Standart, Standardizasyon, Kalite ve Tüketici Bilinci Konulu Seminer Düzenlendi

Bozok Üniversitesi ile Türk Standartları Enstitüsü işbirliği çerçevesinde hazırlanan ''Standart, Standardizasyon, Kalite ve Tüketici Bilinci'' konulu eğitim semineri düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim seminerine, Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu, Genel Sekreter Yardımcısı Talip Alparslan, TSE Müşaviri Enver Başarır, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Uçar, yaptığı açıklamada, Bozok Üniversitesi'nde son zamanlarda sosyal kültürel ve bilgilendirici düzenlemeler adına faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

Standart denildiğinde akla ilk olarak sanayi mamulleri geldiğini belirten Uçar, ''Aslında hayatın her alanında üretim, mal ve hizmetlerin belli standartlarda olması lazım. Ürün ve mamullere standardı koymadığınız zaman tüketici ile üretici arasında bir takım sorunlar ortaya çıkabiliyor. Biz eğitimciğiz, eğitimde de kalite standardizasyon son derece önemli. Üniversite olarak diplomalarımızın uluslararası düzeyde geçerliliği için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'ya veya dünyanın başka ülkelerine gittiğiniz zaman o diploma dünyada geçerli bir diploma olsun'' diye konuştu.

Başarır ise, standartların sadece ticarette değil, hayatın her alanında olduğunu ifade etti.

Tüketicinin can ve mal güveliğinin sağlanması, tüketiciye karşılaştırma ve seçme şansı tanıma, hayatı kolaylaştırma, tüketici bilincinin oluşması, çevreci ürünlerin geliştirilmesi için TSE'nin kurulduğundan bu yana 31 bin 143 standart yaptığını anımsatan Başarır, şunları kaydetti:

''Bu standartların yüzde 96'sı Avrupa standartları ile yüzde 4'ü ise dünya standartları ile aynıdır. Ama tüketici bilinci oluşturulması önemli bir sorun oluşturmaktadır. Tüketiciler evinde kullandığı temizlik malzemesinin, tükettiği zeytinyağının kalitesini bilemeyebilir ama bu hususta tüketici bilinci oluşturulursa standartlara uygun ürünlerin seçimi ile yetkili kurumun onayladığı güven duyacağı ürünleri kullanmış olur.' '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile