Gaziantep‘de faaliyet gösteren 35 sivil toplum örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada, yeni anayasa için bütün sivil toplum temsilcilerinin aktif katılımının sağlanması gerektiğini bildirdi.
Gaziantep’te Mazlumder, Bülbülzade Vakfı, Anadolu Tevhid Vakfı, İHH, GAİMDER gibi 35 sivil toplum örgütünün katılımıyla yeni anayasa konulu istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Mazlumder GYK Üyesi Mehmet Alkış yaptı. 1960 ve 1980 anayasasını eleştiren Alkış, özgürlüklerin darbeciler eliyle kısıtlandığını söyledi. Bugüne kadar yapılan anayasaların hep darbe sonucu askerlerden oluşan bir komisyonla yapıldığını hatırlatan Alkış, "İlk defa halkın katılımıyla yapılabilecek bir anayasa söz konusudur. Bu anayasanın yapıcıları tüm toplum kesimleri olmalıdır. Yeni anayasanın yapılması sürecinde tüm toplum kesimleri bu anayasa yapımı sürecinde aktif olarak rol almalıdır." dedi.
"VESAYET SİSTEMİNE SON VERİLMELİ"
Anadolu Tevhid Vakfı temsilcilerinden Sadık Paksoy ise, "İdeolojik devlet bizleri bir forma sokmuş bizler de bu form çerçevesinde yaşıyoruz.” diye konuştu. Paksoy, "Toplumsal bir bilinçlenmeye ihtiyacımız var. Askeri vesayet, siyasetin de toplumun da üzerinde bir konumdadır. Bu vesayet, toplumu ve siyaseti yeri geldiğinde hizaya sokabilmektedir. Artık yeni anayasa ile vesayet sistemine son verilmelidir." ifadelerini kullandı.
"ŞİMDİ ÇALIŞMA ZAMANI"
Toplantının ardından sunulan sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: "Bu çalışmanın Türkiye geneline yayılması gerekir. Bunun için tüm sivil toplum örgütlerinin aktif katılımı ve görev paylaşımı gerekmektedir. Her cemaat, dernek, STK, elini taşın altında koymalıdır. Bu iş sadece bir komisyonun işi değildir. Bu işi hep birlikte sahiplenmemiz gerekmektedir ve görev-konu paylaşımı yapılmalı ve bu şekilde işbirliği içerisinde bir çalışma yapmalıyız. Birkaç kişiye bırakılırsa bu iş, bu toplantılardan bir sonuç çıkmaz."
Stk’Lardan Ortak Çağrı: Yeni Anayasada Aktif Rol Almak İstiyoruz
Gaziantep‘de faaliyet gösteren 35 sivil toplum örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada, yeni anayasa için bütün sivil toplum temsilcilerinin aktif katılımının sağlanması gerektiğini bildirdi.