Su Kabağından Abajur, Avize Yapıyor

ANTALYA - Alanya'da yaşayan Ümit Çağlar, su kabağını işleyerek çeşitli eşyalar yapıyor.

Tophane Mahallesi'ndeki eski bir Alanya evinde yaşayan Çağlar, AA muhabirine, babasından öğrendiği su kabağı işleme ve süsleme sanatını geliştirerek devam ettirdiğini söyledi.

Su kabağının doğal yaşamın bir simgesi olduğunu ifade eden Çağlar, fabrikalarda üretilen plastikten, camdan, metalden yapılan birçok nesneyi su kabağından yapılabildiğini anlattı.

Eskiden eşyaların plastik ve metalden değil, genellikle su kabağından yapıldığını belirten Çağlar, "Su kabağından yapılan barut fıçıları, eski zamanlarda askerlere zimmetlenirdi. Bu bile su kabağının ne kadar önemli bir nesne olduğunu gösteriyor" dedi.

Elinden geldiğince su kabağını, nerelerde kullanılabildiğini insanlara anlatmak istediğini dile getiren Çağlar, "Su kabağı yakın geçmişe kadar insanoğlunun hayatını kolaylaştıran önemli bir üründü. Şu anda süs eşyası olarak kullanılan su kabağı hayatımızın her alanında, bağda, bahçede, mutfakta kullanılan bir eşya idi. Su kabağı, bazen saklama kabı, bazen de kabak kemaniye ile bir müzik aleti olarak karşımıza çıkıyordu" diye konuştu.

Kendisinin günümüzde su kabağından süs ve hatıra eşyaları yaptığını anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

"37 yıllık meslek hayatımda 40 binden fazla su kabağı tasarımı gerçekleştirdim. Rutubetli Alanya'da ürünler, su kabağından yapılan eşyalarda daha sağlıklı bir ortamda saklanabiliyor. Kendi muftağımda kullandığım tüm saklama kaplarını su kabağından yaptım. Zaman zaman dostlarım, zaman zaman da turistler Alanya'dan bir hatıra olsun diye yaptığım ürünlerden alıyor."

Su kabağından biblo, abajur, avize, nargile gibi süs eşyaları ile yaptığını, aynı zamanda tabak, bardak, saklama kabı, tuzluk, peçetelik gibi eşyalarla darbuka, kemane gibi müzik aletleri de ürettiğini belirten Çağlar, sağlıklı olması nedeniyle su kabağından yapılan ürünlerin daha fazla kullanılmasını arzu ettiğini söyledi.

Su kabağından eşya yapmasının aşamalarını anlatan Çağlar, "Hasat edilen su kabağını önce kurutuyorum. İşlenmeye hazır hale geldikten sonra kullanım özelliğine göre farklı formasyonlardan geçiriyorum. Örneğin içimlik su kullanımı için su kabağının içini çakıl ve tuzlu suyla temizliyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile