Şubat Ayı Bütçe Gerçekleşmeleri

KOÜ İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bayraktutan: 'Türkiye'de hiçbir şekilde taviz verilmeyen bütçe disiplini hem kaynakların hükümet tarafından borçlanma amacıyla kamuya transfer edilmemesi hem de ödünç verilebilir kaynaklar için maliyetlerin daha düşük düzeyde kalması yoluyla ekonomiye, büyümeye, yatırımlara, istihdama ve özellikle enflasyona çok olumlu katkı yapacaktır'

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, 'Türkiye'de hiçbir şekilde taviz verilmeyen bütçe disiplini hem kaynakların hükümet tarafından borçlanma amacıyla kamuya transfer edilmemesi hem de ödünç verilebilir kaynaklar için maliyetlerin daha düşük düzeyde kalması yoluyla ekonomiye, büyümeye, yatırımlara, istihdama ve özellikle enflasyona çok olumlu katkı yapacaktır' dedi.

Şubat ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini AA muhabirine değerlendiren Bayraktutan, büyümeye dair unsurların beslediği gelir kanalındaki olumlu trend sayesinde ocak-şubat dönemine ilişkin bütçe sonuçlarında beklentilerin üzerinde iyi bir performans sergilendiğini söyledi.

Bayraktutan, bütçe harcamalarının dengeleri bozacak şekilde seyretmediğini dile getirerek 'Bu, başlangıç olarak Türkiye açısından dünyadaki gelişmeler ve jeopolitik risklerle beraber artacak olumsuzlukları dengeleyecek olumlu bir gelişmedir' diye konuştu.

Türkiye'nin uzun zamandır bütçe gerçekleşmeleriyle avro alanından pozitif ayrıştığını ve karşılaştırılabilir ülkelere göre daha iyi bir performans sergilediğine dikkat çeken Bayraktutan, şöyle devam etti:

'Savunma ve güvenlik harcamalarında, toplumun farklı kesimlerine sağlanan desteklerdeki artışlarda (örneğin emekli maaşlarına yapılan zamlar gibi) veya sığınmacılar dolayısıyla yapılan kamu harcamalarına rağmen gider dengesinin belli bir disiplin içinde tutulduğunu görüyoruz. Mali disiplin Türkiye ekonomisinin açık bir güçlü alanı olarak öne çıkıyor. İlerleyen aylar için aynı yükseklikte bir bütçe fazlası beklememek lazım. Tarıma sağlanacak destekler ve kamu kaynaklı birtakım harcamalar mart ve nisan aylarından itibaren daha fazla ortaya çıktıkça harcamalar tarafındaki artışları bütçe hedeflerinin tutturulabileceğine ilişkin iyi bir başlangıç seviyesi olarak görmek lazım. Yoksa bunun yıl sonuna kadar her ay böyle gerçekleşeceğine dair bir beklenti oluşmamalıdır. Büyümeyle bağlantılı olduğu için gelir kanalı önemli. Yurt dışından yapılan değerlendirmelerde de öncü göstergeler olarak gördüğümüz alanlarda da büyümenin yüzde 3,5'in üzerine çıkabileceği görülüyor. Dolayısıyla, ekonomi büyürken gelir kanallarında kamu gelirlerini artıracak sonuçların oluşabileceğini göz önünde bulundurduğumuzda bütçe disiplini açısından iyi bir başlangıç yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.'

- 'Mali disiplin ekonomiyi rahatlatıyor'

Prof. Dr. Bayraktutan, bütçe disiplininin piyasa faiz oranları ve ülkede fonların doğru alanlara aktarımı bakımından çok önemli olduğuna işaret ederek, 'Bütçe açığı yüksek olduğunda hükümet borçlanmak zorunda kalıyor, borçlanırken de özel sektörün kullanacağı fonları kamuya aktarmış oluyor. Bu da hem özel sektörün ödünç alabileceği fon miktarı kısıtlıyor hem fonların maliyetini artırıyor hem de faiz oranlarının yükselmesine neden oluyor' ifadesini kullandı.

Birçok ülkeden çok daha iyi durumda olan mali disiplinin ekonomiye rahatlık kazandırdığını belirten Bayraktutan, şunları kaydetti:

'Türkiye'de hiçbir şekilde taviz verilmeyen bütçe disiplini hem kaynakların hükümet tarafından borçlanma amacıyla kamuya transfer edilmemesi hem de ödünç verilebilir kaynaklar için maliyetlerin daha düşük düzeyde kalması yoluyla ekonomiye, büyümeye, yatırımlara, istihdama ve özellikle enflasyona çok olumlu katkı yapacaktır. O yüzden 'para politikası tek başına fiyat istikrarı için yetmez, maliye politikası da onu desteklemelidir' diye söylenir. Bu anlamda Merkez Bankasının da enflasyon hedefi doğrultusunda hükmet ve maliye politikaları üzerinden desteklenen bir ortama sahip olabileceğini söyleyebiliriz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile