Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ismail Oguz Özdemir, son günlerde Sakarya’da görülen yogun kelebek iliskin olarak sehirde yasayan vatandaslari ve findik çiftçilerini aydinlatmak amaciyla açiklamalarda bulundu. Özdemir, böcegin Amerikan beyaz kelebegi degil, çayir tirtili oldugunu kaydetti.
Panik yapilmasi gereken bir durum olmadigini ve böcegin Amerikan beyaz kelebegi degil çayir tirtili oldugunu belirten Özdemir, “Bu dönemde findik bahçelerinde yaptigimiz gözlemlerde Amerikan beyaz kelebeginin ilk jenerasyonu için önemli bir yogunluk olmadigini tespit ettik. Halihazirda sehrimizde yogun olarak görülen çayir tirtili kelebekleri polen tozu ve nektar ile beslenerek yaklasik 2 hafta yasiyorlar. Bu böcek türü bu yil görüldügü gibi uygun ekolojik sartlarda nadiren salgin yapmakta ve sonraki yillarda neredeyse hiç görülmemektedir. Çayir tirtilinin ayçiçegi haricindeki tarimsal ürünler için ekonomik bir önemi yoktur. Ayçiçeginde ise Tarim ve Orman Bakanligimizin entegre mücadele teknik talimatlari uygulanarak zararlinin kontrolü kolaylikla saglanabilir. Böcegin bu zamana kadar tarimsal üretimde ayçiçegi disinda önemli bir sorun olusturmamasina ragmen çayir tirtilinin çok sayida konukçusunun bulunmasi nedeniyle tedbir amaciyla zararli dikkate alinmalidir. Böcegin yumurtalarini yabanci otlara birakarak ilk iki larva dönemini yabanci otlarda geçirmesi nedeniyle basta ayçiçegi üretim alanlari olmak üzere meyve bahçelerinde yabanci ot mücadelesinin ve yonca, fig gibi yem bitkilerinin erken biçilmesi böcegin yogun popülasyonunu düsürmek için alternatif önlemler olarak uygulanabilir” dedi.
SUBÜ'lü Ögretim Üyesi Açikladi Açiklamasi 'Amerikan Beyaz Kelebegi Degil, Çayir Tirtili'
SUBÜ Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Sakarya’da yogun bir sekilde görülen, tarima zarar verici istilaci Amerikan beyaz kelebegi olarak tanimlanan böceklerin çayir tirtili kelebegi oldugunu ve tarimsal olarak ayçiçegi disinda bir sorun olusturmadigini söyledi.