Şubat Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (4)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolara düşmesine ilişkin, "İhracatın şubat ayında düşmesinde, paritedeki gerileme ve şubat ayındaki olumsuz hava şartları oldukça etkili oldu, kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi" dedi.

Büyükekşi, Palandöken Dağı'nda şubat ayı ihracat verilerinin paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, şubat ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşüşle 10 milyar 495 milyon dolara gerilediğini, şubatta paritenin 1,14 ile geçen yıl şubattaki 1,36 seviyesinin yüzde 17 altında olduğunu söyledi.

AB-28 bölgesinin Türkiye'nin ihracatına 900 milyon dolar negatif katkı yaptığını dile getiren Büyükekşi, "Yani bu yaklaşık 8,5 puan negatif katkı yapıyor. Geçen sene aynı malı ihraç ettiğimizde elimize geçen dövizle bu sene elimize geçen döviz aynı olsa bile dolara döndüğümüzde parite olarak yüzde 17'lik bir kaybımız var. Negatif etkisi de 8,5 puan" diye konuştu.

Özellikle şubat ayında AB'ye ihracatın kilogramının yüzde 2 gerilerken, birim fiyatın yüzde 9 düştüğünü anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Yılın ilk iki ayında ihracatımız yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolara indi. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi. İhracatın şubat ayında düşmesinde, paritedeki gerileme ve şubat ayındaki olumsuz hava şartları oldukça etkili oldu. Kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi. Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Dolayısıyla pariteden kaynaklı fiyat etkisi sadece AB bölgelerine olan ihracatta değil, AB dışı bölgelere gerçekleştirilen farklı sektörlerdeki ihracatta da oldukça etkili oluyor."

- "Önümüzdeki aylarda toparlanma bekliyoruz"

Mehmet Büyükekşi, ihracatta gelecek aylarda toparlanma beklediklerini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükekşi, ihracattaki düşüşe yönelik bir soruya şu yanıtı verdi:
"Biz geçen sene de yılın ilk altı ayında ihracatımızı yüzde 8 artırdık. Yılın ikinci altı ayında yüzde 2 artış oldu. Yıl sonunda ortama yüzde 4,5 civarında bir artış söz konusu oldu. Biz yılın başında diyorduk ki; 'böyle gidersek, biz ihracatımızı çift hanede artıracağız ama maalesef yılın ikinci dönemi tüm dünyada kötü geldi. Özellikle IŞİD olayı haziran ayından sonra gündeme geldi. Rusya, Ukrayna konusu yine yılın ikinci döneminden sonra hızlandı. Bu ortaya çıkan özellikle çevremizdeki ülkelerde siyasi olaylar, terör olayları bizi olumsuz etkiledi. Biz inşallah yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinden itibaren artışa geçeceğimizi düşünüyoruz."
Büyükekşi, şu anda Avrupa'da bir iyileşme beklediklerini, bu iyileşmenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren etkisini gösterebileceğini kaydetti.

Libya'da yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Büyükekşi, şunları kaydetti:
"IŞİD'in orada da birtakım eylemleri söz konusu. Yönetimde birtakım değişiklikler var. Aslında istikrarsızlık hat safhaya çıkmış durumda. Türk müteahhitlerinin özellikle orada önemli alacakları var. Kaddafi döneminden kalan alacakların büyük bir kısmı ödenmedi. Bakanlığımız bunu takip ediyor. Biz de Türkiye'nin oradaki avantajlarının korunması adına çalışmalarımıza bakanlığımızla birlikte devam ediyoruz."
(Son)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile