Stoltenberg Açiklamasi 'Rusya'nin Gürcistan Ve Ukrayna'nin Müttefik Seçimini Etkileme Hakki Yok'

Stoltenberg Açiklamasi 'Rusya'nin Gürcistan Ve Ukrayna'nin Müttefik Seçimini Etkileme Hakki Yok'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili ile düzenledigi ortak basin toplantisinda Rusya’ya uyarida bulunarak, “Gürcistan ve Ukrayna müttefik seçme hakkina sahiptir. Rusya’nin bu iki ülkenin seçimini etkileme hakki yoktur” dedi.

Avrupa Birligi (AB) - Dogu Ortakligi zirvesine katilmak üzere Belçika’nin baskenti Brüksel’de bulunan Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Garibasvili ve Stoltenberg basina kapali gerçeklestirilen ikili görüsmenin ardindan ortak basin toplantisinda açiklamada bulundu.

Stoltenberg konusmasinda görüsmede bölgedeki durumun ele alindigini belirterek, ittifakin Gürcistan’a destek saglamaya devam edecegini belirtti.

Stoltenberg, “NATO, Gürcistan’in toprak bütünlügünü ve egemenligini desteklemektedir. Rusya’ya Abhazya ve Güney Osetya’nin bagimsizligini tanimaktan vazgeçmesi ve silahli kuvvetlerini geri çekmesi için çagrida bulunmaya devam ediyoruz. Gürcistan ve Ukrayna bir müttefik seçme hakkina sahiptir. Rusya’nin bu iki ülkenin seçimini etkileme hakki yoktur. NATO, Gürcistan’in deniz savunma yeteneklerini ve güvenligini güçlendirmeye hazir” diye konustu.

Stoltenberg sözlerine söyle devam etti:

“Gürcistan ile yakin isbirligine deger veriyoruz. Gürcistan, NATO’nun en yakin ortaklarindan biridir. Riga’da NATO Disisleri Bakanlari Gürcistan’in egemenligine ve toprak bütünlügüne güçlü desteklerini yeniden teyit etti. Bugün, Karadeniz bölgesini istikrarsizlastiran Ukrayna ve çevresindeki Rus birliklerinin seferber edilmesi de dahil olmak üzere bölgedeki güvenlik durumunu müzakere ettik. Teyakkuzda kalma ve çatismayi tirmandirmaktan kaçinma konusunda anlastik” seklinde konustu.



“GELECEKTEKI HERHANGI RUS SALDIRISI ONA ÇOK PAHALIYA MAL OLUR”

Rusya’ya uyarida bulunan Stoltenberg, “Rusya’nin gelecekteki herhangi bir saldirisi ona çok pahaliya mal olacak ve Rusya için ciddi siyasi ve ekonomik sonuçlar doguracak. Gürcistan ve Ukrayna ittifaklarini kendileri seçme hakkina sahipken, Rusya’nin bu seçimi dikte etme hakki yok. Avrupa’da herhangi bir etki alani fikrini reddediyoruz. Bu fikirler tarihe gömülmüstür ve öyle kalmalidir. NATO ortaklarina güçlü siyasi ve pratik destek saglamaya devam edecektir. Deniz destegi, ortak tatbikatlar ve bilgi alisverisi de dahil olmak üzere Gürcistan’in savunma yeteneklerini güçlendirmek için çalisiyoruz” dedi.



“GÜRCISTAN, NATO ÜYELIGI IÇIN TÜM PRATIK ARAÇLARA SAHIP”

Gürcistan Basbakani Garibasvili ise görüsmede bölgedeki olaylar ve Rusya’nin varligi hakkinda fikir alisverisinde bulunduklarini ifade ederek, “NATO üyeligi Gürcistan’in dis ve güvenlik politikasinda kilit bir konudur. Gürcistan, artik NATO üyeligi için tüm pratik araçlara sahip. Müttefiklerimizle aktif diyalog halindeyiz. Her devletin kendi dis politika rotasini seçme konusunda egemen hakki vardir. Bu tutum, Gürcistan’in NATO üyelik sürecinin temel tasidir. Bu tercihin basarili bir sekilde uygulanmasinin hem NATO hem de Gürcistan için önemli olduguna inaniyoruz” seklinde konustu.

(Ilkin Hüseynov /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile