Stk'lar, Anayasa Değişikliği İptaline İlişkin Davaya Katılma Talebinde Bulundu

Kahramanmaraşlı sivil toplum kuruluşları Anayasa Mahkemesi'nde görülen değişiklik paketinin iptal edilmesine ilişkin davaya katılma talebinde bulundu.

  Baro ' nun da aralarında bulunduğu 7 sivil toplum kuruluşu Anayasa Mahkemesi ' nde görülen iptal davasına katılmak , ayrıca Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun da Seyfi Oktay ' la yaptığı telefon görüşmesi nedeniyle davadan çekilmesi için Kahramanmaraş Valiliği aracılığıyla başvuruda bulundu .
Valilik önünde toplanan STK temsilcileri adına konuşan Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Yusuf Bülbül , Anayasa Mahkemesi ' nin anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden inceleme yetkisine sahip olduğunu kaydetti . Değişikliğin halkoyuna sunulmadan iptal edilmesinin de hukuken mümkün olmadığını öne süren Bülbül , " Yani esasa girme yetkisi yok . Zaten şu anda da Anayasanın 175 . maddesine göre referandum , halkoylamasına sunulmadan yürürlüğe giremeyeceği ve norm haline gelemeyeceği için böyle bir
kanun maddesinin veya anayasa değişikliğinin iptal edilmesi hukuken de mümkün değildir . Biz bu konuda dilekçelerimizi hazırladık . Valilik kanalıyla anayasa mahkemesine bu dilekçelerimizi göndereceğiz ve sonuçlarını bekleyeceğiz " diye konuştu .
Davanın toplumu ve Türkiye ' nin geleceğini ilgilendirdiğini savunan Bülbül , herkesin kişisel olarak müracaat etme hak ve yetkisinin bulunduğunu dile getirdi . Bülbül , " Biz davaya müdahale talebinde bulunuyoruz . Gerekçelerimiz de Anayasa Mahkemesi ' nin şekil yönünden denetleme yapabileceği noktasında . Ayrıca Fulya Kantarcıoğlu ' nun da ihsası rey de bulunması nedeniyle davadan çekilmesini talep ediyoruz . Bildiğiniz gibi Seyfi Oktay ' la aralarında geçen bir kısım konuşmalar olmuştur . Bu Türkiye ' nin geleceğini
ilgilendiren bir dava . Biz burada sorumluluk alarak bu davaya müdahale talebinde bulunuyoruz . Sivil toplum kuruluşları olarak ve bireysel olarak . Anayasa metinlerini de koyduk . Herkesin kişisel anlamda da müracaat etme hak ve yetkisi var . Toplumu ilgilendiren bir konu bir , dava , bütün Türkiye ' yi ilgilendiren bir dava . Bu sebeple Biz başvurumuzu yapacağız ve takdir mahkemenindir diyeceğiz " ifadelerini kullandı .
Kahramanmaraş Baro Başkanı İsmail Kahveci ise , paketin yürürlüğe girmeden , iptal davası açılmasının yersiz olduğunu vurguladı . Anayasa Mahkemesi ' nin de kendisiyle ilgili bir değişikliği inceleme yetkisine haiz olmasının hukuken ve hakkaniyete aykırı bir durum olduğunu savunan Kahveci şunları söyledi :
" Aslında kesinleşen bir anayasa kararı olmadan , paket yürürlüğe girmeden bu davanın açılması bana göre yersiz diyorum , hukukçular olarak da yersiz . Dava yürürlüğe girecek , yürürlükten sonra ' bu yasa anayasaya aykırıdır ' diye müracaat edilecek . İkinci bir konu paket çıkıyor ve anayasa mahkemesi konusunda pakette değişiklik var , aynı mahkeme kendisi hakkında çıkan değişikliği inceleme yetkisine haiz . Bu hukuken ve hakkaniyete aykırı bir durum diye düşünüyorum ben . Bunu inceleme yetkisi olmaması
kanaatindeyim . Ayrı bir kurulla bunun incelenmesi gerektiğini düşünüyorum . Çünkü bir kişi de olsa kendi aleyhine verilen bir konuda sağlıklı bir karar vereceği inancı yoktur bende . Bu nedenle bu konuda Anayasa Mahkemesinin vereceği kararlar konusunda müdahil olmak istiyoruz . "
İnsani Yardım Derneği , Diyanet-Sen Kahramanmaraş Şubesi , Rıdvan Hoca Vakfı , Genç Ufuk Derneği , Göksunlular Derneği ve Tebessüm Derneği ' ne üye yaklaşık 20 kişiden oluşan grup , daha sonra hazırladıkları dilekçeleri Kahramanmaraş Valiliğine sundular .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile