Bakanlıkların, yurt dışından gelen ziyaretçilerle yapılan görüşmelerin tutanağa bağlanması amacıyla zaman zaman Meclis'ten stenograf talep etmesi, bakanlık personeline kurs verilmesi fikrini ortaya çıkarmıştı. Meclis'in başka kurumlarda stenograf görevlendirmesi yetki ve sorumluluğu olmaması ve kurum içindeki iş yoğunluğu nedeniyle, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından tüm bakanlıklara yazı yazılarak, stenografi kursu için birer personel görevlendirmesi istenmişti.
Bu yazışmalar ve hazırlık döneminin ardından Nisan ayının sonunda Meclis'teki uzman stenograflar tarafından 17 bakanlık personeline stenografi kursu verilmeye başlandı. Normal şartlarda 8 ay ile 1 yıl süren stenografi kursunun, bakanlık personeline yoğunlaştırılmış olarak 6 ayda verilmesi planlandı.
Kursun ilk aşaması olan, işaret alfabesiyle yazım tekniğinin kullanıldığı "kural ve kaide" bölümü tamamlandı ve personel bu alanda sınava tabi tutuldu. Kursa verilecek bir aylık aranın ardından, stenografinin ikinci temel noktasını oluşturan "sürat" aşamasına geçilecek. Konuşulanların hızlı bir şekilde yazıya aktarılmasını sağlayacak ikinci aşama, Kasım ayının sonuna kadar sürecek.
Sınavda başarılı olanlara sertifika verilecek, başarısız olanlara ise yeni bir sınav hakkı tanınacak.
Stenografi Kamuda Yaygınlaşacak
TBMM - Ali Hakan Der - Türkiye'de stenograf bulunan tek kurum olan TBMM'nin bakanlıkların personeline verdiği kursla stenografi kamuda yaygınlaşacak.