Su Güvenligi Çalistayi'nda Düzbag Projesi Örnek Gösterildi

Su Güvenligi Çalistayi'nda Düzbag Projesi Örnek Gösterildi

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan düzenlenen “Kaynaktan Musluga Içme ve Kullanma Su Güvenligi Planlarinin Hazirlanmasi Risk Yönetimi Çalistayi”nda Düzbag Projesi konusuldu.

Suyun kaynagindan içme ve kullanma suyu tedarik zincirinin bir bütün olarak ele alinmasi, suyun güvenli bir sekilde evlere gelebilmesi amaciyla Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan yapilan çalistay Gaziantep’te düzenlendi.

Çalistaya Tarim ve Orman Bakanligi Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki katildi.

Çalistaya katilan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, sehrin su sikintisi yasamamasi için hayata geçirilen Düzbag Projesi’ni, yapilan yatirimlari, deprem sonrasinda yürütülen çalismalari ve tarimsal sulama için hayata geçirilen kanal projelerini anlatarak örnekler verdi.

GASKI Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler çalistayin açilisinda Kahramanmaras depremleri sonrasi hasar alan hatlarin hizlica onarilmasi ve su temininin sorunsuz iletimi için yapilanlarin sürecinden bahsederek Düzbag Projesi’ne degindi. Sönmezler ayrica, kayip kaçaklarin önlenmesi için de teknik bilgiler verdi.

2030’a Kadar gerekli tedbirler alinmazsa su fakiri olan ülkeler kategorisine girecegiz

Çalistayin açilisinda konusan Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki, 6 Subat’ta yasanan afetten etkilenen illerden birisi olan Gaziantep’te çalistayin yapilmasinin önemini vurgulayarak, “Bugün kullanma suyunun planlarinin hazirlanmasi noktasinda duyarliligi arttirmak için basta yerel yönetimler olmak üzere ilgili kurumlarda hassasiyeti arttirarak devam etme konusunda yapilacak çalistayin baslangicindayiz. Ülke olarak su stresi yasiyoruz. 2030’a kadar gerekli tedbirler alinmazsa su fakiri olan ülkeler kategorisine girecegiz. Tedbirleri almak zorundayiz. Bütün kurumlar bu konuda çalisiyor” dedi.

"Bize düsen görev burada çikan sonuçlardan faydalanmak"

Tarim ve Orman Bakanligi’nin yaptigi ve yeni yapilacak çalismalara deginen Tiryaki, “Yerel yönetimler artik kamu görevleri için de çalisiyor. Kaynaktan musluga kadar geçen bütün süreçlerde ciddi çalismalar var. Tarimdaki vahsi sulamadan sanayideki endüstriyel kullanmaya kadar içme sularindaki kayip kaçaklarinda önlenmesi için çalistay önemli olacak. Bize düsen görev burada çikan sonuçlardan faydalanmak. Bu önemli çalismaya ev sahipligi yapan Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

"Burada konuyla ilgili yetismis insan gücü beseri sermaye var"

Gaziantep’te su konusunda yapilan çalismalara deginen Büyüksehir Belediye Baskan Fatma Sahin ise açilista yaptigi konusmada, “Deprem sonrasinda alacagimiz derslerle bundan sonrasi ile ilgili yapilmasi gerekenleri acil yapmamiz gerekiyor. Burada konuyla ilgili yetismis insan gücü beseri sermaye var. Su medeniyettir. 2014 yilinda göreve geldigimizde su sikintisini gördük. Ilk önce vatandaslari bilgilendirmek için çalismalar hazirladik. Düzbag Projesi bundan sonra baslattik. Ankara’da temaslarda bulunduk. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in destegi ile proje hayata geçti. 130 kilometreden su getirdik. Eger bu olmasaydi su anda su sikintilari yasayabilirdik” seklinde konustu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber de açilistaki konusmasinda toplantinin önemine dikkat çekerek, “Su konusu belki de ülkenin gelecegini sekillendirecek. Kaynaklardaki kayip için anilacak önlem ileride yasanacak sorunlarin önüne geçmesine vesile olunacak. Ülkemizin her yerinde su konusu konusuluyor artik. Suyun dogru yönetilmesi, sistemin dogru kullanilmasi gerekiyor” diye konustu.

Türkiye’de ilk olarak “Içme ve Kullanma Su Güvenligi Plani” hazirlanacak

Tarim Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü’nün yürüttügü çalistayda halk sagligini korumayi, kaynaktan musluga bütün risklerin afete dönüsmeden önce bertaraf edilecegi ve kisitli olan suyumuzun en verimli ve sürdürülebilir sekilde kullanilmasini saglamak amaciyla Türkiye’de ilk olarak “Içme ve kullanma Su Güvenligi Plani” hazirlayacak.

Gaziantep pilot il seçildi

Deprem, taskin, kuraklik gibi dogal afetler basta olma üzere, kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer (KBRN) ajanlara bagli risklere iliskin terör saldirilari ve siber saldirilari ele alan; afet öncesinde, afet esnasinda ve sonrasinda gerçeklestirilecek çalismalar ile acil durum planlarini da ihtiva edilmesi için pilot bölge olarak seçilen Gaziantep’in “Gaziantep Kaynaktan Musluga Içme ve Kullanma Su Güvenligi Plani”na yönelik proje için ise 2023 yili sonunda çalismalarin tamamlanmasi hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile