Su Kuşu Sayacak Kişilere Eğitim Verildi

OMÜ Ortitoloji Araştırma Merkezi ve Kuş Gözlem Topluluğunca "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Eğitimi" verildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (kuş bilimi) Araştırma Merkezi ve OMÜ Kuş Gözlem Topluluğunca, ''Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Eğitimi'' gerçekleştirildi.

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda verilen eğitimde konuşan Ornitoloji Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası'nda gerçekleştirilecek ''Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'nın ( KOSKS) önemli olduğunu, bunun için de eğitim gerektiğini söyledi.

Çok nadir kuş türlerinin hiç beklenmeyen yerlerde barınabileceğini ve bu nedenle de her türlü bilginin önemli olduğunu belirten Yavuz, ''Kızılırmak Deltası'nda nesli tehlikede olan su kuşları yelkovan, tepeli pelikan, dikkuyruk,  kervançulluğu, pasbaş patka, bahri, macar ördeği, boz ördeğinin varlığını ve bilinmesini çok önemsiyoruz" dedi.

Türkiye'de bu kuşların tür ve çeşitlilik sayısı, dağılımı açısından Kızılırmak,  Gediz, Yeşilırmak ve Hersek Lagünü'nün başı çektiğine işaret eden Yavuz, şunları aktardı:

"Su kuşu sayısı dalgalanmaları hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde söz konusu olabilmekte. Bu nedenle çıkacak sonuçlar çok önemlidir. Sonuçların değerlendirilmesinde, ulusal raporlar, Ramsar Anlaşması kapsamında yer alan yüzde 1'lik kriter, düzenli olarak 20 bin su kuşu barındırması, Afrika-Avrasya Göçmen Kuşlar Sözleşmesi gibi ölçütler baz alınıyor. Bunun için sayımların düzenli ve doğru olması gerekiyor."

Kuş gözlemcisi Nizamettin Yavuz ise su kuşu sayım tekniklerini öğrencilerle paylaştı.

Yavuz, sayım noktasında tür çeşitliliğinin, kuşların toplam sayısı ve alandaki yayılımına dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlattı.

Her yıl gönüllü katılımlarla kuş gözlemleri gerçekleştirdiklerini anlatan Nizamettin Yavuz, ''Her yıl ortalama 1 milyon su kuşu sayılıyor. Türkiye genelinde birçok sulak alanda Kış Ortası Su Kuşu sayımları gerçekleştiriyoruz. Sayımların amacı, alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının, kısa ve uzun vadede gösterdikleri eğilimleri ortaya koymaktır. Türlerin kış aylarındaki dağılımını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma önceliklerini oluşturmaktır. Bunun için kuş sayımı yapacak olan arkadaşlarımızın her türlü bilgiye sahip olmasını önemsiyoruz'' diye konuştu.

Yavuz, Avrupa'da 1960'lı yıllardan beri sayımların yapıldığını, sayımlarla su kuşlarının popülasyon hareketlerini ortaya koymak ve azalmalarını engelleyici tedbirlerin alındığını da kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile