Stres Seviyesi Gebelik Bulantilarini Arttirabilir

Stres Seviyesi Gebelik Bulantilarini Arttirabilir

Pek çokanne adayinin hamileliksürecinde mide bulantisi ve kusma sorunuyla karsilastigini ifade eden Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Tugberk Güçlü, bulantiya karsi, hafif ve sik beslenmenin yani sira yeterli sivi almanin önemli oldugunu söyledi.

Bazi kadinlarda sadece gebeligin ilk dönemlerinde görülebilen bulanti ve kusma, bazen de aylarca sürebildigine dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Tugberk Güçlü, "Anne adaylarinin hayat kalitesini düsüren bulanti ve kusma problemlerine karsi bazi önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.Gebeligin önemli belirtilerinden olan bulantinin en sik 6-14’üncü haftalar arasinda görülmektedir. Bulantiya karsi, hafif ve sik beslenmenin yani sira yeterli sivi almakta önemlidir. Kisiden kisiye farklilik gösterse de gebeligin 6. haftasi itibariyla baslayan bulanti ve kusma sürecinin 14-16’inci haftaya kadar yavas yavas azalarak sonlanmasi görülmektedir. Bu süreç boyunca, koku ve tat hassasiyeti de artma duyularda keskinlesme gözlenmektedir. Tek bir sebep olmasa da, genellikle artan gebelik hormonlari, anne adayinin stres seviyesi, psikolojik durum bulanti ve kusmadan sorumlu tutulmaktadir. Gebeligin ilerlemesi ile genellikle 12. haftaya dogru gebelik hormonu olan B-hcg seviyesi belirli bir platoya ulasir, vücut artik bu hormona alismis olur ve bulantilarda azalma beklenir” dedi.

“Kiyaslama yapmak sadece stresi artirir”

Bu konu ile ilgili unutulmamasi gereken önemli noktalardan birinin, gebelik sürecinin kendine özgü olmasi ve herkesin bu süreci farkli yasamasi olduguna dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Op. Dr. Güçlü, “Dolayisiyla diger hamilelerle kendimizi kiyaslamak, hatta daha önceki hamileliklerimizle mevcut gebeligimizi karsilastirmak sadece stres seviyemizi arttiracaktir. Bazi gebelerde bu durum hafif bulantilarla ilimli seyrederken, bazilarinda yüzde 1-2 oraninda asiri kusma, beslenme bozukluklari, vücut su elektrolit dengesinin bozulmasina sebep olabilen hiperemezis gravidarumla görülebilmekteyken, gebelerin yüzde 25’inde ise hiç bulanti ve kusma görülmeyebilir” diye konustu.

“Kusma ve bulanti çok siddetliyse doktora basvurun”

Bulanti ve kusma durumu anne adayinin genel durumunu bozmaya, mevcut kilosunun yüzde 5’inden daha fazlasini kaybetmesine sebep olacak sekilde siddetli ise ciddi bir tedavi ve izlem gerektirdigine deginen Op. Dr. Güçlü, her ne kadar bulanti ve kusma gebelige bagli olarak ortaya çiksa da özellikle siddetli durumlarda altta yatan baska bir sebep olup olmadigini arastirmasi için doktora basvurmak gerektigini söyledi.



“Az ve sik beslenin ve yeterli sivi alin”

Op. Dr. Güçlü, bulanti ve kusmayi önlemeye yönelik çözümleri ise söyle siraladi:

“Az-fakat sik beslenme yöntemine geçis; mide bulantisina yol açan agir kokulardan uzak durmak; sabah bulantilarina mevsiminde karpuz, buzlu soguk içecekler ve ev yapimi yogurt; beyaz leblebi, tuzlu kraker, yagsiz gidalar ile beslenmek; zencefil, B6 vitamini (ay çekirdegi, Antep fistigi, kuru erik) ve ay çekirdegi, Brüksel lahanasi, kuskonmaz gibi tiamin açisindan zengin besinler tüketmek.”

Yemek aralarinda yeterli sivi tüketimi ve istirahatin önemine vurgu yapan Op. Dr. Güçlü, altta yatan bir problem olmadigi tespit edildikten sonra, hayat tarzi ve beslenme degisiklikleri sonrasinda sikayetlerin devami durumunda doktor kontrolünde gebeyken güvenli ilaç kullaniminin da bulanti ve kusmalari önleyebilecegini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile