkili kisiler tarafindan adaylarimiza egitim seminerleri verilirken, buralardaki çalismalar adaylarimiz tarafindan yakindan takip ediliyor. Yine üniversitelerimiz ile protokoller yapiyoruz. Bu protokoller kapsaminda adaylarimiz yabanci dil egitimi, yüksek lisans ve kisisel gelisimlerini destekleyen seminerlere katilma imkanlari buluyorlar" dedi.



"Gerçek olaylar üzerinden kurgusal durusmalar düzenleniyor"

Kurgusal durusmalarin gerçek olaylar ve davalar üzerinden düzenlendigini kaydeden Akkeyik, "Hakim ve savci adaylarinin meslege baslamadan önce kürsü heyecanlarini yenmeleri ve meslege donanimli bir sekilde hazir gelmeleri için kurgusal durusmalar tertipliyoruz. Bu kurgusal durusmalarimizi ilk derece mahkemeleri tarafindan karar verilmis, Yargitay tarafindan da onanarak kesinlesmis ve arsive kaldirilmis dosyalari arsivden çikartarak oralardaki isimleri degistirip gerçek olaylar üzerinden tertipliyoruz. Hakim ve savci adaylarimiz bu durusmalarda sadece hakim ve savci koltuguna oturmakla kalmiyor, ayni zamanda müsteki, tanik ve sanik rollerini de adaylarimiz canlandiriyor. Böylelikle agir ceza dosyalarinda hüküm kuruyorlar. Deneyimlerini ve mesleki bilgilerini pratige aktarma imkani buluyorlar. Hakim ve savci adaylarimizin stajlari toplamda 2 yil sürüyor. Bunun bir yili adliyelerde, 6 ayi Adalet Akademisi’nde geriye kalan kismi da Yargitay’da ve Bölge Adliye Mahkemeleri’nde sürüyor. Biz bir yillik kisimda adaylarimiza en iyi sekilde meslege hazir hale gelmeleri için en önemlisi de mesleki ve kisisel gelisimlerini pratige dökmeleri için burada mentör hakim ve savcilarimiz ile onlara yardimci oluyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile