Stoltenberg Açiklamasi 'AB Ve NATO Arasindaki Isbirligini Gelistirmeye Devam Edecegiz'

Brüksel’deki NATO Merkez Karargahinda düzenlenen törenle Avrupa Birligi (AB) ve NATO arasinda ‘NATO-AB Üçüncü Ortak Deklarasyonu’ imzalandi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "AB ve NATO arasindaki isbirligini gelistirmeye devam edecegiz" dedi.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de bulunan NATO Merkez Karargahinda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliginde düzenlenen imza törenine AB adina Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen katildi.

Stoltenberg, NATO ile AB arasindaki isbirligi konulu ortak deklarasyonun imza töreninden sonra AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile ortak basin toplantisi düzenledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg AB yetkililerini NATO’da agirlamaktan memnun oldugunu belirterek, "Biraz önce 3. NATO- AB Ortak Deklarasyonunu imzaladik. Burada NATO ile önemli olan AB arasindaki stratejik isbirligini gelistirmektir. 24 Subat’taki Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinden sonra üçümüz burada NATO karargahinda toplandik. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’yi bir kaç günde alip bizi bölmek istiyordu. Bu iki hedefi de basarisiz oldu. Rus güçleri Ukrayna güçlerince püskürtüldü, NATO Ukrayna’yi desteklemek için birlik içinde oldu. Rusya farkli bir Avrupa arzu ediyordu. Rejim komsularini kontrol etmek istiyordu. Bu rejim demokrasi ve özgürlügü bir tehdit olarak tanimliyor. Bu durum bizim güvenligimiz için tehlikedir. NATO bünyesinde savunmamiza, AB ve NATO arasindaki isbirligini gelistirmeye, Transatlantik isbirligini gelistirmeye ve Ukrayna’ya destek vermeye devam edecegiz. Stratejik rekabetin arttigi bir dünyada rakiplerimiz degerlerimiz, çikarlarimiz ve demokratik prensiplerimizi tartismaya açiyorlar. Bunun için askeri kapasite yaninda politik, ekonomik ve teknolojik imkanlar kullaniyorlar. Çin, degerlendirmemiz gereken politikalar yürütüyor. Bizim de güvenligimizi tehdit ediyor. Komsulugumuzdaki sorunlar bize karsi güvenlik tehditleri tasiyor. Bu durum stratejik rakiplerimize veya terörist gruplara alan açiyor" ifadelerini kullandi.

Stoltenberg: "Ortak savunmanin merkezi NATO’dur"

NATO’nun ortak savunma konusunun merkezinde oldugunu vurgulayan Stoltenberg, "Deklarasyonumuz açikça NATO’nun ortak savunmanin merkezi oldugunu ve Transatlantik güvenligin temeli olmaya devam ettigini beyan etmektedir. Ayni zamanda pozitif etki yapmasi amaciyla daha güçlü bir Avrupa savunmasinin önemini tanimakla birlikte NATO’yu tamamlayici özellikte olmasini öngörmektedir. Bu deklarasyon kendinden önceki 2016 ve 2018 deklarasyonuna atif yapmaktadir. Bu isbirliginde hiç olmadigi kadar ilerleme kaydettik. Simdi NATO ve AB ortakliginda çok daha ileri gitmek istiyoruz. Özellikle artan jeostratejik rekabeti, dayaniklilik sorunlarini ve kritik altyapilarin korunmasini ele almak istiyoruz. Gelismekte olan ve yikici teknolojilerin yani sira uzay, iklim degisikliginin güvenlik üzerindeki etkileri, dis güçlerin müdahaleleri ve bilgi manipülasyonu alanlarinda da" seklinde konustu.

Finlandiya ve Isveç’in üyeligi konusunda Türkiye vurgusu

Isveç ve Finlandiya’nin adaylik süreci hakkinda konusan Stoltenberg, "Finlandiya ve Isveç tam NATO üyesi olduklarinda ortakligimiz daha da önemli hale gelecek. Üyelikleri ile NATO, Avrupa Birligi vatandaslarinin yüzde 96’sini koruyor olacak. AB üyesi olmayan NATO müttefiklerinin girisimlere mümkün olan en genis katilimini tesvik ediyoruz. Ve ittifakin bir parçasi olmayan AB üyelerinin, Ittifak’in girisimlerine mümkün olan en genis katilimini tesvik ediyoruz. Isveç ve Finlandiya’nin adaylik sürecinin tamamlanacagina ve müttefiklerimizin tamaminin meclislerinde üyeliginin onaylayacagini umuyorum. Türkiye için de geçerli bu durum. Normalde adaylik daha uzun süren bir süreçtir ama Isveç ve Finlandiya’nin adaylik süreci en hizli süreç oldu. Türkiye ile Finlandiya ve Isveç arasinda Madrid Zirvesi’nde yapilan anlasmaya göre iki ülke Türkiye ile anlasma taahhütlerini yerine getirmeyi kabul ettiler. Türkiye’ye karsi uygulanan silah ambargosu kalkti. Türkiye’nin ayrica terörle mücadele konusunda talepleri var. Özellikle bilgi degisimi ve terörle mücadele isbirligi devam ediyor. Türkiye en çok teröre hedef olmus ülkelerdendir ve Türkiye’nin terörle mücadele konusunda beklentileri son derece mesrudur. Finlandiya ve Isveç’in durumlari diger adaylardan farklidir. ABD ve baska üyelerle de ikili savunma destegi anlasmalari yapildi. Büyükelçiler ve daha farkli düzeylerde yakin isbirligi yasaniyor. Macaristan ve Türkiye meclislerinden karar henüz çikmamis olsa bile son derece hizli bir ilerleme saglandi" dedi.

Michel: "AB ve NATO ortak degerleri tasiyor"

Basin toplantisinda söz alan AB Konseyi Baskani Charles Michel ise AB ve NATO’nun isbirliginin önemine vurgu yaparak, "NATO ve AB ilerledi. 27 AB üyesinin 21’i NATO üyesidir. Isveç ve Finlandiya’yi sayarsak 23 ülke ediyor. AB üye ülkeleri NATO ülkelerinin çogunlugunu teskil ediyor. Özgürlük ve demokrasi ortak degerlerini paylasiyor. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasi AB ve NATO olarak iki organizasyonu güçlendirdi. Hiç olmadigimiz kadar yakinlastik. Simdi daha güçlüyüz. Baskan Putin’in baska hedefleri vardi ama bekledigi olmadi. Bati Balkanlarda genisliyoruz. Ukrayna ve Moldova’yi AB adayligina aldik, Gürcistan da AB yoluna girdi. AB savunmasini güçlendiriyoruz. Tarihte ilk kez Ukrayna’ya savasin baslamasindan bir kaç saat sonra silah yardimi yaptik. 3 milyar euro ile AB ülkeleri olarak silah destegi sagladik. Ilk günden beri Ukrayna halkiyla diplomatik, ekonomik, politik destek içinde olduk. AB’nin güçlenmesi NATO’nun da güçlenmesine hizmet edecek. Güçlü ortaklar güçlü ittifaklar yapar" seklinde konustu.

Von der Leyen: "Avrupa güvenligi tehdit altinda"

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ise konusmasinda, "Asla 24 Subat’i unutmayacagim. Üçümüz burada Rusya Ukrayna’ya saldirdiginda güçlü bir birlik ve kararlilik mesaji vermistik. Bugün de ayni kararlilikla ortak deklarasyonu sunuyoruz. Dünya savasin basindan beri Ukrayna’yi izliyor ama bizi de izliyor. Dünya birlik içinde oldugumuzu da gördü. Ukrayna halki ile dayanisma içinde ve sömürgeci Rusya’ya karsi durusumuzu da. Kriz yönetimi koordinasyonumuzu sürdürdük, siber saldirilara karsi, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi ülkelere gelen saldirilara karsi birlikte hareket ettik, 20 yili geçen bu isbirligimizi gelistirdik. Avrupa güvenligi tehdit altindadir. Bu durum Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya üyeligini de gerektirmistir. Finlandiya ve Isveç’in de NATO’ya üye olmasiyla daha güçlü olacagiz. Yakinda üye olmalarini umuyoruz. Hedefler var ve bunlara ulasmak için çabalamaliyiz" ifadelerini kullandi.

Von der Leyen: "AB ile NATO isbirligi genisleyecek"

AB ile NATO’nun isbirliginin daha fazla alanda genisleyecegini bildiren AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, "Rus tehdidi en yakin olani ama Çin de tehdit içeriyor. Yeni alanlarda yeni isbirlikleri yürütmeliyiz. Siber ve hibrit saldirilara karsi korunmamizi artirmaliyiz, teknoloji ve uzay konusunda daha fazla isbirligi yapmaliyiz ve iklim krizi konusunda da birlikte çalismaliyiz. Güvenligi de etkileyen asiri yagislara bagli seller, kurakliklar, açlik gibi konulari da istikrar açisindan yakindan isbirligi ile ele alacagiz. Dis etkilere karsi direncimizi güçlendirmeliyiz. Nord Stream saldirisi göstermistir ki enerji alt yapilarimizin korunmasi da en önemli alanlardan birisidir ve bu alanda da ciddi isbirligi yapmaliyiz. AB cesur Ukrayna halkina destek vermeye devam edecek ve Kremlin üzerinde acitan yaptirimlarina devam edecektir. Yaptirimlari askeri olarak destekleyen Belarus ve Iran gibi ülkeleri kapsayacak sekilde genislettik. Belarus’a karsi yeni yaptirimlar öngörüyoruz. Insani ve ekonomik yardimlarimizi gerektigi sürece Ukrayna’ya sürdürecegiz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile