Stoltenberg Açiklamasi 'Finlandiya, Isveç Ve Türkiye Ile Temas Halindeyiz'

Stoltenberg Açiklamasi 'Finlandiya, Isveç Ve Türkiye Ile Temas Halindeyiz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine karsi çikmasina iliskin, “Finlandiya, Isveç, Türkiye ve tüm müttefiklerle yakin temas halindeyiz. Türkiye’nin dile getirdigi endiseleri ele aliyoruz. NATO’da önemli kararlar konusunda farkli görüslere sahip olmak, nadir görülen bir durum degil” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, resmi ziyaret çerçevesinde Danimarka’ya geldi. Genel Sekreter Stoltenberg, baskent Kopenhag’da Mette Frederiksen ile görüstü. Ikili, görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi için kamera karsisina geçti. Ukrayna’daki savasa deginen Stoltenberg, “NATO, Ukrayna’nin BM sartinda yer alan mesru müdafaa hakkini tam olarak desteklemektedir. Danimarka da dahil olmak üzere müttefiklerin Ukrayna’ya desteklerini artirmalarinin nedeni budur. Ukrayna bu savasi kazanabilir” ifadelerini kullandi.

Stoltenberg, “Simdi tarihi kararlar aliniyor. Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilmak için basvuru yapmasini memnuniyetle karsiliyorum. Hem Isveç’i hem de Finlandiya’yi NATO üyeligi konusunda hizli bir karara varacagimizdan eminim. Üye olduklarinda AB nüfusunun yüzde 96’si bir NATO ülkesinde yasiyor olacak” dedi.

NATO ve Avrupa Birligi’nin su anda her zamankinden daha yakin bir sekilde birlikte çalistigini belirten Stoltenberg, “Ukrayna’yi destekliyoruz, ayni zamanda askeri hareketlilik, denizcilik sorunlari, siber ve Bati Balkanlar konularinda birlikte çalisiyoruz. Avrupa Birligi’nin savunma konusundaki çabalarini memnuniyetle karsiliyorum. Dogru sekilde yapildiginda bu, NATO’yu ve Avrupa Birligi’ni güçlendirecektir. Bu ayni zamanda transatlantik ittifakina da fayda saglayacaktir” seklinde konustu.



“Finlandiya, Isveç, Türkiye ve ayrica tüm müttefiklerle yakin temas halindeyiz”

Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya’nin ve Isveç’in NATO üyeligine karsi çikmasina iliskin, “Finlandiya, Isveç, Türkiye ve ayrica tüm müttefiklerle yakin temas halindeyiz. Türkiye’nin dile getirdigi endiseleri ele aliyoruz. Türkiye güvenlik endiselerini gündeme getiriyor, sorunlari gündeme getiriyor. Elbette tek yol, oturup ortak bir zemin bulmak” ifadelerini kullandi.

NATO üyelerinin farkli görüslere sahip olmasinin alisilmadik bir durum olmadigini söyleyen Stoltenberg, “NATO’da önemli kararlar konusunda farkli görüslere sahip olmak nadir görülen bir durum degil. Fikir ayriliklari oldugunda oturup çözüm bulma konusunda NATO’da çok fazla deneyime sahibiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile