Hamduk, Basbakanlikta düzenledigi basin toplantisinda, girisiminin, güvenlik ve askeri sektör reformu, adalet, ekonomi, baris, eski rejimin (devrik lider Ömer el-Besir rejimi) izlerinin ortadan kaldirilmasi, yolsuzlukla mücadele ile dis politika, ulusal egemenlik ve Geçis Meclisi konularini kapsadigini belirtti.
Kapsamli bir çözümün temellerinin, geçis ortaklarinin birlesmesi, geçis ortaklari arasinda mümkün olan en büyük fikir birliginin saglanmasi ve üzerinde anlasmaya varilan bir takvim araciligiyla baslamasi oldugunu söyleyen Basbakan Hamduk, dis politika için birlesik bir mekanizma üzerinde anlasmaya varilmasi, geçmis dönemdeki çatismanin sona erdirilmesi, baris anlasmasinin uygulanmasi, hükümetin ve devletin yerele dayali yaklasimini güçlendirmesi gerektigini vurguladi.
Bagimsiz ulusal kurumlardan olusan bir devlet insa etme ve tüm taraflarin esit vatandasliga dayali demokratik bir hükümet sistemi olusturma, özgür ve adil seçimler düzenlemenin önemli oldugunu söyleyen Hamduk, "Sudan silahli kuvvetleri tek ulusal ordu olmali ve bunun için yapisal reformlar, yeni askeri doktrin, Sudan çesitliliginin her düzeyde temsili ve Cuba Baris Anlasmasi'nda yer alan güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasi gerekiyor." dedi.
"Hizli Destek Kuvvetleri özel bir yapiya sahiptir" diyen Hamduk, degisimde Muhammed Hamdan Dagalu'nun baskanligindaki Hizli Destek Kuvvetleri'nin çok önemli bir rolü oldugunu kaydetti.
Genel Istihbarat Teskilati ve Sudan polisinin radikal ve acil bir reform sürecinden geçmesi gerektigini vurgulayan Hamduk, siyasi güçlerin silahli kuvvetler mensuplarini kutuplastirmaktan ve onlarla birlikte çalismaktan uzak durmalari gerektigini sözlerine ekledi.
Sudan Basbakani Hamduk, Ülkesini 'Krizlerden Kurtaracak Girisimi' Açikladi
Sudan Basbakani Abdullah Hamduk, ülkesindeki ulusal krizden ve demokratik geçis sorunlarindan bir çikis yolu bulma girisiminin ayrintilarini açikladi.