Kriz sebebiyle geçen yıl vergi teşviki ile öne çekilen otomobil talebinin bu yılın pazarını altüst etmesi beklenirken şubat ayı satış rakamları olumlu sinyaller verdi. Ocak ayına göre yüzde 55 artışla 31 binin üzerine çıkan şubat satışları, yıl sonunda pazarın 500 bine ulaşması için önemli bir veri kabul ediliyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, şubat ayında en çok satan markalar listesinde 4 bin 313 araç ile Ford zirveye oturdu. Ford'u Volkswagen 3 bin 815 adet ile izledi.
Dünya otomotiv markalarının Cenevre Otomobil Fuarı'nda global krizin izlerini silmek üzere gövde gösterisi yaptığı şu günlerde, Türkiye otomotiv pazarı da olumlu sinyaller vermeye devam ediyor. Yılın ilk ayında 20 binde kalan otomobil ve hafif ticari araç satışları şubatta yüzde 55 artarak 31 binin üzerine çıktı. Sömestr tatilini içine alan yılın en kısa ayı böylece otomotiv sektörü için umutları biraz daha yukarı taşıdı.
Geçen yıl hükümet tarafından sağlanan ÖTV indirimleri ve yılın son ayı aralıkta firmaların düzenlediği kampanyalarla otomotiv rekora koşmuştu. Şubatta ortaya çıkan satış rakamları yıl sonu için hedeflenen 500 binlik rakamlara ulaşılması için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre şubatta 20 bin 651 binek araç satılırken 10 bin 521 adet hafif ticari araç alıcı buldu.
Yılın ilk iki ayında 33 bin 245'i binek otomobil olmak üzere toplam pazar 51 bin 267 olarak gerçekleşti. 41 bin 348 aracın satıldığı geçen yılın ilk 2 ayına göre yüzde 24 büyüme kaydedildi. Büyüme binek araçtan daha çok ticari araç üzerinde oldu; yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre binekteki artış yüzde 20'de kalırken hafif ticaride bu oran yüzde 32'ye ulaştı. Aylık bazda bakıldığında da geçen yılın şubat ayı binek otomobil satışlarına göre yüzde 42,5, hafif ticari araç satışlarında da yüzde 45,1 artış görüldü.
Böylece toplam satışlarda artış oranı yüzde 43 oldu. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, vergi teşvikli 2009 yılında bireysel müşterinin öne çıktığını belirterek, bu yıl bireysel müşteri kadar filo müşterisinin de harekete geçtiğini söyledi. Global kriz nedeniyle filo alımlarının geçen yıldan bu yıla ertelendiğini ifade eden Kibar, şubat satışlarında bu eğilimin ön plana çıkmaya başladığını dile getirdi. Pazarın gidişatı ile ilgili bilgi veren Citroen Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu ise, "Yılın ilk aylarında genellikle pazar düşük geçer. Şubat iyi bir ay oldu. Ancak referans nisan ayı ve sonrası olmalı. Aylık 40 bin rakamına ulaşılması gerekiyor." derken, Peugeot Genel Müdürü J. Pierre Vieux ise, hiçbir destek olmaksızın yıl sonu için yüzde 10 küçülme ile 500 binlik bir pazar oluşacağını söyledi.
İki aylık satış rakamlarına marka bazında bakıldığında ise binek ve hafif ticari araç toplamında Ford 7 bin 518 adetle ilk sırayı alırken, geçen yıl bir miktar pazar kaybeden Volkswagen 6 bin 455 adetli atağa geçerek ikinci sıraya yükseldi. Renault 5 bin 929 adetle üçüncü sıraya düşerken, dördüncü sıradaki Fiat'ın satış rakamı 4 bin 778 olurken, ticari araç eksiği sebebiyle beşinci sırada yer alan Hyundai 4 bin 388 araç sattı. Altıncı sırada bulunan Peugeot 2 bin 922, yedinci sıradaki Toyota 2 bin 856, sekizinci sıradaki Opel bin 971, dokuzuncu sıradaki Citroen bin 833 ve onuncu sıradaki Honda bin 336 adetlik satışa imza attı.
Binek otomobil satışları dikkate alındığında Renault, VW ve Hyundai ilk üç sırayı paylaşırken ticari araçta ilk üç Ford, Fiat ve Volkswagen'in oldu. Model bazında bakıldığında ise binek araçta geçen yılın en çok satan modeli olan Hyundai Accent, liderliğini sürdürürken hafif ticari araç sınıfında Ford Connect rakiplerini geride bırakarak 'en çok satan' oldu.
Şubat'ta Otomotiv Satışları Yüzde 43,37 Arttı
Türkiye otomotiv pazarında 2010 yılı Şubat ayı binek ve hafif ticari araç toplam satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,37 oranında artış gösterdi.