Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi’nda (STSO) Kamu Taahhüt ve Müteahhitlik sektör temsilcilerinden gelen yogun talepler dogrultusunda istisare toplantisi düzenlendi.
Toplantiya Sivas TSO Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Eken, Meclis Baskani Çetin Yildirim, STSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle sektör temsilcileri katildi.
Sektörde ciddi sorunlar yasadigini dile getiren Sivas TSO Baskani Mustafa Eken, "Bu konuyu daha öncede gündeme tasiyarak müteahhitlik sektörünün batma noktasina geldigini belirtmistik. Bugün de üyelerimizin derdini dinleyecegimiz bu istisare toplantisinda bir aradayiz. Sektörümüz ile ilgili meclis baskanimiz, komite üyelerimiz, komite baskanimiz, sektörü temsil eden yönetim kurulu üyesi arkadaslarimiz burada sizin emrinizdeyiz, sizi dinlemek için toplandik. Bu konularin çogunu TOBB baskanimiz basta olmak üzere ilgili kurumlarimiza daha önce ilettik, Bu toplantidan çikacak kararlari da ilgili yerlere ulastirip takip edecegiz” dedi.
Birim fiyatlari piyasanin gerisinde kaldi
2022 yili için belirlenen birim fiyatlarinin da piyasanin çok gerisinde kaldigini ifade eden Baskan Mustafa Eken, “2022 yili birim fiyatlari piyasalarin çok altinda kaldi. Artan girdi maliyetleri kamuya is yapan müteahhitlerimizi zor durumda birakiyor. Demir, çimento gibi insaat sektörü için olmazsa olmaz olan ürünlerin fiyatlarinda Yüzde 300-400 oraninda artis yasandi. Müteahhitlerimiz artan fiyatlar ve malzeme tedariki noktasinda sorun yasamaktadir. Müteahhitlerimiz gerçekten zor durumda. Firmalarimizin istihdama ve ekonomiye katkilarini sürdürebilmesi için fiyat farki, taleplerimiz dogrultusunda verilmelidir. Aksi halde sektörde yüzde 50 kayip yasanacak ve yüzlerce firmamizi kaybedecegiz” diye konustu.
Reel fiyat farki verilmeli
Baskan Eken reel fiyat farki ödenmesi gerektigini vurgulayarak, “Gerek yüklenici, gerek kamu menfaati açisindan 01 Ocak 2021 tarihi baz alinarak isin bitimine kadar reel oranda ‘fiyat fark’ verilmelidir. Fiyat farki ödenmesine ragmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan isler için cezasiz ‘tasfiye hakki’ taninmasi ve teminatlarin iade edilmesi. Temel insaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik kablosu, basta olmak üzere yüzde 200’ü geçen malzemelere ‘Geçici KDV indirimi’ getirilmesi. 01 Ocak 2021 tarihinden bu yana artan girdi maliyetleri nedeniyle isi yapamayan müteahhitlerimize teminatlarinin iadesi, ihalelerden yasakliliklarinin kaldirilmasi. Tasfiye edilen isler, ilgili idarenin inisiyatifinde, fesih sartlari kanuna göre belirlenmesi. Tasfiye edilen islerin sözlesmesinde ödenen vergiler kalan islere oranla iade edilmeli, yapilan imalatlar, puantaja göre degil, yerinde gerçek imalat seviyesine göre belirlenmelidir. 2022 yili için olusturulan birim fiyatlar tekrar gözden geçirilmeli yeni ve piyasa sartlarina uygun birim fiyatlar ilan edilmelidir. Bu saydigim maddeler yaptigimiz toplantida üyelerimizin ilettigi taleplerdir, Eminim ki devletimiz bu konuda ciddi bir çalisma yaparak sektörümüzü rahatlatacaktir. Buna inancimiz tamdir.” Seklinde konustu.
STSO Müteahhitlerin Derdine Ortak Oldu
Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Baskani Mustafa Eken, Kamuya is yapan müteahhitlerin zor durumda oldugunu ve acilen fiyat farki ve tasfiye hakkinin verilmesi gerektigini söyledi.