Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın yanı sıra YÖK Denetleme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, Raoul Wallenberg Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Angela Lenn, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Ülkenin geleceği genç hukukçuların bu panelde olmasını önemsediğini belirten Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan, "Hukuk Fakültemiz artık ülkemize en fazsa sayıda nitelikli savcı ve hakim yetiştiren fakülteler arasında bulunmaktadır. Bu alanda diğer pek çok üniversiteyi geçerek 3'üncü sıraya yükseldik. Bu başarı, ekip ruhunun bir ürünüdür" dedi. Hakim ve savcı adayı öğrencilere de seslenen Rektör Okudan, "Kararlarınızı verirken bilgi birikiminizi kullanın, adil olun ancak tüm bunları yaparken vicdanınızı da unutmayın. Kararlarınızı alırken vicdanınızla hareket edin. Verdiğiniz kararların yuva ve hayatları yıkabileceğini göz önünde bulundurun. Selçuk Üniversitesi'nin rektörü olmakla gurur duyuyorum, siz de bu üniversitenin öğrencisi olmaktan gurur duyun. Hangi göreve gelirseniz gelin bizi en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyor, hepinize adaletli günler diliyorum" şeklinde konuştu.
"İNSAN HAKLARINDA KARNEMİZ ZAYIF"
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı da, bugünün barış dünyasının tesisinde ortak bir değer olarak insan hak ve özgürlüklerinin belirleyici rol oynayacağını belirterek, "İnsan haklarının tesisinde devlet ve birey olarak hepimize düşen önemli görevler vardır. Maalesef Türkiye'nin İnsan Hakları Karnesine bakmak üzere AİHM istatistiklerini incelediğimizde durumun pek de parlak olmadığını görüyoruz. Türkiye, Rusya ve Polonya'dan sonra aleyhine en fazla dava açılan üçüncü devlet konumundadır. 31 Aralık 2009 itibariyle Türkiye aleyhine yapılan toplam başvuru sayısı 31 bin 873'tür. AİHM, Türkiye hakkında 2009 yılı sonu itibariyle toplam 2 bin 295 karar vermiştir. Biz de kurum olarak uzun vadede Türkiye'nin insan hakları karnesinin daha iyi konuma gelmesi hedefiyle insan hakları hukuku eğitimi ve pratiği alanında önemli yenilikleri gerçekleştirmek amacındayız. Bu amaçla İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi kuracağız. Merkezimizle insan hakları alanındaki araştırma ve eğitim faaliyetlerimizi etkin bir şekilde artırarak sürdüreceğiz" dedi.
"SELÇUK, TÜRKİYE'NİN İLK 5 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA"
Panelin oturum başkanlığını yürüten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar ise, Türkiye'nin en önemli üniversiteleri arasında yer alan Selçuk Üniversitesi'nin bir üyesi olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Prof. Dr. Atar, "Selçuk Üniversitesi, büyüklüğü ile Türkiye'de ilk 5 arasında yerini almıştır. Yerini perçinleyerek daha üst seviyelere geleceğine inanıyorum. Üniversitemiz gibi Hukuk Fakültemiz de artık Türkiye'de çok önemli konumdadır. Bunu iftiharla söyleyebilirim" dedi.
İNSAN HAKLARI TARTIŞILDI
Panelde ilk söz alan YÖK Denetleme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, "İnsan Haklarında Standart Sorunu" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Doğan, "Herkese eşitlik anlayışı, kültürel farklılıklar, ülkelerin birbirlerine karşı önyargıları ve çıkar ilişkileri gibi pek çok nedenden dolayı uygulanamıyor. Şu anki karanlık tablo gelecekte de çok iyimser olunamayacağını gösteriyor. Ancak tüm bunlara rağmen bütün ülkelerin birlikte hareket etmesi durumunda insan haklarının geliştirebileceğine inanıyorum" diye konuştu.
Panelde, Raoul Wallanberg Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Angela Lenn, "Kadın Hakları", SÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, "İnsan Haklarında Evrensellik ve Yerellik Bağlamı", SÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reyhan Sunay, "İnsan Haklarının Hukuki ve Hukuk Ötesi Güvenceleri Bağlamında Karşılaşılan Sorunlar" konulu sunumlarını yaptı. SÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Bilir başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise, Doç. Dr. Ali Şafak Balı, "İnsan Hakları mı? İnsan Sorumlulukları mı?", Doç. Dr. İbrahim Ercan, "Temel Haklar Bağlamında İlamsız İcranın Değerlendirilmesi", Yrd. Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen de, "İnsan Hakları Evrensel mi?" başlıklı konularını sundu.
Sü Hukuk Fakültesi'nden İnsan Hakları Paneli
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi tarafından "İnsan Haklarının Güncel Sorunları" konulu panel düzenlendi.